Total Pageviews

Monday, 13 July 2015

Nama Saya Zahra vs Nama Saya Aku



Well.. well.. well.. Apparently, masa aku tengah browsing Youtube, scroll nak cari channel yang aku subscribe (hehe.. nak usha kot2 ade video baru!!!!), I came across this video. Interestingly, it is grouped as one of the Most Popular Video in Malaysia at that time. 

So, apa video ni sebenaqnya? I don't know if you guys had watched it. Kalau tak pernah tengok, feel free to watch it. Kinda plain, boring, and not my cup of tea, but, miraculously,  aku diberi kekuatan oleh Allah untuk menghabiskannya juga. Why so sarcastic? Kalau tak suka, why bother to watch? haha.. Aku memang sangat-sangat pantang pada mereka yang dok pot pet pot pet komplen itu ini. I'm not that kind of person. So, before aku tengok the video, aku baca dulu the comments, just to get a rough idea adakah video ini worth untuk ditonton? Adakah wajar aku habiskan my 6 precious minutes just to watch a girl who I didn't even know talking about something that I don't even actually want to listen to? And, from the comments, I find a diverse of comments. Ada macam-macam perspective making the video somewhat interesting to be watched. So, I decided to watch it, lepas sahur tadi. Gigih tak?? haha..

From the video, yes I know, she's a Malay, and being a Malay myself, I know that Malay likes the "bahasa kiasan", memang tak nak cakap direct je. Mesti corner simpang siur kalau boleh nak cakap satu benda tu supaya semua hati terjaga, takde siapa yang terasa hati. Plus, her audience masa tu, bukan kawan2 yang beliau selalu lepak mamak sama ke apa. Pemimpin negara, and notable people tu. So, she actually need to mind her language. 

Tak taulah adakah interpretasi aku yang salah atau sememangnya beliau yang merungut sepanjang 6 minit itu. Whining and blaming others on her own miserable life. Point beliau, memang jenuh aku nak susun balik sebab almaklumlah, Melayu kan?? Cakap introduction selalu duduk kat hujung. Betul tak? haha.. So basically the points of her speech is:

  1. She attended a law school in a local college
  2. The college apparently not accredited
  3. She was graduated last two years
  4. She had been working till now
  5. She received a low salary since her college is not accredited 
  6. She's driving to her work 
  7. But, she can't afford to buy a car - So, she rent her father's (RM500)
  8. She rent a house also with the other 7 people (RM 500)
  9. She can't cope with the high-living cost
  10. She can't save her money for her future plan
  11. In conclusion, the reality is not as what she dreamt on when she was in college
  12. And, she closed her speech with the "Mengemis di tanah air sendiri" quote. Oh, she started he speech with the "Kais pagi makan pagi" quote.
Mungkin ada maksud tersirat yang beliau nak sampaikan sebenarnya, tapi aku yang tak faham sebab maklumlah, aku memang failed nak faham bahasa kiasan!!! Pantun dulu pun yang aku power teka teki teka tekuk ular mati dalam mangkuk. haha.. Mungkin beliau sebenarnya nak sampaikan mesej yang dengan kos hidup yang makin tinggi, harga barang melambung tak terkawal, cukai bagai, gaji ciput, how can we afford to live. Mungkin itu sebenarnya, dan memandangkan TPM turut hadir, dia mahu sampaikan mesej, please, make some change. We, the future of Malaysia, can't afford to live anymore with your own doings right now. Stop being selfish, stop making everything into political affairs, care for us, the Malaysia's future! Mungkin itu kot yang beliau nak sampaikan.


Yes, to some people, she has her points. And, yes, perhaps its true, and did happened. I don't know since I'm not into that stage anymore. Aku duduk rumah parents lagi, kereta pakai je yang ada lebih dekat rumah ni, makan pun, dekat rumah. And, my income, though not much, but still, I can buy things I've wanted. Entahlah, adakah ini hanya kerana different people do think differently? 

I've been through what she did. Aku pun attend a local uni for my undergraduate study. But, I don't know. Aku memang takde pulak terfikir yang grad nanti, nak beli kereta apa, nak beli rumah macam mana. Memang tak. Apa yang aku fikir, hanyalah, how can I use my knowledge masa kerja nanti. How can my knowledge be a help for people around me and of course my beloved mother country? Seriously, that was what came across my mind when I've time to think about my future. 

Maybe that is why, during my final year, keinginan untuk sambung master tu datang. Bukan pasal mengada-ngada nak pergi study overseas. Apatah lagi sebab malas nak kerja. Tak! Kalau takat nak pergi overseas, aku yakin, Allah akan kasi juga peluang untuk aku pergi nanti, tak payah nak pergi belajar kat sana pun, sebab Dia Maha Pemurah kan? Malas nak kerja? Sorry to say, aku belum habis study pun, ada je offer datang. Jadi land surveyor, jadi data processor, jadi research assistant, PTD pun aku dapat! haha.. And, upon leaving for my study, aku kerja jugaklah dari February (lepas habis study) sampai August (sebulan sebelum fly). 

But, aku kerja, sesungguhnya, bukan pasal aku nak duit ke apa. Tak. Aku tak kisah pun pasal duit tu. Tapi, I want to learn. Tu sebenarnya. Aku nak belajar a situation masa kerja macam mana. It is very useful. Bukan takat we know how to do our work, tapi, how to adapt with others. Tengok orang keliling, their nature, learn it. Yang baik jadikan tauladan, yang jahat jadikan sempadan. Itu yang aku buat. Tengok orang rajin kerja, struggle, dan kita tau, his hard work will be rewarded in the end samada dengan bonus ataupun naik pangkat. Dan, kita juga dapat belajar macam mana manusia ni menjaga hubungan sesama mereka. What people do to maintained their relationships? Nak-nak dekat tempat kerja. Banyak sungguh politiknya! haha..

I've learnt a lot dengan kerja aku yang tak sampai beberapa bulan tu. Ya, gaji ciput. Standardlah, kawan2 aku yang lain pun dulu, starting macam tu juga. RM 1800. Sama je dengan budak civil engineering. Starting ciput je. Not even half of other freshies pun sebenarnya. Tapi, alhamdulillah, dengan duit tu, dapat je aku beli Macbook Pro yang aku tengah pakai sekarang ni.. haha.. 

Dan, mungkin kerana nature aku yang sangat suka belajar ni, buatkan aku takde nak kisah pasal duit tu. Siap kena marah lagi aku dengan family and lecturers aku masa dekat uni bila aku kata aku memang tak kisah pasal duit ke, pangkat ke apa. Yang penting, aku dapat buat apa yang aku suka. Dan, aku yakin, duit Allah bagi tu, cukup dah sebenarnya. Rezeki dia tu, memang bagi cukup untuk kita. Dia lebih tahu. 

Disebabkan nature suka belajar aku ni, aku pergi sambung master. Balik, dan konon nak sambung lagi.. haha.. Apart from it, ada kisah sedih sebenarnya disebalik keputusan aku nak sambung study lagi. Yes, orang ingat master tu best, gempak. Tapi, hakikatnya, ada master, lagi susah nak dapat kerja. Orang akan ingat kita akan demand sebab kita ada master which is not true at all in my case. Dan, satu-satunya jalan keluar yang aku nampak, is to become an academician. Nak masuk research centre pun, one of the options. Tapi, dengan master je, nak jadi lecturer, payah. IPTA lain, memang tak accept dah master degree holder je. UiTM je ada. Itu pun, work as part time lecturer dulu. Gaji pakai jam, bila naik jadi tutor, dapatlah dalam RM 2300 macam tu. Tapi, competition sangat tinggi. Kita bukan je compete dengan kawan2 sama batch dengan kita je, tapi dengan our seniors pun. Plus, mereka dah ada target dah siapa yang mereka nak. The application, interviews bagai tu, formality je. So, it's super hard to get through. 

But, merungut? Tak puas hati dengan system? No, I didn't and will never be. Kita tak boleh nak expect benda datang bergolek dekat kita sebijik sebijik macam apa yang kita nak. Tak boleh. Kita yang kena ubah, adapt dengan situation, not the other way around. Tu yang sepatutnya. Kita yang kena cope, bukan system kena cope dengan kita. Kalau macam tulah, dunia ni akan penuh dengan manusia yang selfish sebab masing-masing nak benda tu jadi ikut masing-masing punya cara.

Macam aku, dah tau the chances are slim, so, make a change to yourself. Since the requirements to be a lecturer is by having a PhD, so why not obtain one? Dah sah-sah akan dapat kerja tu nanti sebab competition takdelah tinggi macam kalau takat ada master. So, that's what I did. Instead of blaming others, merungut tak puas kenapa tak nak accept aku kerja sedangkan aku ada master, what I did is simply changed myself. 

Tak susah pun sebenarnya. Do your calculations right. Prepare a bunch of alternatives. If plan A is not working, go to the Plan B. If it's not working as well, switch to Plan C and so on. Life is about making the right plan. Remember, one who fail to plan is actually planning to fail. That's life. Yes, it is unexpected. We can't guess what is coming, but, we can at least cope and adapt to it accordingly. Kalau asyik nak merungut, nyalahkan orang lain, sampai bila-bila pun masalah takkan selesai. Dan, masalah tentang hidup ni, sampai mati pun takkan selesai. Tapi, Allah takkan uji kita diluar kemampuan kita. Dia tahu our resistance level. Dia tahu kita punya tahap kesabaran. Selagi Dia rasa kita mampu nak cope, everything will be fine, insyaAllah. Dan, Allah memang dah janjikan sesuatu yang sangat manis untuk hambaNya yang sabar, tenang menghadapi dugaan hidup ni. 

So basically, since aku pun banyak je amek corner bukan takat simpang siur, ni sampai corner baring pun ada, Nama Saya Aku dan Saya Sayangkan Diri Saya sebab my life is mine. Only me can live my life, and I'm the one who responsible for it. 

  1. I attended a local uni for my undergraduate study
  2. The uni is apparently not the top uni in Malaysia - but my centre of study is
  3. I've obtained my undergraduate degree last two years
  4. Upon finishing my study, I work for a few months before pursuing my master study
  5. I've received low salary since my field do pay people less
  6. I'm riding my scooter to work
  7. I live in my parents house
  8. I bring lunchbox to work everyday to save time and money
  9. Not to be proud, but I can cope with the high-living cost
  10. I've attended the University of Edinburgh for my master study 
  11. I've received a scholarship of £1012 per month
  12. I rent a student flat with £580 per month
  13. I walk to my school and town
  14. I spend £10 per week for groceries and sometimes eat out
  15. I can even save money for travelling and have some to bring back home 
  16. I'm jobless for 7 months already since no one seems to want to hire me
  17. I'll be pursuing my study later to upgrade my value
  18. In conclusion, yes, the reality is not like what I dreamt, I've had it hard, but still, I can cope and not living miserably
Now tell me, who had it harder? Me or you? Whose life journey is full of turns and who's not? But, tell me, who's whining and who's willing to adapt and self-challenge to cope? You can never change something. Kita takde kuasa pun. Sedangkan nak orang fikir macam apa kita fikir pun, tak boleh, ni kan pula nak solve isu negara? Rakyat marhaen je kita ni. Siapa nak kisah apa kita nak cakap. Jadinya, change. Learn to adapt. 

8 comments:

  1. Well. Obviously you have your struggle. She has hers. You have your points and she has hers. She got to say it in front of the TPM. And you got to say it here. Lucky you. And lucky her. It's kinda smooth for you to say it here as you are now I understand is not in Malaysia (from what you wrote). Just so you know, Malaysia has changed terribly. And it is very heartbreaking that we have to see that happening in front of our own eyes. She got the chance to voice out so she did in front of TPM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's kinda smooth for you to say it here as you are now I understand is not in Malaysia (from what you wrote).

      Aku rase penulis ni memang kat Malaysia la. Die dah balik.

      Delete
    2. Yes, Malaysia has changed. I know that very well as I'm here, in Malaysia. Duit mintak naik. Harga barang naik. Haruslah, sebab ada GST. Kalau you pergi UK, GST is 10-15% depends on the goods. Cukai tu, mestilah kena bayar sebab we used their service kan? But, my point is, instead of blaming the situation, why not adapt with it? Mak ayah kita lagi susah, zaman lepas merdeka, dengan ekonomi tak stabil, banjir besar tahun 70 sampai ramai je yang bankrup tiba2, gawat entah berapa kali msia ni dulu, tapi alhamdulillah, mereka hidup je sampai sekarang. I learn from them. Cause my parents selalu kata, banyak mana pun duit kita, kalau kita pandai nak urus wang tu, atur elok2, insyaAllah cukup je. Parents saya, cumulative gaji, tak sampai 4000 pun, anak 6 orang, tapi alhamdulillah, mereka boleh beri saya dan abang2 duduk dalam rumah yang selesa, atas tanah sendiri, kereta pun ada untuk kemana2, pergi sekolah ada je duit belanja, nak apa2, boleh je mereka belikan. Kalau mereka boleh, kenapa kita tidak? One thing for sure, sebab they didn't know how to blame others, they never whined, and they kept going, earning enough for life. Sebab, Allah bagi rezeki tu, memang dah cukup kot untuk kita hidup. He always know the best. Merungut tak cukup wang = Merungut tak cukup rezeki. Itu sama dengan merungut yang nikmat Allah bagi, tak cukup.

      Delete
  2. well said..Thank you.
    Life by design not by default.
    "Allah tidak akan mengubah hidup sesuatu kaum itu,melainkan mereka yang ubah hidup mereka sendiri". Sama jugak dengan diri kita sendiri.

    ReplyDelete
  3. Nak tanya, pergi oversea dulu pakai MARA kan? Itu biasiswa ke pinjaman?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 80% scholarship. 20% to be paid. InsyaAllah. But, I'm not whining, at all since I used the money to obtained my master degree after all. Hutang, wajib dibayar. Nak-nak yang melibatkan ilmu ni. Tak barakah nanti, payah in the future.

      Delete
  4. Love this story of you. By the way, thank you, your story inspired me a lot on what education level we have right now to do with our future life, and not just thinking that after study, having a job, get paid, and make it as daily routine. A big nope for that. Thank you again, from a student.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you. Finally, there's someone who understand my words positively. Thanks so much!!! haha.. Btw, it actually depends on that particular person. If you do like to work just after finishing your study, you want to earn money fast though sometimes you'll be paid less, then, do it. But, for a person like me, who love to have flexible working hours, do different things almost everyday, so I need to have higher education level i.e, PhD. Some people can work on the same thing everyday, but me cannot.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...