Total Pageviews

Tuesday, 11 April 2017

Thailand by Bus: Crazy Idea (Hat Yai - Krabi - Phuket)


Hi all,

It's been really long since I last updating my blog. So, I've decided to write about my recent trip to the Southern part of Thailand, which includes Hat Yai, Krabi and Phuket. But, under a very tight budget. 

So, I've been dreaming on going to Thailand with the local transport as what I always did when I stayed in Edinburgh before. I missed taking the train to Glasgow, Manchester, London and even Paris. I also missed riding the night bus across UK. That's why I decided to went for this trip. 

Basically the idea was minimizing the cost as I'm under a very tight budget but couldn't help the wanderlust. Looking at the world map, we can see that the land are all connected. We can easily go to China by crossing Thailand, Cambodia, Vietnam and puf! We're in China already. We can even go to Europe! I also know that there's a Malaysian guy studied in UK, came back to Malaysia by bike. There's also a family lived in UK, came back to Malaysia by car. Of course, it's really risky. That's why I'm thinking of taking the local bus or train instead. 

The Shuttle Train between Padang Besar and Hat Yai. It only scheduled for 4 times a day, 2 from PB, 2 from HY

So, to prepare for the big plan of travelling to China, then to Rusia and Europe, I planned for this trip to Phuket first. I'm thinking of travelling to Bangkok in near future, then to Phnom Penh, Ho Chi Minh, Hanoi and finally enter China. This will all with either the local bus or the train. For this Phuket trip, the initial plan was:-
  1. ETS train to Padang Besar
  2. Train to Hat Yai
  3. Local bus to Krabi
  4. Local bus to Phuket
  5. Local bus back to Hat Yai
  6. Train back to Padang Besar
However, due to some circumstances I need to revise the plan. Instead of taking the train to Padang Besar, I decided to drive there. I've read few blogs that saying they did parked their cars at the station. And, I'm not surprise to see many cars actually parked there. It's very similar to any of KTM stations actually. 
Our "VIP" bus from Hat Yai to Krabi

I planned for a solo travel. I love travelling alone since I'll have all time for myself. I don't need to wait for anyone, no need to go with anyone's pace. And most importantly, I can have time to think about myself, without any disturbance. In UK, I always travel alone, and those were the most precious time I had since no one can disturb me. However, when I told my mom about this, she wanted to come along. I was a bit reluctant at first, but since I travelled with her many times already, I agree. Why? Because she understand my pace. She also sometimes let me do whatever I want while she stayed in the hotel room. So, I can enjoy my time as well. When we went to Korea together before, I went out by my own like 3 days. That's why I agree for her to come along. She did asked my father, but he refused since he never been a beach fan. lol.. But he does want to come along for the "China's mega trip"! 

The ticket for Phuket to Hat Yai

Next, how about the cost? Even with driving, the cost doesn't differ much since I'm from Parit Buntar. The train ticket to Padang Besar costs similar if I'm driving. But, I thought if I bring my own car I can maximize the flexibility. I can always revise my plan here and there since I've no prior schedule and what not. The transportation costs are like:-
  1. Driving to Padang Besar (RM100 - T&G top up and Fuel)
  2. Train to Hat Yai (THB70)
  3. Local bus to Krabi (THB214)
  4. Local bus to Phuket (THB150)
  5. Local bus back to Hat Yai (THB255)
  6. Train back to Padang Besar (THB70)
The total would be RM 100 + THB 759 = RM 197.30. Cheap right? Even cheaper than a return air fare to Phuket. And, remember, we will not have to worry about luggage at all! Plus, with approximately RM 200, you can easily go to both Krabi and Phuket! 

Maybe some of us concern about the comfort. Well, trust me, the local bus in Thailand is waaaayyyyyy better than the airbus. Let's start with the seat comfort. The legroom is similar to what you'll get if you take MAS. I'm not exaggerating! It's true! The window is huge! It's basically at the same level as your seat. So you can enjoy the view as much as you want!

The Blue Bus from Phuket Town to Kata Beach - Costs only THB 65. Please remember Tuk Tuk is only cheap in Hat Yai, but pricey in Krabi and Phuket

Now, let's compare with the travelling time. Although it might take longer for you, but you'll never get bored with the long waiting time. There's basically none at all! You can come to the bus station, buy the ticket and hop-on the bus in less than ten minutes. Remember, most of the bus and train station in any part of this world will be at the heart of the city. So, you'll not need to travel extra miles to the airport which most of the time located at the outskirt. With flight, you need to come at least 3 hours prior to your departure. This means, you need to depart from your hotel 4 hours prior to avoid traffic and all. Then, you need to fly for 1.5 hours to reach KL. Next, when the plane touch down, you need to wait for extra half an hour before you can finally alight from the it. Next waiting for your bag and half and hour later, you can finally exiting the airport. In total you'll take almost 7 hours but you're not even at your final destination yet. 

I always love taking the local transport whenever I travel to foreign countries. I enjoy experiencing the same as the local did. This way, I can learn their culture as well. Like in Thailand, I learnt that the bus conductor will ask the passengers where they want to get off. And, the driver will stop at the exact place where the passenger want. That's why the journey time might varies depending on how many stops the bus made. It's also fun to watch the local on the bus. The conductor and driver never stops talking for the whole journey. What amuse me is that the driver even "drive-thru" at a street vendor selling foods, and buy it! lol.. They even have a thermo-flask for them to store their drinks under the dashboard. I never found that here in Malaysia. And, you can only see this if you take a ride with locals. That's why I said, I love riding the local public transport. Travel is all about learning and experiencing the local culture.

My mom with Mr. Driver

Those are the three main reasons why I decided to travel to Krabi and Phuket by train and bus this time. I went to Hat Yai two times already. The first time is by bus from KL. Then I took the Tuk Tuk to tour around Hat Yai. The second time, I went there by the mini van rented from Padang Besar. Talking about mini van, I've plenty to talk here. 

Well, I did read many bad experiences about it. People said it's not comfortable and pricey. But, I've decided to try it. No harm, right? We shouldn't always blindly trusting what others said. We need to experience it by ourselves, so we can confirm the rumors. So this time, I took the mini van from Ao Nang to Phuket (Kata Beach). So it costs me THB 350 which is double the local bus fare. The boy who sell me the ticket said it will take me like 4 hours, so I agree since it will take me almost an hour to reach Krabi Town from Ao Nang by Sangtheow, then another 3 hours to reach Phuket Town by the local bus and finally another hour to Kata Beach by the blue bus. In total, it would be 5 hours minus the transit time here and there. But, I never imagine it would be a nightmare for me. 

I'll tell you the story in the next post. And, I also will share with you guys about my accommodation there and what I did there. Stay tuned, and thanks for reading my post!

Thursday, 17 November 2016

7 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Memilih untuk ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP)

Salam dan hai. Alhamdulillah dapat nak curi masa sikit sebelum sambung tulis paper yang kengkonon nak dihantar ke journal (walaupun tahu will be rejected.. lol). So, hari ni, result UPSR keluar katanya. Jadinya, aku nak throwback 14 tahun dulu boleh tak? haha.. tak tak tak.. Takde makna aku nak ber'throwback' bagai. Dah tua dah pun. Malah apa sangat dibanding apa yang aku dapat 14 tahun dulu dengan yang budak sekarang ni. Dulu senang je nak dapat A tu aku rasa. Sekarang makin susah kot. System dah berubah. Manusia makin pandai. etc.. etc..

Jadinya, aku ambil keputusan untuk share the next step lepas kita dapat result UPSR kita tu. Straight A's dapat dah. So, what's next? Pizza Hut? KFC? TGI Fridays? Fish Market? Tu korang claim dengan parents masing2, dan parents pun, jangan kedekut sangat boleh? Korang yang beria suruh budak tu belajar, hantar tuisyen sana sini dari diorang umur 4 tahun. Kalau subjek yang tak dapat 100 korang marah bebudak tu. Ni diorang dah dapat straight A's, reward them. Ingat senang ke nak live to expectation? 

Ok, cukup bebel-bebel. Point kat sini, aku nak cerita tentang one of the choices that can be considered after a good UPSR's result. Apa dia? Sila tengok tajuk. SBP. Ya. Sekolah Berasrama Penuh. Aku rasa, kalau dah result gempak tu, takkan nak terperap dekat sekolah biasa kan? Kenalah berlagak sikit pergi sekolah yang terer sikit. Terer ke pun? So here, aku listkan 7 perkara yang korang perlu tahu tentang SBP sebelum korang kesana atau to parents, hantar anak korang kesana. 

1. Competition yang sangat tinggi tahap langit ke tujuh

Mind you, kalau kau tu dapat masuk SBP sebab kat dapat straight A's, orang lain pun sama. Bukan kau je yang dapat semua A kat sekolah tu. So, mohon jangan nak berlagak sangat ingat kau je pandai, orang lain tak. In fact, kau akan dapat kawan2 yang diorang pun masa sekolah semua pakat pengawas, ketua pengawas, penolong ketua pengawas bagai. Jadi kau bayangkanlah. Kalau dulu kat sekolah rendah, pengawas tu kira paling pandai punya budaklah tu kan? Jadinya, budak2 ni semua sekarang kumpul di satu sekolah. Can you imagine? Bukan takat tu, kau akan juga dapat kawan yang lagi special, contoh dia tu best student seluruh daerahlah, negerilah, negara? Kau? Cuma among the best students dekat sekolah kau je pun. Dan juga, kau akan dapat kawan2 yang lagi terer tahap gaban bila dia ada boleh offer something extra. Contoh, dia tu one of the best chess players kat Malaysia, pemain golf wakil negeri ke, etc etc.. Kau bayangkan, can you live with all these people? Dulu kau rasa kau paling terer, tapi sekarang, kau akan duduk bukan takat belajar, makan tidur semua dengan mereka yang lagi terer dari kau! Well, mungkin ada yang kata aku exaggerate, tapi ini memang betul. Ya, ada je mereka yang sama macam kita, tapi kau bayangkan dulu kau kat sekolah dapat nombor satu je memanjang, kalau ada enam puluh orang yang dulu pun selalu dapat nombor satu, kau rasa? Macam aku dulu, konon macam terer, in the end, aku selalu je dapat nombor 60. Dah kalau masing2 markah dekat2, sama je, macam tulah. Yang top 10 tu selalu je berubah2 sebab competition sangat2 tinggi kot!

2. Kau bukan takat belajar ikut buku, kau belajar tentang hidup

Kalau nak belajar untuk dapat straight A's untuk PMR dan SPM, tak payah kot aku rasa kau nak go through the competition's hell. Baik kau pergi je sekolah menengah yang dekat dengan rumah kau. Kau masih lagi akan dapat nombor satu. Kau boleh jadi pengawas. Kau boleh jumpa parents kau hari2. Boleh pergi tengok wayang on weekend and all. Tapi, di SBP ni, kau bukan hanya akan belajar ikut buku. Malah ada ramai je yang dalam kelas tidur tak ingat dunia. Tapi, dekat SBP ni, kau juga akan belajar how to live your life, bukan pada masa tu, tapi masa depan. Dia akan prepare kau untuk be independent, make your own decision, takdelah semua kau kena tanya parents kau je memanjang. After all, hidup kita, kita yang punya. Dah kenapa kita nak orang lain yang decide kan? Jadinya, hidup di SBP ni memang akan lead kau kearah itu. How? Sometimes, akan ada events kat sekolah, dan selalunya ia akan organised by the students themselves. Ikut nasiblah kau batch mana. Macam sekolah aku dulu, Hari Guru, totally pengawas yang kena. Kalau ada Malam Pancadelima, selalu form 4 yang kena organise. Macam2 lagi. So, benda2 macam ni akan ajar kau benda yang akan kau kena buat sepuluh tahun lagi bila kau dah mula bekerja.

3. The Hectic Schedule

Jadual padat sangat. Kalau kau rasa kau tak boleh nak hidup kau orang atur dari kau bangun tidur sampai nak tidur balik, don't bother go to SBP. Sebab, memang itu hakikatnya hidup kat SBP ni. Kau akan dipaksa untuk bangun awal untuk pergi solat Subuh jemaah di surau. Kalau kena giliran kau untuk baca Maathurat, lagi awal kau kena bangun. Kalau lambat, ada jelah denda yang menanti. Jap lagi aku cerita bab denda2 ni. Lepas solat, kau akan kena pergi dewan makan, breakfast. Ikutlah nak terus pergi makan ke, nak naik dorm kejap siap2 pakai baju sekolah semua baru gerak ke apa. Tapi itu rutinnya. Lepas sarapan, kau kena laju2 pergi sekolah, roll-call pagi. Sekolah aku dulu, dia punya mengada, siap kena kawad pagi2. Tak ke annyoing? Roll-call ni biasa baca doa, ada pengunguman sikit2, nyanyi lagu sekolah bagai masa perhimpunan mingguan je, roll-call takde. Lepas roll-call, ada lagi satu part yang annoying dimana pengawas akan check kau punya pemakaian. Ni aku cerita kejap lagi dia punya tahap kenyampahan tu! Then, masuklah kelas. Belajar macam sekolah biasa. Lepas tu, dalam pukul 1.30 macam tu, tamat dah kelas semua, kau kenalah pergi solat Zohor sebelum pergi dewan makan balik untuk makan tengahari. Kau sama sekali tak boleh masuk asrama masa ni sebab kunci pun asrama tu. Kau kena pergi sekolah balik, prep petang. So, prep ni kira kau siapkanlah segala kerja sekolah yang kau dapat hari tu, atau gunakan masa tu untuk tidur. Kadang2, ada sekolah yang petang tu sambung belajar. Ikutlah macam mana. Habis prep, pergi surau balik untuk Solat Asar sebelum kau naik dorm, tukar baju untuk riadah pulak. Sebelum riadah, jemputlah minum petang dulu dekat dewan makan terchenta tu. Lepas riadah, selalu sampai pukul 6 macam tu, kau boleh terus naik dorm mandi dulu, siap2 untuk prep malam pulak, pergi dinner, atau kau juga boleh terus dinner dulu, baru naik dorm siap2. Lepas tu, macam biasa, solat maghrib, then pergi prep malam sampai pukul 10.30. Habis prep, solat isyak jemaah lagi, pergi dewan makan, supper, naik dorm. Lepas tu barulah aktiviti bebas. Masa nilah kau nak bergosip ke apa. Atau, kau tidur jelah! Sebab pukul 11.30 dah kena light-off. Esok kau akan ulang balik jadual yang sama. Tapi, waktu weekend lain. jap lagi aku cerita. 

4. Pemakaian yang sangat2 strict

Bab pemakaian amat dititiberatkan oleh mana2 SBP pun, sebab kan kengkonon SBP ni ditubuhkan untuk lahirkan pemimpin. So, mana boleh pemimpin selekeh kan? Aku mulakan dengan pakaian sekolah. Sama macam sekolah lain, tapi dia punya extra tu banyak. Macam aku yang perempuan ni, banyak yang extra sebenarnya. Aku mulakan dari atas, iaitu tudung. Sekolah aku, tak taulah siapa punya idea, wajib pakai jarum ok kat tudung! Menyampah gila aku! Aku selalu pakai waktu nak kena check je lepas roll-call, lain aku cabut! Tudung pun, dia kena labuh sampai siku, sebab tak nak kasi nampak dada, ni aku tak kisah sebab aku memang tudung tak reti nak pakai yang pendek2. Kau wajib pakai ID card, instead of lencana dan tanda nama. Aku tak tau apa function ID card tu, nak pinjam buku kat library pun aku tengok manual je sistem. Lepas tu, kasut. Sekolah aku perempuan wajib pakai heels, at least 1-inch. Ni aku bengang gila! Konon pengetua masa tu kata nak kasi posture badan cantik masa jalan. Bagi aku, sakit ok kaki! Aku bantai langgar je peraturan yang satu ni (eh?). Dan, aku rasa yang ni normal kot, kau wajib pakai kain dalam, singlet, kuku kena pendek semualah. Ni baru pakaian sekolah. Untuk riadah, of course pakai baju riadah, untuk prep malam, kau jangan harap kau boleh pergi prep pakai seluar. Memang taklah. Baju kurung, atau jubah. Busuk je aku rasa masa aku sekolah dulu. haha.. Dan, kau akan ada baju yang khas untuk outing, balik bermalam, dan baju batik rasmi. Annoying kan? Why not they let us wear what we want? Kita nak balik rumah pun! Tapi, ni hakikatnya. Masa aku sekolah dulu, aku ada baju batik rasmi, blouse rasmi, baju kurung rumah sukan, tshirt rumah sukan, tshirt rasmi sekolah (yang ni ada 3 tak silap). Serabut kan? 

5. Hari Minggu yang amat Ditunggu Ramai

Macam biasa, hari minggu, siapa tak suka kan? Sebab dua hari nilah jadual dia lain, tak ketat sangat macam on the weekdays, terutamanya Sabtu. So, aku mulakan dengan Sabtu. Rutin bangun pagi sampai sarapan tu masih sama. Yang bezanya is selepas itu. Lepas kau breakfast, kau kena pegi prep pagi, sampai pukul 11. Lepas tu, baru bebas sampai malam. Masa yang semua orang tunggu dah tiba! Apa? Tengok TV! Yalah, lima hari kau tak dapat tengok TV, sabtu ahad, merasalah kau tengok apa benda yang tengah tayang kat TV tu. Ahad pula lain, lepas breakfast, kau akan dikerah untuk gotong-royong bersihkan asrama. Adalah yang kena pergi bersihkan bilik bacaan, bilik tv, etc etc. Dan, untuk yang kena kemas dorm tu, macam biasa, buanglah sawang, cuci tingkap dan.. Jeng jeng jeng.. Cuci tandas. Tapi aku rasa sebab masing2 tahu kot, and sense of belonging tu tinggi, seingat aku, proses cuci tandas tu takdelah menggelikan langsung. Sebab tandas tu memang bersih pun. Mungkin itu salah satu sebab program gotong royong ni diadakan. Yalah, kalau kau tak nak kerja susah masa weekend tu, jangan beria buat kotor isnin sampai jumaat tu, ye tak? Ok, lepas gotong-royong, aktiviti bebas sementara menunggu untuk prep malam. Selain dari tengok tv, selalu waktu ni akan diisi dengan gosip yang tak sudah ataupun tidur yang panjang tak nak bangun2 dah. 

6. Outing dan balik bermalam

Outing ni adalah istilah yang digunakan untuk kau dapat keluar ke bandar. Ni ikut sekolah tu punya rules. Macam sekolah aku, perempuan outing Jumaat, lelaki Sabtu. Ada sekolah yang gilir2. Sabtu pertama dan ketiga perempuan, kedua dan keempat lelaki. Ikutlah. Tapi aku dulu, sangatlah jarang nak ke bandar. Sebab parents aku memang dah cukup dah segala macam diorang belikan. Tambahan pula, duit diorang bagi ngam2 ok sampai aku nanti nak naik bas balik rumah dari pekeliling. Mana aku ada duit lebih nak berouting bagai ni. Selalu yang pergi outing ni, diorang go to eat KFC lah, pergi beli biskutlah.. Macam2.. Ada juga yang jadikan outing ni untuk berjumpa kekasih hati. lol.. Itu pasal setengah sekolah asing2kan waktu outing untuk lelaki dan perempuan. Untuk balik bermalam pula, selalunya pada awal bulan dan juga cuti panjang. Aku jarang juga balik awal bulan tu, sebab dua hari je kot cuti. Baik tak payah kan? Tapi, itu jelah masa yang kau ada untuk jumpa dengan parents kau, disamping diorang akan datang ziarah kau. Aku dulu malang banyak. Sebab Kebetulan masa aku kat asrama dulu, abang aku nombor 3 pun tengah study dekat UiTM Melaka. Adik aku dekat MRSM KKB. So, parents aku kena gilir2. Tapi, sebab aku paling jauh, (masa tu highway mana ada! Ikut jalan lama je), giliran aku selalu tak sampai2. haha.. 

7. Denda dan juga Hukuman

Ok, bab ni agak scary nak cerita sebab ianya memang beza ikut sekolah. Aku cerita sekolah aku punya hallah ya? Ok, denda ni dia varies dari yang ringan, sampai yang menyakitkan. Yang ringan2 macam kena berdiri atas kerusi, berdiri tengah panas, kutip sampah keliling sekolah etc etc. Upgrade satu anak tangga, tapi dapat tambah pahala kau is, denda baca surah Sajadah, bila kau lambat ke surau untuk Solat Jemaah, atau kau ditangkap solat dalam dorm. haha.. Tapi, ada je yang kena sebat sebab ni. Ikut nasib2lah. Pandai buat, pandailah simpan. Pastikan yang dalam dorm kau tu takde yang skema. Macam dorm aku dulu, semua sempoi je. Takde pun yang reti nak pergi report ke apa. Tu yang tak pernah pulak kena tangkap solat dalam dorm tu. haha.. Ada satu hukuman paling scary sekali, iaitu kena libas tapak tangan kalau kau tak dapat A dalam mana2 subjek. Ni, sekolah aku je kot? Aku rekod paling banyak kena sembilan kali. Tu pun dah minta diskaun tu dengan pengetua. Patut aku kena lapan belas sebab aku dapat G untuk Kimia, Bio dan Add Math. haha.. Dan yang bestnya, kau akan kena rotan depan kawan2 satu batch kau semua. Seram tak? Bukan takat tu, kalau time tu kau agak malang, angin pengetua tu lain macam, dia takkan benarkan korang yang gagal tu outing atau balik bermalam. 

Ada banyak lagi yang aku nak share tentang the reality hidup kat SBP ni. Tapi aku rasa yang 7 ni paling utama, yang buatkan hidup di SBP ni lain dari sekolah biasa. Dan, hidup macam nilah yang alhamdulillah, jadikan aku, aku yang sekarang. Kalau nak cerita bab yang seronok, terlalu banyak. Lepas 7 benda yang menyeramkan ni, after all, the memories yang kau dapat sebab 7 benda ni yang matters. Benda ni yang kau akan kenang sampai bila2, dan kau akan boleh cerita dengan kawan2, dengan adik2 etc.. Dan, sebab benda ni semua, bonding yang kau ada dengan schoolmates kau, bukan hanya limited pada kawan yang kau paling rapat je. Kau kalau jumpa schoolmates yang lain batch pun, boleh je selamba berborak bagai walau dah lama tak jumpa, tanpa rasa awkward pun. Dan, kawan2 yang kau dapat masa kat sekolah tu dululah, kawan yang kalau kau boleh call, ajak lepak je terus. Dan, bila lepak, kau punya sembang, sampai tak reti nak balik rumah langsung. Itu yang seronoknya hidup di asrama ni bagi aku. 

Monday, 17 October 2016

PhD Life 1: Synonym - A Lifetime Decision to Get Out of a Comfort Zone

Bismillahirrahmanirrahim... Payah untuk aku mulakan entry yang satu ni pasal sampai sekarang pun sesungguhnya terselit satu rasa yang aku ni tak seberjaya kawan2 yang sebaya dengan aku sebab sampai sekarang aku tak keluar dari sekolah. Padahal kawan2 sebaya aku dah dok timang anak, ada rumah sendiri, kereta sendiri. Aku? Kadang aku terfikir yang adakah diri aku ni stuck pada satu zaman? Adakah aku berhenti untuk grow up sejak dari masa aku habis SPM dulu? Adakah masa aku freeze tak gerak-gerak for these 9 years? Sampai sekarang aku mencari jawapan yang satu itu, dan it leads to the born of a paranoia me, indecisive me.

Aku pernah gagal. Kalau siapa yang ikuti blog ni, pasti tau. I failed to exceed my own expectations years ago. Dan, kerana itu, I made a promise to reach the highest, untuk tebus kegagalan yang satu tu. Tu yang buat aku kadang terfikir, mungkin itu sebabnya aku terperangkap dalam satu zon masa yang tak gerak2. Aku tak rasa aku grow up, except for my age. Until I was forced to make a few decisions for my future yang aku rasa gelap, tak nampak apa. Masa final year degree dulu, saat orang lain dah beria minta kerja and all, aku tak tau kenapa aku tak nampak future aku untuk tu. Gelap. Sungguh! Aku tak nampak diri aku berdiri tengah panas teropong itu ini, aku tak nampak diri aku duduk dalam bilik meeting, aku tak nampak diri aku dalam mana2 situasi di pejabat. Sungguh! Dan, benda tu buat aku terfikir, is there a future for me? Tu yang jadi kadang nak tidur malam pun susah sebab aku takut that will be my final night alive, esok dah enam kaki kat bawah. 

Tapi, sebab aku dah janji pada diri untuk takkan buat parents aku kecewa, akan selalu kasi diorang bangga, dan takkan biar diri ni kalah lagi, I've thought of the other option. When I was in my final semester, seperti students yang lain, aku juga punya seorang supervisor yang selia aku punya dissertation. And he for me, will forever be my sifu. I was inspired by him disamping cemburu dengan kawan2 yang lepas SPM fly ke overseas. Dan memang aku dari dulu pun, sama macam orang lain, punya impian untuk belajar di negara orang. And, I thought, that's it! Go for it! I made some research, asked my sifu, my friends kat sana and, make my decision to go there. 

1 years later, during my final semester of my masters study, I was facing the same situation. A dilemma. What to do when I go back to Malaysia? I called my mom, asking her opinions, and she told me she prefers me to be an academician. I was thinking at that time, to be a lecturer with no industrial experience, will be a disgrace for my own self. People look down at such lecturers. I don't want to be like that. I keep thinking.. Thinking.. And thinking.. Finally I reached my decision. I want to work for industry. But, this led me to a problem..

No company I've applied for, wanted to hire me. I was surprised sebab my friends yang sama2 buat masters dapat je kerja, but not me. Aku fikir, maybe takde rezeki. Bukan kat situ rezeki aku. Luckily, I've applied for fellowship scheme at one local university saja-saja masa aku dekat Edinburgh dulu. So, they called me for an interview, tapi sebab the faculty is so small, and their directions or focus of study lain dengan aku punya area of interests, they can't offer me the scheme. Then, UiTM punya skim Tenaga Pengajar Muda buka. I applied. And after much difficulties, I was accepted. But, there was a problem..

I was offered to do my PhD at local university, not overseas. At that time, I was like, hmm.. Tak tau nak cakap apa. I spent six month survey for a university yang aku nak sambung study, approaching professors to supervise me. I got offers from UNSW, Melbourn Uni and RMIT. This time, I go for Aussie atas beberapa sebab yang tak boleh dinyatakan disini. Tapi, Allah tu maha Adil, maha Mengetahui, sebaik perancang. Kita takkan pernah tau, sebab tu kita selalu je ragu dengan keputusanNya. Aku patut boleh je merayu untuk minta tukar ke luar negara, apatah lagi bukan mudah nak apply uni, approach supervisor and all. Nak2 semua professors dalam dunia ni, kau kena pandai karang email dan kasi tajuk yang catchy untuk mereka klik open email kau tu. Sebab satu hari ada beratus email yang masuk dalam inbox mereka. Kau kena banyak2 doa yang Allah buka mata dia untuk nampak email kau. Aku berbelah bagi, apatah lagi masa ni, wujud another option untuk aku..

As a JPA scholar, adalah wajib untuk aku untuk isi borang SPA apply beberapa jawatan dalam kerajaan. Aku buat ni masa final year degree dulu, dan dah dapat surat panggilan temuduga ataupun periksa beberapa kali. Tapi, dulu aku bagi alasan aku sambung belajar dan dah buat surat penggantungan kontrak. Jadinya, aku selamat. Tapi, habis master, takde alasan. Dan, as expected, I was called for an online test untuk jawatan PTD (benda yang sama aku dapat masa habis degree dulu alongside Juruukur J41). Untuk mengelakkan diri ni di-blacklist, tambahan aku ada masa lapang, aku pun jawab je test tu. Tapi, aku rasa aku jujur banyak dari orang yang beria nakkan jawatan ni sebab aku takde pulak reti nak google jawapan sambil jawab test tu mahupun minta orang lain googlekan. Aku buat sendiri sambil family aku layan cerekarama malam minggu tu. lol.. 

And, surprisingly, walaupun aku jawab sambil lewa, I was called for the second round which is ujian bertulis and interview. OMG! Sungguh aku malas. Nak2 aku masa tu tengah travel di Europe lepas aku punya konvokesyen. And, you know what? Email pemberitahuan tu masuk sama dengan email yang UiTM panggil aku untuk interview for the TPM. Ironic kan? So, aku kena reschedule both interviews memandangkan aku kat luar negara. UiTM will be done guna Skype as agreed by my sifu, while PTD, aku dapat reschedule ke tarikh yang terakhir sekali. Back to Malaysia, aku attend the ujian bertulis dan interview. Aku goreng je ujian bertulis yang suruh calon tulis essay satu BM, satu BI. Aku ingat topik dia. Yang BM, aku pilih tentang perkembangan teknologi di Malaysia dan BI aku pilih tentang exam-oriented thingy. Dan, the interview, malas nak cerita, sebab tak best untuk dikenang. Aku memang bajet tak dapat punyalah!!! Tup.. tup.. 

Masa aku tengah menyediakan segala macam persiapan untuk aku sambung belajar; initial proposal, buat literature sikit2, etc, aku dapat pula offer untuk kursus setahun di INTAN. Yeah, you know the jawatan right? Ni punca aku berbelah bagi tiba2. Mungkin ini sebab Allah tentukan yang aku kena sambung belajar ni dalam negara je. Mungkin Dia nak uji aku untuk pilih jalan hidup yang aku paling nak. Kalau diikutkan, aku patut pilih PTD sebab semua orang tahu ia jawatan kerajaan yang paling diingini ramai. Dan, aku tak payah nak pening2 kena buat literature, design my own methodology, main dengan software, write an analysis, tulis paper, tulis thesis tebal2 and all. 3 years vs 1 years, aku patut pilih PTD. 

Tapi, masa ni aku tanya diri aku balik. Between comfort and passion, mana yang aku nak? PTD seems easier than PhD (oh, just realise they even sounds and writes similarly!!!!). Sorry to PTD, tapi ni aku punya anggapan. Mungkin pada anda PhD is way easier. Yeah yeah.. Lain orang lain perspective kan? Tapi tulah, this is what I felt. Comfort zone. Aku rasa, if I chose PTD, aku takkan keluar dari zon selesa aku. The working environment will limit my voice. I'm not a very vocal person, nor am I orang yang "Yes bos, yes bos..". Tapi aku rasa dengan memilih untuk bebas meng'confirm'kan dengan cara aku sendiri segala yang aku ingin tahu, iaitu melalui kajian akademik, it'll be better for me. Aku tak rasa aku tahan untuk diamkan apa yang aku tak puas hati. Aku tak rasa aku sanggup untuk sekadar berani cakap belakang. Aku tak rasa cukup untuk aku luahkan rasa di media sosial. Aku mahu buat sesuatu. Aku tak mahu jadi mereka yang lantang mengutuk, komplen itu ini tapi takde apa2 inisiatif untuk memberi cadangan untuk penambahbaikan. Dan, untuk itu, aku perlukan platform untuk aku suarakan segalanya. How? To be in academics.

Aku suka guna term academician instead of lecturer sebab bagi aku, aku bukan nak memberi syarahan pada sesiapa. I want to learn. Bukankah ilmu Allah tu seluas lautan? Jadi kenapa kita harus merasa yang kita dah cukup belajar untuk hidup? Life is a learning process, dan tak salah untuk kita terus dan terus belajar. Aku pilih to be in the academics. Biar suara aku kecil, tapi peluang untuk didengari lebih cerah kerana medium yang aku gunakan berteraskan fakta, bukan persepsi semata. Ia langsung tak mudah sebab untuk kita kupas satu fakta, banyak yang perlu kita refer. Saat ni, aku berterima kasih pada mak dan ayah aku yang paksa aku kecik2 dulu hari2 baca at least satu buku sampai aku dapat jadi Tokoh Membaca 4 tahun berturut2. 

Hari ni, instead of browsing aimlessly, aku paksa diri sehari mesti cari at least an article related to my study. Baca, summarise and find how can it be useful for my study. Segala media sosial termasuk blog ni sendiri terpaksa aku abaikan. Aku biarkan diri ni lemas dalam kerja yang takkan pernah habis. I love it when otak aku ni sentiasa je berfikir tentang how can I make my model relevant? Is there any research previously did the same or similarly? If yes, aku gali dalam otak yang dah 26 tahun umurnya ni info2 berguna untuk aku find another solution instead, yang relevan. Masa nilah ilmu yang aku belajar dari sekolah rendah amat berguna. Simple math macam tambah tolak darab bahagi berserta hukum pecahan, rationing etc amat berguna sekarang. Tu pasal masa cikgu ajar dalam kelas kau jangan pernah tidur! 

Masuk bab tidur pula, kalau dulu aku pukul sebelas dah lelap, sekarang dua belas lebih baru reti nak tutup laptop. Tu pun, sampai masuk dalam mimpi memikirkan data processing, macam mana nak analyse data, kenapa model tak jalan, calculation tak jadi and all. Kadang tu, terjaga dua tiga pagi dapat ilham, terus capai laptop, tak pun kertas A4 yang memang sentiasa standby atas meja study berserta pen conteng apa yang terlintas tadi. Dan, dah alang2 terjaga, aku bawa diri ni menghadap yang Esa dikeheningan malam. Sesuatu yang aku rasa sukar untuk aku dapat lakukan andai aku bekerja dibawah telunjuk orang (direct translation: office).

Masa ni, rasa terkilan sebab impian nak jejak bumi Australia atas tiket menuntut ilmu tak tercapai, dah makin menipis. Meski masih ada sikit2 sebab aku amat mahu uji takat mana diri aku ni boleh pergi. Aku nak push sejauh mungkin. Tapi, macam aku kata tadi, Allah lagi tahu. Sebab Dia tahu limit aku, Dia letak aku disini. Kita takkan pernah nak tebak rahsiaNya sebab kalau kita tahu, kita akan jadi berani nak salahkan keputusanNya. Aku biarkan itu terus jadi rahsia, hidup aku teruskan. Aku pujuk diri untuk percaya yang segalanya akan smooth je atas key redha dengan ketentuannya. PilihanNya memang kadang pahit untuk kita, tapi aku selalu percaya yang kat hujung sana ada kemanisan yang menanti. Sebab janji Allah tu pasti. Dia tak pernah mungkir janji. Kita yang selalu alpa akan janji kita padaNya. Dan, Allah memang dah janjikan yang indah2 saja buat hambaNya yang sabar dan redha. Keynya? Sangka baik dengan Allah. And, He'll lead the best life for you.

I've written a brief summary of a PhD life (from my eyes) on my previous post, please feel free to read it. Dan intrepret dari kaca mata kau, how is it? Kalau nak berbicara tentang indah, seronok dan best, aku pilih untuk tak buat apa-apa, wandering aimlessly on the street of KL. Tapi, aku tak rasa ia normal kerana kita manusia. We need to push our limit. And that's why, we need to decide on our life. Jangan pernah berani perjudikan nasib. Make a decision. Sebab hidup kita ni, kita yang punya. Indah, cantik, kita yang tentukan, corakkan. Dan, aku, pilih untuk tidak biarkan hidup aku ikut flow (read:telunjuk) orang lain.

Aku tak pernah peduli kalau ada yang pandang serong pada apa yang aku pilih untuk hidup aku sebab aku tahu, dalam hidup tak pernah ada a good or bad decision. Semua bergantung pada macam mana kita nak live the decisions. Dan, kalau kita nak kena peduli apa yang orang lain kata, aku tak rasa kita akan pernah rasa hidup ni seronok. Push your limit. Keluar dari comfort zone. Dan kau akan rasa betapa hidup ni bukan macam highway dari Sungai Dua ke Jitra, lurus je. Tapi macam highway dari Kuala Kangsar ke Ipoh lalu Menora ada naik turun, selekoh tajam, yang trigger our adrenaline rush. 

InsyaAllah,
akuyangdahngantuktapitakretinaktidurpadahalesokadaconferencedekatpicc

P/S- Janji Allah pasti. Dia gantikan pengajian PhD tak jadi aku di Australia dengan hadiahkan percutian sebulan, percuma (tajaan mak cik aku atas tiket temankan dia jaga cucu dia masa mak diorang pergi conference di Nice) untuk aku di Sydney, Melbourne dan Canberra. Ironinya, ketiga-tiga bandar ni, terletak universiti yang patut aku sambung pengajian aku. 

Thursday, 6 October 2016

PhD Life Prolog: Is it that Hard that People Angry at Those yang 'Tipu' PhD?

Salam and hai semua. Fuh.. Fuh... Habuk.. Sawang.. Lama tak menaip, kaku pulak jemari ni nak tekan2 huruf bentuk frasa yang selalu aku guna dekat blog ni. For the past 1 year, sibuk dengan my research work, terkejar sana, terkejar sini. Mana nak kena baca paper lagi. Tulis paper lagi. Kutip data lagi. Proses data lagi. Analyse data lagi. Belum masuk pergi conference sana sini jaja research, dapatkan peer reviews. Jerih2.. And baru2 ni, somehow aku terkejut bila dekat facebook penuh timeline kawan2 share segala macam tentang 'Tipu PhD'. Tertarik, aku pun terklik salah satu link. Owkey....

Logically speaking sidang jemaah sekalian (eh?), kenapa nak insist on something yang kita tak ada? Aku kadang pelik dengan manusia ni. Penting sangat ke kau nak title tu dekat pangkal nama kau sampai kau sanggup nak menipu bagai? Well, aku tak nak cerita pasal bab ni sebenarnya cause people will bash me nanti. Malas sebab we all know memang ramai je yang G-Pang ni kan, even masa kita sekolah dulu pun memang ada kawan dekat sekolah yang segala macam jawatan dia nak. lol.. 

I'm writing this to share my journey as a MSc. holder and a person who's doing a research work right now at a university. Panjang description. Pandai2lah korang interpret. haha.. Well, let me start with kenapa ramai academician yang bangkit marah pasal kes 'tipu PhD' ni? Mudah, the struggle, the life that came with it. Segala macamlah. Is definitely real. Tak pernah aku rasa aku dengar PhD holder ni yang tak menangis. And yet, some people boleh senyum lebar, jual nama, tipu yang dia ada PhD, jual kenkonon knowledge dia.. Well.. Kat situ kita dah boleh nampak dah sebenarnya. I never mingle with mereka yang tipu qualifications ni, so I never know. But, I do know the struggles of people obtaining the postgraduate qualifications, bukan PhD je, MSc pun sama je dia punya struggle, nak2, coursework. Orang kata research lagi payah, tapi for MSc, coursework lagi susah. Why? Aku akan story dekat paragraph lepas ni. 

I'll start with the struggle for MSc. by coursework students. Dear people, you need to respect mereka yang ambil MSc. by coursework ni lebih dari by research. Why? Simple. They learnt so much in less than a year. Kes aku, aku ada masa lapan bulan saja, nak belajar more than 10 subjects, belum masuk dissertation lagi. Tu yang aku rasa sedih bila jumpa orang yang perlekeh orang macam aku ni yang buat coursework. Korang ingat sama macam undergrad ke? Attend lecture, buat assignment, jawab exam, dapat degree. Dear people, waktu undergrad bolehlah buat perangai cenggitu. Master buat macam tu, memang kau bakal dapat postgrad diploma jelah jawabnya, silap2 langsung tak dapat apa-apa qualification, bazir duit, bazir masa je. 

Let me tell you one thing, my first assignment kat sana, aku dapat markah 40 je. Ok. EMPAT PULUH. Ada Chinese tu, memang Chinese mainland, dia dapat 19 SEMBILAN BELAS. Kitorang dua kena panggil menghadap ketua jabatan masa tu sebab kebetulan dia memang sangat biasa dengan Asian students ni. And apa dia kata, "I don't want something that I've gave you on class. Give me something else.". Dan bukan takat dia seorang, semua cakap benda yang sama. They insist yang mereka pun academician, nak belajar. So how? Dengan membaca kita punya assignment, final exam. Sebab tu mereka sangat2 nak idea yang fresh yang dia tak pernah terlintas. Tu belum masuk masa final exam kau kena bagi citations lagi tu. Melampau tak melampau? Citations ok. Dahlah satu hal kau kena study theory, lepas tu baca paper yang lecturer kau tak pernah mention dalam class, kau kena ingat siapa yang tulis segala macam tu lagi! Tak ke melampau namanya tu? 

Sebab tu aku kata, you need to respect mereka yang buat coursework ni. Orang sibuk kata tak nak buat coursework sebab tak nak ambil exam dah. Bagi aku, tak payah cerita pasal exam, kau nak attend lecture tu pun boleh ketaq lutut dah belum masuk blur tak hingat dunia kalau malam semalam kau lupa nak buat revision topik yang akan lecturer kau cover hari tu. Dengan assignment dia tak pernahnya nak tanya direct questions, pusing sana pusing sini, sampai pening. Oh, lagi satu. Kalau kat Malaysia, ramai je yang suka copy paste sana sini, kat sana kau buat macam tu, silalah angkat kaki keluar dari university tu. Dia kira macam crime sebenarnya. Bukan takat kau kena rephrase ayat tu, kau kena tulis argument sendiri berdasarkan apa yang kau rephrase tadi tu. Bukan tiru bulat2 arguments dia. Tu memang mengundang. 

Masuk bab research work, kira yang MSc. punya dissertation tadi tergolong dalam yang ni. Ini part yang akan ada satu tahap tu kau rasa kau sangat bodoh. Kau rasa kau nak quit. Kau rasa kau nak beli tiket balik Malaysia, tamau dah study! Inilah tahapnya. Aku ingat lagi masa aku buat dissertation dulu, universiti tempat aku belajar, for defense proposal, mereka prepare a MSc. GIS conference untuk kita present project plan kita kat situ. So, bukan setakat classmates dan lecturers yang akan attend, ada macam2 jenis orang termasuklah mereka dari industry. Dah memang macam gaya kau buat PhD dah rasa. Tu baru defense. Perjalanan research tu sendiri, memang perit sebenarnya. You'll lost track of time, tak sedar malam ke pagi, yang kau tau, kerja jalan. Tu yang macam aku kata kadang sampai ke Subuh aku duduk kat computer lab siapkan kerja. Mujur aku dapat supervisor yang baik. Aku ingat lagi waktu bulan puasa, masa tu summer, memang tak ingat masa, tak sedar dah malam ke hape. Tapi, nak dijadikan cerita, waktu berbuka puasa dah masuk. SV aku excited nak betulkan itu ini lagi, sudahnya aku pun tak makan. Tiba2, dia stop, dan tanya aku, " Don't you have to break your fast, Nabilah?". Aku hanya mampu ukir senyum dan kata aku ok. Dia pun, terus ajak aku pergi makan, buka puasa, siap suruh aku pilih lagi mana aku nak makan. haha.. Eh, macam dah lari topik pula. Anyway, apa aku nak cerita is, how hard it is buat research ni sampai masa pun kita boleh lupa.

And now, here come the part yang kasi nangis tu. For the past 1 year, 3 masuk masa aku buat master dulu, aku rasa tak kurang 20 kali aku punya air mata tumpah tanpa sebab. Adakala ia jatuh bila kau rasa kau langsung takde progress. Kau rasa kerja kau macam tak gerak2. Dan bila jadi macam tu, kau akan tiba2 boleh alami panic attack, nak2 kalau kau tersedar, dah lama kau tak ziarah supervisor kau. Ada masa kau rasa maca kerja kau langsung tak berbaloi dan kau akan pertikai, kenapa kau buat kerja ni. Tu yang buat kau sangat paranoid dengan diri kau sendiri. Kau akan rasa kau tak bagus. Kau akan rasa kau bodoh. dan bila kau tengok orang lain punya kerja, kau akan rasa macam research kau layak masuk tong sampah. Tu yang buat ramai nak quit, ramai nak lari and all. Belum masuk research tu menjelma jadi macam2 masuk dalam mimpi kau buat kau akan sentiasa standby laptop kat tepi kau in case terjaga pukul 2-3 pagi, ilham datang, terus je buka laptop, type. 

Masuk bab kau kena tulis paper, attend conference. Apa ingat tu semua mudah ke? Cakap memang senang, tapi nak menulis tentang academic ni, boleh makan masa sampai 2-3 bulan tau. Tulis tu satu hal, kau hantar paper tu, kena reject lagi! Masa tu kau akan rasa betapa membazirnya usaha kau selama 2 bulan tu untuk tulis paper tu. Kalau tak kena reject pun, reviews yang kau dapat, memang selalunya akan menjatuhkan moral kau. Then, about conferences. Tak pernah aku jumpa postgrad students yang tak nervous nak bentang dia punya paper dekat conferences. Macam aku cakap tadi, yang attend tu bukan takat kau punya kawan2 dan colleague, ada prominent professors dari dalam dan luar negara, industries' key players yang mereka punya stares tu, boleh kasi kau ketaq lutut walhal mereka pandang kosong je kat kita. Macam baru ni, aku attend satu international conference. Mula aku memang tak nervous, tak takut apa sebab it was my third conference dah. But, the moment I saw the hall, aku dah, "Woah!", tiba2 je jadi takut. Then, aku pergi amek teh secawan, minum nak hilangkan nebes kononnya. Tapi, dah terdengar pak cik-pak cik yang attend tu sembang pulak. And, they're from industries! Macam2 diceritanya sampai aku jadi semakin takut. Bila giliran nak present semakin hampir, semakin aku seram. Sampai apa yang kawan aku cakap, semua aku tak dengar. lol.. Masa present pun, dia punya nervous, tahap gaban sampai satu tahap, aku terasa sangatlah bodoh sebenarnya kalau nak compare dengan mereka yang ada kat depan tu. Dan sesungguhnya, masa tu baru kau akan sedar yang kau rupanya ada stage fright. 

Sama macam coursework study, buat research ni memerlukan komitmen yang sangat tinggi dari kita. Tak boleh nak 99%. Kena 150%! Masa nilah kau akan diuji dengan pelbagai dugaan dan godaan dari macam2 pihak. Member ajak lepak kau terpaksa tolak. Parents ajak teman pergi pasar kau terpaksa cari alasan untuk tolak. Sedara mara ada kenduri kau terpaksa tak datang. Kau scroll timeline instagram mahupun facebook, kau nampak kawan2 post gambar diorang travel, nak2 kalau tempat tu memang kau nak pergi, kau akan digoda untuk terus buka website skyscanner, nak beli tiket. Tapi, elok kau jumpa tarikh yang tiket tu murah, saka research kau datang dok sebelah. Terus kau tutup website skyscanner tu dengan hampanya. Macam2. 

Dengan kau punya supervisor kadang boleh jadi sangat menyeramkan. Aku pernah dapat supervisor yang kau kena hadap dia every week, tunjuk kau punya progress, dan kalau dia tak puas hati, tadahlah telinga kau dengan bebelan berbentuk perlian yang kasi hiris kau punya hati tu. Aku pernah dapat supervisor yang sangat2 baik sampai aku rasa kami buat dissertation tu sama2 sebab dia memang duduk sebelah aku everytime I do my work, sampai classmates aku masa tu semua kata, "Nabilah, you don't have to do what he asked. Sometimes supervisor think we can do everything. Just say no. We don't have time for this.". Tapi memandangkan supervisor tu tersangatlah baik, sebab dia rajin hantar aku balik hostel kalau dah discussion tu lanjut ke subuh, aku ikutkan je rentak dia. Hasilnya pun ok. Aku dapat 70 ok for my dissertation which is really good sebab 70 considered as very good already and hard to achieve kalau kau punya arguments dalam thesis tu tak lengkap. Supervisor aku sekarang, very cool punya orang. Takde requirements untuk aku menghadap dia tiap minggu, dan takde pula dia pilih untuk work tersangat close dengan aku. Tapi, dia akan pastikan kerja aku jalan. Sangat2 push for publications and conferences supaya research aku dikenali untuk orang dalam industry. Tu yang buatkan aku terkejar sana terkejar sini, malam aku tak sedar dah berlabuh, siang aku tak sedar dah menginjak. 

Komitmen.. Komitmen.. Komitmen.. Kalau ikutkan, banyak lagi aku nak sembang pasal komitmen, tapi nantilah. Mungkin akan aku buat satu post tentang itu sahaja. Panjang sebenarnya nak cerita pasal PhD ni. Orang boleh perlekeh itu, perlekeh ini, kata budak yang buat PhD ni malas kerjalah, takut nak masuk industrilah, tadah duit BR1M(?????), itulah, inilah.. Sorry people, they're people who work in government sectors yang jawatan dia pegawai penyelidik. Kerja dia? Sama macam research student ni. Brainstorm proposal, design methods to tackle your objective of study, turun field kutip data, proses your data, analyse it and buat satu chapter tentang findings tu, tulis paper, attend conferences. Sama je. Tapi kenapa yang pegawai penyelidik tu takde pulak orang kata takut masuk industry and all? Bukankah we work for the industry already. Most of the PhD study yang aku nampak, memang sangat align dengan apa yang industry nak. Sebab supervisor kau memang akan tekankan yang ni, even untuk proposal kau diterima, kau kena mention which NKRA yang kau tackle sebenarnya. Beza PhD student dengan mereka yang jadi pegawai penyelidik ni, is that, we'll be getting a ceritificate nanti once we completed our research work, while the pegawai penyelidik akan dapat gaji every month. Tadah duit BR1M? Well, I'm afraid banyak yang minta tu orang yang dah masuk industry sebenarnya. Jarang aku dengar colleague aku cerita pasal BR1M ni. Kawan2 yang dah masuk industry adalah. Mungkin yang tadah BR1M tu mereka yang tak dapat apa2 scholarship and loan kot. Entah. 

Aku memang banyak lagi nak story, tapi cukup takat ni je kot. Bukan aku nak riak ke apa, aku just nak cerita pasal kepayahan buat postgraduate study ni yang ramai sangat orang perlekeh. Aku rasa memang kita ni dah diakhir zaman sebab manusia dah berani memperlekehkan ilmu, dan juga ilmuwan. Aku jadi takut dengan yang itu. Ilmu tu datang dari Allah, dan nabi juga amat cintakan ilmu. Kenapa kita nak perlekehkannya? I hope no one offended reading this post, if you are, I deeply apologise for that. But, if you read this, I bet you're not offended sebab kalau tak, baru first paragraph kau dah tutup. Buat apa nak membazir your 10 minutes reading benda yang kau tak suka? Baiklah tengok video artis kegemaran kau dekat youtube. lol. Wassalam. 



Wednesday, 13 July 2016

Straight A's or 1A? Do People Care? Do You?

Selamat hari raya~~~
Aidilfitri mulia~~~
Kepada muslimin muslimat~~~
Semoga dirahmati~~~

haha.. Mood raya tak habis lagi. Eid Mubarak to all. And yeah, I'm still in my raya mood sebab tahun ni buat kesekian kalinya dapat balik kampung a day before raya, unlike before. Asyik raya KL je, habis solat raya baru reti nak balik kampung.. haha..

Lari topik? Nope, baru nak masuk. Alkisahnya, masa aku beraya kali ni, I met my relatives yang tengah belajar lagi, masih nak mencorak masa depan. And, most of their parents masing2 takut anak diorang terpengaruh dengan aku punya dakyah.. haha..

Basically, aku sembang2, tanya how's their study and all.. Hmm.. Most of them sangat kena tekan untuk dapat result gempak2.. And I was like "Why do you even bother?" Masa aku umur macam diorang, I tend to think like them too. Tapi umur dah senja-senja ni, fikiran pun dah jadi weng sikit agaknya.. And, I told them (and of course their parents too), zaman sekarang ni, as long as you know how to kira baca, boleh dah nak survive. Ada orang masa SPM siap ada D lagi, dekat uni pun second class lower je grad, but now, rumah sewa ada 3, kereta ada 2, gaji siap boleh menyimpan pergi travel sana sini.

The question is not how many A's you've got in your exam, but how ACE you're in managing your life. A dalam exam tu, belum tentu boleh bawa kita punya hidup smooth je. People being judged not solely on their exam results, but intelligence. And bear in mind, the exam results never represent our intelligence. Jangan memandai nak judge manusia kata dia bodoh kalau tengok exam results dia ada je C D, A geli2 je nampak.

Our intelligence ni termasuk kita punya kepandaian nak bawa diri dalam masyarakat. Kepandaian nak mengemudi haluan hidup kita. These are what matters the most. Ada orang dapat straight A's tapi nak pilih course dekat uni pun boleh konpius kena tanya mak bapak, abang kakak, tok nenek, pak cik mak cik bagai. Tapi, ada orang yang A dia geli2 tadi, siap dihiasi dengan C dan D, tapi dia dengan yakin dan konfidennya tahu apa yang dia nak dalam hidup ni. Making choices tak susah sebab hidup kita ni, kita yang pegang. Yang jadi susah bila ada manusia terlebih pandai, bertanya sana-sini, tentang haluan hidup dia sebab dia tu sebenarnya hidup untuk please orang lain.

Itu yang jadi nanti terkandas sana sini termasuklah nak bawa diri dalam masyarakat. Bila kita rasa kita ni terlalu banyak A as compared to others, kita rasa kita lagi terer dari orang lain, tu yang jadi kita pandang orang keliling semua tak betul, kita je yang maha benar. Which is stupidly arrogant as hell. Tu yang jadi ada yang kerja tak sampai sebulan, berhenti. Kalau tak pun, kerja tak seronok sebab asyiklah kutuk bos, kutuk colleague, merungut kerja banyak tak sudah-sudah gaya dia je yang kerja dalam dunia ni.

I'm not ranting blindly sesuka hati. I've friends, brothers yang masing2 dah kerja. And, listening to them merungut tak sudah2 pasal kerja making me terfikir, if that so, kenapa diorang bother nak kerja? I was once like them. But, aku tak rasa environment kerja 9 to 6 fit me. That's why I chose to pursuing my postgraduate study instead. I've time to myself. Plus, it is flexible as hell. Nobody bising suruh aku buat benda sama tiap2 hari. And I do things that I love.

Itu kuncinya. Doing things you love. Tanya balik diri kita, adakah kita tengah buat apa yang kita suka. Atau kita sedang puaskan hati orang keliling kita. If it's the latter, I suggest you to stop doing so. Take a break. Think again. Kali ni, untuk diri sendiri. Sebab macam aku cakap tadi, hidup kita ni, kita yang punya.

Thursday, 5 May 2016

Sangka Baik dan Syukur

Terlalu lama rasanya dah tak update apa-apa di blog ni. Al-maklumlah, kekangan masa. Meski ramai je yang kata being a student ni takde akan boleh challenge employee yang kerja 8-5 or 9-6 or apa-apalah. But being a student, macam aku, there's no such thing as 8-5, 9-6 or any. Takde fix working hours. No holiday. At least, employee dapat rehat during night and sleep on weekend. But, not me. Itu yang blog dah lama gila tak update. 

What's the point yang aku dok bebel-bebel pasal 8-5, 9-6 bagai? Senang je, nature manusia yang akan sentiasa tak pernah rasa puas dengan hidup. Jeles je dengan hidup orang lain yang pada pandangan kita nampak lagi best dari hidup kita. Padahal, hakikatnya, kita sendiri tak tau. Itu salah satu contoh yang aku nampak dalam dunia ni. Paling mudah. 

Aku lepak-lepak dengan kawan2 yang dah kerja, ramai yang cakap tension kat tempat kerja. Nak berhenti. Bos tak best. Colleagues tak masuk. At one point, ada yang kata lagi rela sambung belajar balik. Me, a student, jawab balik, "Korang ingat belajar ni senang ke?" True though. Postgraduate studies ain't the same as undergrad. Masa degree bolehlah bangun lagi setengah jam class nak mula, habis class pergi tengok wayang, malam layan cerita Korea sampai pagi. Maybe, that's the student life yang orang inginkan. 

Mungkin pada POV seorang student macam aku, aku akan kata they're being ridiculous. But for them, yes it is  much better than kerja kat ofis macam orang gilak. But, come to think of it again, macam aku kata tadi, dah memang nature manusia takkan pernah merasa puas. Kita selalu letakkan hidup orang lain sebagai penanda aras untuk hidup kita. Kita nampak orang naik kereta, padahal kita naik komuter, kita akan kata, alangkah bagusnya kalau kita ada kereta, takdelah stuck dekat station bila train delay bagai. And then, katakanlah, bila dah ada kereta nanti, tak mustahil untuk kita yang stuck dalam jem, bila nampak ada komuter lalu sebelah, akan kata, alangkah bagusnya kalau aku nai komuter, takde stuck dalam traffic macam ni. 

Kita sangat selalu akan kata, "Kalaulah.. Alangkah.. Kan best kalau.." Padahal kita tak sedar, itu semua adalah secara tak langsung dah gambarkan betapa kita ni tak reti nak bersyukur dengan apa yang dah pun Allah berikan pada kita. Kita selalu nak minta apa yang belum Dia berikan pada kita. Dan, kita selalu persoal bila Dia beri apa yang kita nak pada orang lain. 

I've a friend yang ada kerja yang bagus, gaji ok, bos sangat ok, environment kerja best, tapi dia kata dia nak quit the job. And, I've a friend yang dah kahwin, dah ada anak seorang, but, she didn't has any work yet. Aku juga ada kawan yang berhenti kerja, balik kampung jaga mak dia yang sakit, and she misses her working life dulu.  Hidup kita ni, kalau kita pandang keliling, kita akan nampak ramai yang lagi bermasalah dari kita. Kita selalu ingat hidup kita paling miserable dalam dunia ni. Kita ingat dalam dunia ni, kita yang paling malang dalam dunia ni. 

Kita selalu ingat orang lain lagi beruntung dari kita. And we go ranting here and there tak puas hati dengan hidup kita, jeles dekat orang lain. I never a good person, but aku dididik untuk tak sesedap rasa menjaja rahsia peribadi dekat orang lain. No one ever know my life story. People might see me as orang yang takde masalah langsung, tapi mana mungkin wujud manusia yang takde masalah. After all, Allah memang akan datangkan ujian pada setiap hambaNya untuk menguji keimanan kita. 

Aku belajar untuk surpress my feelings. Aku belajar untuk terima setiap yang Dia datangkan dengan redha. Kerana aku tahu segala yang diaturkan mesti ada hikmahnya. Aku didik diri untuk sentiasa bersangka baik padaNya. Benda ni, makan masa. As I grow older, dah makin tua ni, akal yang dikurniakan ini dapat berfungsi dengan baik. Mungkin apa yang datang dalam hidu aku ni, peringatan untuk aku, ataupun juga sebagai kurniaan dariNya untuk aku yang pahala tak banyak mana, dosa je bertimbun. Mana tahu kan? 

Key dia, turn the negativity to positive. Stop being negative on everything. Asyik-asyik tak puas hati je. To think positif, bukan susah mana. Redha. Terima segalanya. Jangan nak pandang orang lain punya hidup sebab kita ada hidup kita sendiri. Ingat, setiap yang berlaku dalam hidup kita ni, adalah pilihan kita sendiri. Setiap orang pegang hidup sendiri. Dan kita yang tentukan hidup kita macam mana. Once we made a choice, tak salah kalau menyesal, tapi, jangan sampai nak buat U-turn. Teruskan je langkah tu. Penat mana pun, perit mana pun, akan sampai juga. Sebab Allah sentiasa janjikan yang manis-manis saja untuk setiap hambaNya.  

Bila kita rasa lelah, penat dengan hidup ni, menyampah dengan semua orang yang ada keliling kita, turn to Him. Sebab, Allah tak pernah nak tinggalkan kita. Dia sentiasa ada dengan kita. Kita je yang selalu nak jauhkan diri dariNya. Apa pun yang jadi, kembali pada fitrah kita sebagai hambaNya. 

Thursday, 31 December 2015

2015: The Most Unproductive Year Ever

Today's the final day of 2015 which I regard as the most unproductive year ever for me. As compared to other year, I spent three quarter of this year hibernating.. huhu.. Not really hibernating as in doing nothing, I did made a decision for my future, but, yeah, that's the only thing I've done this year. 

I started this year with a job interview that many people really wanted to do. Yeah, the PTD job interview. Well, patutnya aku kena interview on Dec '14, tapi sebab masa tu aku masih di UK, tengah convo, then, aku minta tangguh. They gave me new dates. Did I do well? I'm not sure. But, I did gaduh dengan the Tan Sri pengarah SPA which made many jaw-drop. Pelik sangat ke kalau aku hanya menegakkan hujah aku, dan Tan Sri tu pun nak tegakkan hujah dia juga. When both rasa our arguments are better, tu yang jadi boleh gaduh tu. 

Pada masa yang sama juga, aku dapat offer from UiTM untuk skim Tenaga Pengajar Muda which, I supposed to be interviewed during Dec'14 as well, at UiTM Shah Alam. Tapi, due to some circumstances, interview itu dijalankan menerusi Skype sahaja. Well, did I do well juga? Aku tak tau. Rasa macam borak-borak je dengan interviewer tu semua. Nak-nak most of them are my lecturers dulu..

Two big things, one major decision to be made for my future. I passed both interviews, surprisingly. haha.. But, where should I place the bet for my future? Will it be PTD or TPM? Will it be a training for 1 year, or will it be a 3 years research study? Whatever it is, the decision need to be made. Aku rasa tahun ni, that's the only thing I did. Sebab tu aku rasa aku sangatlah tak produktif tahun ni.. haha.. Segalanya ditimbang tara, siap aku buat calculations lagi for the next five years, where would I be when I decide on either one. 

The decision had been made. Meski kekadang rasa menyesal tak pilih the other road, tapi, aku percaya pada Allah. Dia tahu segala yang terbaik buat hambaNya. Rough road, tak smooth seperti yang diharapkan, tapi hanya Dia yang tahu apa yang akan aku dapat diakhir perjalanan ni nanti. Sebab Dia yang lead aku untuk buat keputusan ni. Jatuh bangun aku, hanya Dia yang ada untuk aku. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...