Total Pageviews

Saturday, 4 May 2013

DEMAM PRU 13: MY SOLE OPINION



first time ni nak tulis pasal politik..a bit scared actually..takut kena tangkap..maklumlah, Malaysia kan negara demokrasi.. ok, back to the topik..sekarang ni, keluar rumah je, terus nampak macam ada festival kat depan rumah sampailah ke ofis..haha..meriah sungguh perang bendera yang dah start months ago~~haha..

ok2, back to the topik..not saying i'm biased towards PAS or BN..aku ni, boleh dikatakan neutral..dua2 tak sokong..neutralkah itu??haha..btw, i'm just nak kasi pendapat pasal this PRU13..dari sudut manifesto kedua2 belah pihak yang bertanding..




first, aku cerita pasal BN punya manifesto.. basically, diorang berjanji nak teruskan kasi BR1M, BB1M, dan berbagai2 1M lagi..haha..seriously, bukan nak kata benda ni tak bagus..aku pun amek jugak BB1M yang dia kasi tu.. best gile shopping buku~~jimat 250..haha..10 bijik novel aku borong~~haha..but, benda ni sangatlah tak bagus sebenarnya..kenapa?? sebab seperti yang dikatakan tuan guru nik aziz, benda ni mendidik rakyat menjadi meminta2..malas berusaha..bagi je semua..minta je macam2..aku ingat lagi, before najib kasi br1m sume ni, aku pernah baca artikel yang kerajaan, nope, bukan kerajaan je, rakyat malaysia ni memang dah suka mengajar orang meminta-minta..

lagi satu manifesto yang aku takuti, ialah, pemberian biasiswa berdasarkan sistem merit..astaghfirullah..mengucap panjang bila baca manifesto ni!!! bukan nak kata apa..sebenarnya, bila universiti semua dah gunakan sistem merit untuk pengambilan pelajar, pelajar melayu ramai yang tercicir sebenarnya..mujur ada uitm..boleh jugak diorang masuk uni..kalau tak?? say babai after spm~~sebenarnya, benda ni sangat menakutkan..kita orang melayu pun tahu, kita tak pandai as compared to chinese..chinese, even diorang kaya, still nak pergi further study, diorang prefer dapat scholar..apa jadi kalau sistem merit diguna pakai???i am jpa scholar too..aku sangat berterima kasih pada akta 153..kita bumi layak menerima biasiswa jpa..hak orang melayu..tapi, kalau dia pakai sistem merit??babai~~memang kalau dilihat dari sudut positif, konon nak kasi anak melayu usaha lebih, compete dengan non-bumi..tapi, sesusah mana kita struggle, we can never beat them..tak tau macam mana diorang study, excellant gila result!! seriously, aku memang takut dengan manifesto bn yang satu ni..




next, pakatan..aku dok condemn manifesto bn tadi, bukan nak kata pr ok..sama je..manifesto dia buat aku gelak..hapuskan tol???sangat kelakar..bagi aku, orang yang tak faham n tak belajar pasal kontrak je yang boleh come out with this..as far as i know, highway kat malaysia ni dibina, kerajaan tak bayar 1 sen pun, maintenance je bayar..sebab tu company yang bina tu diberi hak untuk kutip tol nak cover balik duit pembinaan tu..n one more thing, kalau korang perasan, semua tol ni, dia bina mesti lalu tanah orang..kalau ikut kanun tanah negara, kalau kita nak lalu tanah orang, tuan tanah ada hak nak kutip duit..pasal tu tol ni ada..

second manifesto yang paling aku nak tolak, pendidikan percuma..even dari tahun lepas bila orang dah kecoh2 pasal free education ni, aku terus kata, wtf???kalau semua benda nak free, baik tak payah belajar!!! seriously, cuba fikir balik..tengok budak2 sekolah sekarang punya perangai..masalah sosial makin teruk..diorang pergi sekolah bukan nak belajar..kenapa??? kalau tengok balik, ni semua kesan free education..budak sekolah sekarang dah tak payah nak bayar yuran sekolah..semua free..that's why diorang fikir, buat apa nak belajar??aku bukan bayar yuran..tak mustahil, benda ni akan jadi kat uni student..n the worst thing is, kat uni lah sebenarnya penentu masa depan negara kita..kalau uni student dah malas nak belajar, say babai to our future..free ptptn??am not jelly..i just, wtf??? kesian student yang struggle gila nak dapat 1st class, semata2 nak convert their ptptn to scholar, tapi kalau pr menang, semua tu free??? n kesian kat jpa scholar macam aku, beria tak nak ptptn sebab kena bayar balik, beria study nak jpa..tapi after pru13, dak2 ptptn dah tak payah bayar hutang???i just like, wtf??? dahlah takde kontrak!!! i'm bonded for 6 years for the scholar, but those convertible people, dahlah tak payah struggle lebih dapat result power, takde kontrak pulak tu!!! senangnya!!! ni semua akan ajar people to not appreciate the country actually..at least, dapat jpa scholar, kami terikat..need to serve govenrment for several years..at least we paid their budi, right??n we appreciate..




as a conclusion (takleh lebih2, nanti kena tangkap), both parties actually need to make a better manifesto..bukan nak beli rakyat je..bukan nak kasi duit je, kasi hidup senang..fikir dari sudut rohani sekali..at least, after pr perintah selangor, apa yang aku tengok paling ketara berubah is, masjid kat selangor kl dah semakin hidup..kalau dulu, orang pergi masjid tak sampai satu saf, sekarang dah ramai sebab lepas solat ada kuliah, ceramah bagai..bukan cakap pasal politik..it's all pasal duniawi dan ukhrawi..believe me, being a selangorian, that's the best thing i experience selama 23 tahun aku hidup kat bumi selangor ni..n, under bn, kami berjaya capai sasaran selangor setinggan sifar 2005..negeri paling maju, dan terkaya..both did good, but can do better with a better manifesto..

last thing, remember to choose well for our future..


1 comment:

  1. I like..

    Orang yang malas berusaha memang selalunya nak benda free je..
    Memang tak adil buat orang yang dah berusaha bersungguh-sungguh.
    Only In The World.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...