Total Pageviews

Sunday, 5 May 2013

A BETTER PRU FOR MALAYSIAN

" am very sad sebenarnya..more to disappointed actually..memang, aku ni kalau tang dacing agak alergik, tapi pr pun takdelah aku sokong sangat..but, apa yang aku saksikan as a voter untuk pru kali ni, suara aku seolah dinafikan..suara rakyat, suara gen y, seolah ditidakkan..kenapa jadi macam ni..kata malaysia negara demokrasi..penting sangat ke nak menang pru sampai nafikan hak rakyat???sampai import antoo, kidnap peti undi, blackout bagai???"

seriously, these are all sort of complaints i read in twitter n fb..n, as a malaysian, terdetik juga rasa kecewa dengan semua ini..but, as a malaysian yang dikurniakan Allah akal untuk berfikir panjang, terdetik difikiran to create a better pru..aku sebenarnya time sem 5, mula2 belajar gis dulu, ada buat assignment pasal ni..sebab lecturer tu suruh tulis any kind of gis application..so, i choose the election topic..n, masa nak propose tajuk tesis pun, aku nak buat tajuk ni, tapi my supervisor said: " susah nak dapat data"..so, i give up..but, after pru 13 ni, aku nekad, mungkin bukan dalam waktu terdekat ni, sebab aku pun need time untuk buat semua ni, insyaAllah kalau ada rezeki sambung phd, aku akan buat topik ni!!!

first thing yang perlu diselesaikan ialah soal daftar pemilih..ramai yang komplen pasal pengundi hantu..mungkin bagi setengah orang, ini hanya mainan politik sesetengah parti..tapi, most of my friends said they witness it with their own eyes..aku pun ada nampak sebenarnya, cuma tak sempat nak snap gambar tengah ramai2 orang tadi..tak kisahlah orang nak percaya ke tak bab pengundi hantu ni, tapi satu yang pasti, kita perlukan satu sistem yang telus untuk mendaftar pemilih ni..basically, masa kita daftar undi, dia ikut alamat ic..tapi, tak semua macam tu..ni yang jadi pengundi hantu..ramai je yang guna alamat rumah lain untuk mengundi..by right, we should use our home address..dah kenapa nak kasi menang kawasan rumah orang lain??? dah sah2 kita duduk kat rumah kita hari-hari..bukan kat rumah orang..so, semestinya kita perlukan wakil yang mewakili suara kita untuk suarakan masalah tempat kita..ni takdelah nanti takde air, nak komplen..padahal dulu time pru dok ngundi kat daerah lain..so, kat sinilah GIS diperlukan..semua WARGANEGARA yang layak mengundi, mempunyai ic yang sah akan didaftarkan mengikut alamat rumah mereka..dan, kalaulah GIS digunakan, sebenarnya lebih mudah bagi pihak penganalisis politik nak tengok pattern pengundian sebab dalam ic dah ada alamat, jantina, umur..dan, di hari pengundian, sistem pendaftaran berkomputer boleh digunakan..takdelah akak yang baca nama, tu mata dekat gila dengan kertas..sian dia balik nanti juling..kalau guna computerized system (but jangan guna internet, nanti orang hack), nama pemilih akan dipotong secara automatik bila dia datang undi..dan takkan ada orang lain dok duplicate nama kita..lagi satu isu, mak aku kata arwah atuk aku punya nama pun still ada dalam daftar pemilih..ni bahaya sebenarnya..orang tu dah ada dalam kubur, macam mana dia boleh ngundi pulak???ni kelemahan sistem kat malaysia..sepatutnya, sistem pendaftaran kelahiran, kematian dsb di malaysia perlu diintegrasikan..dalam bahasa mudah, ada satu sistem je yang store personal info every malaysian..mungkin boleh diuruskan jpn???kalau orang tu kahwin, bila dia daftar, jpn akan automatik update status dia..kalau dia masuk kerja, pstu ada epf, boleh update dalam sistem tu jugak buat kira duit pencen..andai kata dia meninggal dunia nanti, bila dia didaftarkan kematiannya, secara automatik akan diupdate dalam sistem tu..dengan ini, tak wujudlah pengundi hantu yang mungkin menggunakan nama-nama mereka yang sudah tiada di dunia ini lagi..sama dengan isu calon2 bertanding yang dikatakan tidak bertanding ditempat mereka..sepatutnya semua mereka perlulah menggunakan alamat rumah yang ada dalam ic sahaja..

second one is persempadanan pilihanraya..benda ni nampak macam remeh je..tak ramai orang nak amek kisah..tapi actually, ia sangat penting..sebagai contoh, kat kawasan rumah aku ni..taman depan rumah aku dia masuk DUN Rawang, tapi rumah aku masuk DUN Taman Templer..tak ke pening???bagi aku, persempadanan pilihanraya sepatutnya dibuat semula berdasarkan peta sempadan mukim yang sedia ada..takdelah pening nanti..ni tak..rawang pr pegang, taman templer bn pegang..lepas tu kitorang yang dok tengah-tengah ni pening..sape nak jaga kami???haha..by using GIS, map mukim tu akan dilayerkan bersama map population distribution, demoghraphic dsb untuk membuat sempadan pilihanraya yang lebih baik sebenarnya..nak buat sempadan pilihanraya bukan senang macam nam buat subdivide lot tanah..kena tengok population, peratusan pengundi n demoghraphic..takkan nak buat DUN or parlimen dekat kawasan yang mainly hanya ada pokok2 getah???mestilah kat kawasan yang ada orang duduk at least 200..

third is isu peti undi hilang..astaghfirullah..rasa nak gelak sebenarnya..at the same time, i feel wtf???takkan tu pun orang nak kidnap???bukan boleh mintak tebusan pun~~but for me, benda ni boleh dielak..untuk menidakkan sebarang manipulasi terhadap peti2 undi yang tidak bersalah, rasanya its better to install the GPS on it..baru boleh tau mana dia pergi..baru boleh tau tukang bawak peti tu ada singgap mana2 tak before hantar ke pusat pengiraan undi..

the thing that i just wrote bukan nak condemn spr punya system..never!!! tapi, me as a malaysian yang Allah kurniakan sedikit ilmu dalam bidang GIS ni, sekadar nak membantu to create a better election yang telus dimana suara rakyat akan sampai kepada pihak atasan bukan sekadar bergegar di fb dan twitter sahaja..

janji saya, i will make this happen..not because i'm sick of all this dirty tactics (they said), tapi sebab aku percaya, someone perlu tampil..someone perlu buat benda ni..mungkin before this ramai je yang dah buat research pasal ni..even masa tesis dulu, ada je yang buat pasal pru ni..tapi, tak dikembangkan..tak diaplikasikan..what i want to do is, i will, after finishing this research insyaAllah in 5 years, i will help spr make a better election for us, MALAYSIAN..

P/S- saya tertarik dengan kata2 seseorang yang saya baca di laman sosial..katanya, " THE FACT THAT MORE MALAYSIAN ARE TALKING AND AWARE OF THE ELECTION IS A PROOF ALONE THAT WE HAVE ALREADY CHANGED INTO A BETTER NATION"..well said by matluthfi90..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...