Total Pageviews

Monday, 23 November 2009

HIDUP INI

Nearly 19 years, aku hidup dibumi Allah ni, macam-macam telah aku tempuhi. Bermula dengan kelahiranku di bumi Allah ini sehingga kini. Banyak yang telah aku tempuhi meski belum boleh dibilang sangat berpengalaman. kira baru novice aku ni.

1. Hidup ni macam roda, kejap kita kat atas, kejap kat bawah. Dulu aku tak percaya dengan quote tu. Aku selalu rasa aku ni ada kat atas. Ya benar. Aku berjaya dalam pelajaran aku. Sampailah suatu ketika, aku mula menerima quote diatas. Aku tersungkur buat pertama kalinya setelah berkali aku berjaya. Kecewa? YA, memang aku kecewa. Lagi tragis, aku tersungkur dianak tangga terakhir aku menjejaki impianku. Makan masa juga aku nak sembuh. Masa tu aku start sedar, memang lumrah hidup macam tu. Mungkin petunjuk Allah dah sampai. Aku redha, pasrah dengan aturan-Nya.

2. Bangkitlah dari kejatuhan. Memang benar. Ada dua jenis pemain hebat didunia ini. Pemain pertama ialah, apabila dia jatuh, dia akan terus terbaring. Pemain kedua pula, bangun dengan pantas dan sedaya upaya setelah jatuh. JAdilah seperti pemain kedua tadi, kerana sesungguhnya, manusia yang hebat ialah pemain kedua itu. Dulu, aku hampir menjadi pemain pertama, namun berbekalkan semangat yang ada, aku terus bangun. 

3. Gagal sekali tak bermakna gagal selamanya. Ni quote yang even student tadika pun mampu
cakap. Namun, bercakap sahaj tidak semestinya mampu mempraktikkannya. Memang mudah menyebut dengan lantang quite diatas, namu cuma 10% sahaja yang mampu mempraktikkannya. Quote ini lebih kepada ketahanan mental setelah kita gagal dalam suatu perkara. Sebagai contoh, seorang sahabat saya mendapat keputusan SPM yang agak dahsyat, sehingga beliau terlalu tertekan. Namun, dia bangkit dan menerukan hidupnya. Alhamdulillah, berpegang kepada prinsip diataas, dia berjaya dalam pelajarannya hingga kini. 


4. Hidup pasal masa depan bukan belakang. prinsip ini telah saya jelaskan dalam post saya
sebelum ini.


5. People may ask you to do a thing, but what right for you, you only know youself.


Hidup ini memang complicated. Kita harus bijak melaluinya dan memilih jalan terbaik untuk kita tempuhi. Cuba selesaikan puzzle hidup ini sebaik mungkin. Ambil seberapa banyak risiko yang ada, kerana risiko itulah yang mendewasakan kita. FIGHTING!!

Wednesday, 23 September 2009

LIVING IS ABOUT FUTURE NOT PAST...

korang semua setuju tak dengan apa yang aku cakap???
actually, aku ada true story nak cerita kat korang...after aku dapat result spm aku, aku down gile tahap cipan sampai aku rasa semua impian aku berkecai, impian parents aku berkecai....tu yang aku fikir...at first, time pergi sbpit tu, get my result, aku punya fikiran kosong gila time tengok result aku...tapi, esoknya I feel very down...aku rasa aku memang tak guna punya anak...aku hancurkan harapan parents aku...
maybe semua ni jadi sebab aku punya jiwa memberontak...korang nak tau kenapa???i hate been in 5smart!!!aku benci!!!sebab tu aku start tak berapa nak study...and one more thing, parents aku push aku untuk amik medic, menda yang aku memang tak yakin aku boleh buat...even all my uncles and aunties say i can be a doctor, but i don't think so...that's why i purposely doing bad for all my science subjects...haha...what a stupid step isn't it???tapi tulah yang aku buat...last-last sendiri menyesal...
aku punye down tu sampai, aku tukar aku punya pilihan kat upu...aku amik course yang tak pernah terlintas dalam fikiran aku untuk aku belajar...and aku dapat tawaran untuk further kat unisel, uniten, kolej islam melaka, uitm ngan matrik...aku fikir nak pergi matrik je, tapi, aku tak yakin...aku buat solat istikharah...and even aku punya keputusan is going to matrik, but aku tak buat apa-apa preparation untuk masuk matrik...aku buat dunno je...that means i choose uitm...
28june2008, bermulalah kehidupan aku sebagai student uitm...even parents aku kata aku salah buat keputusan, aku stick ngan apa yang aku dah buat...aku dapat further in geomatics@surveying...time ni aku start terfikir, maybe Allah memang nak aku kejar cita-cita aku becoming a geologist...memula belajar course ni, agak susah juga...aku hampir nak give up...tapi, aku tahan...aku fikir there's no turning back...dalam fikiran aku satu je, aku kena habis belajar cepat-cepat...takleh patah balik, nanti aku rugi masa....so, aku teruskan...aku struggle...and Alhamdulillah, my first semester result is quite excellant...ibu aku yang selama ni asyik kata aku salah buat keputusan agak terdia bila tengok result aku...3.9 beb!!!kalau tak boleh dapat 4flat...slack kat koko...dapat A-...lawak tol...maybe Allah memang nak aku try harder...naik semester2, lagi penat...course ni memang perlukan praktikal memanjang...i try to be an aggresive student...dalam group praktikal aku, aku perlu main peranan, supaya aku faham apa yang perlu dibuat...aku kumpulkan all my excellant friends in my group...kitorang form 1excellant group yang semua budak dekan kumpul dalam group ni...akudapat idea tu untuk maintain prestasi aku....haha...sounds silly like???and macam menyakitkan hati je...tapi, langkah aku berjaya, aku dapat 4flat ang almost allm my group members get dekan...alhamdulillah...bila dah jadi macam ni, aku punya semangat makin berkobar-kobar...aku start serius ngan apa yang aku buat...apa yang penting is my family's pride...aku kena angkat balik maruah family...aku start plan apa aku nak buat...aku dah ada aim hidup...that's why aku tak cari couple camne yang semua ipt's student buat bila masuk u...i've set my goal..bagi aku awal lagi nak cari semua tu...bukan aku takde nafsu kat lelaki, tapi, aku tak fikir dia penting sekarang...not at all...kalau orang kata benda tu boleh naikkan motivasi untuk belajar, aku ada my own vitamin...MY GOAL i set is my vitamin...kadang-kadang aku kuat jugak main, tapi tu semua untuk elakkan aku pressure sangat study...aku sekarang tak sama dengan aku yang dulu...sebab aku yang sekarang dah ada masa silam yang hebat to make me excel in future....aku sekarang hidup untuk masa depan tanpa menoleh kemasa lalu...biarlah benda tu jadi satu kenangan untuk aku, sebagai penguat semangat aku...tapi apa yang buat aku makin kuat ialah future yang dah aku set...insyaAllah, aku akan buat yang terbaik untuk capai goal tu...even aku tau DIA-lah sebaik-baik perancang...

Saturday, 19 September 2009

kembali pulang

Bintang terlihat terang
Saat dirimu datang
Cinta yang dulu hilang
Kini kembali pulang

Lihatlah dia mulai bernyanyi
Coba merangkai mimpi
Cinta yang dulu pergi
Kini datang kembali

Wajahmu mengingatkanku
Dengan kekasihku dulu
Wajahmu mengingatkanku
Dengan masa laluku

Kekasih yang dulu hilang
Kini dia tlah kembali pulang
Akan ku bawa dia terbang
Damai bersama bintang

Kekasih yang dulu hilang
Kini dia tlah kembali pulang
Betapa senang ku dendangkan
Dan takkan ku lepaskan

Wajahmu mengingatkanku
Dengan kekasihku dulu
Wajahmu mengingatkanku
Dengan masa laluku

Wednesday, 29 July 2009

kim hyun joong aka ji hoo

jarang aku tengok movie korea then aku terus suka dengan cast movie tu. mula2 aku tak nak sangat tengok movie boys over flower ni...bagi aku korea tak best sangat coz' korean men macam girls...bukan sorang dua, tapi almost all....palik aku...entah mana datang mamat2 cun tu, sedangkan orang korea mana ada sangat yang handsome pun...tengok je player football diorang...park ji-sung, ahn juhn-hwan...mana handsome...
tapi, aku layan je movie ni...memula agak bosan...tapi lama2 aku tersuka pulak kat second hero die, yoon ji hoo....pergh...handsome tol mamat ni...even kawan aku kata die tak handsome pun, aku still suka die....biasala, aku ni yang orang tak berapa suka tula aku suka...hehe....handsome mamat tu...diala penyebeb aku layan boys over flower tu...hehe....

KIM HYUN JOONG a.k.a YOON JI HOO


Name: Kim Hyun Joong (Gim Hyeon Jung)
Profession: Actor, singer
Born on: June 6 1986
Birthplace: Seoul, South Korea
Height: 180cm
Weight: 68kg
Blood type: B
Star sign: Gemini
Education: Hanyang Industrial High School, Kyonggi University
Hobbies/Interest: Playing the guitar, piano, dancing, swimming, Health, Basketball, Soccer

selain itu, mamat ni jugak merupakan seorang penyanyi...talented gile dia ni...

check this out:-




Lucky

When I am exausted, Lucky in my life
You come to me as if in a dream
When I sadly fall asleep, Lucky in my dream
You warmly hold me tight

I always smile like this
Even though the world is difficult
I will never show my tears
Even if you do don’t know my feelings
Even if it is from far away, I am grateful
That I can cherish your smile

When I want to cry, Lucky in my love
You look so cool in my imagination
When I feel depressed, Lucky in my world
You always hold me tight, as if in a dream

I always smile like this
Even though the world is difficult
I will never show my tears
Even if you do don’t know my feelings
Even if it is from far away, I am grateful
That I can cherish your smile

Everything is beautiful, I am so happy
I fill this lonley world with my wishes

I always smile like this
Even though the world is difficult
I will never show my tears
Even if you do don’t know my feelings
Even if it is from far away, I am grateful
That I can cherish your smile

Come one step closer to me

Sunday, 26 July 2009

helo world!!!

aku sbnrnye lame x update blog nih...
lupe aku ade wat blog...
slame ni aku tlis blog kt friendster je...
lgpun, kt arau xdpt wifi...
ssh sket nk update...
pepun...
aku akn start tlis blog ni blik r...
lame tol aku dh lupekn blog ni...
sure die touching...
hahahaha...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...