Total Pageviews

Tuesday, 21 May 2013

CONVO DAY


alhamdulillah..after 4.5 yeras of hardwork, the jet coaster punya naik turun, akhirnya, aku berjaya mendapat ijazah!!!!yeay!!!haha..sebak kot nak story pasal ni..sebab banyak sangat onak duri yang aku tempuhi..jerih perit nak dapat degree tu..peluh, air mata semua keluar abes!!!tu yang sangat emo hari degree tu..memang rasa nak nanges..

seperti ramai yang tau, aku ni special case sikit..1st time convo sebab diploma dulu tak habes~~haha..bermula pada 2008, saat aku dapat tawaran diploma sains geomatik, di UiTM Arau, ingat lagi..betapa kecewanya aku dapat study kat arau..jauh tu!!! aku dahla dari zaman sekolah dah duduk jauh dengan family, dapat uni pun, bapak jauh!!!!tapi, siapa sangka, course yang paling aku tanak, tempat yang paling aku tanak, sebenarnya yang banyak menjadikan who am i sekarang..

aku dapat lompat terus pergi degree after sem3 diploma..uitm buat fast-track..berbekalkan semangat nak duduk dekat dengan rumah, aku apply je!!!haha..tapi, masuk degree, tak semudah dan sesimple dimploma..struggle lebih!!!itu pasal result time degree menjunam sikit~~haha..tapi, dengan degree, aku tau, geomatik ni bukan pasal dok tengah panas, tepi jalan je..dengan degree aku tau erti tak bergantung harap pada lecturer 100%..dengan degree, aku belajar erti struggle lebih nak success..dengan degree aku belajar think out of the box..dengan degree, aku belajar fikir jauh kedepan..futuristik..

alhamdulillah, berkat doa ibu ayah yang tak putus2 untuk aku (nak harap aku punya usaha, memang tak grad aku jawabnya), aku berjaya dapat 1st class honored!!!Anugerah Naib Canselor lagi tu!!! grad dengan selempang pink!!haha..dia sebut nama punyalah kuat..penuh semangat..haha..finally, i got something that my parents can be proud of..diorang boleh brag dekat kawan2 diorang, dekat sedara mara semua..anak diorang sorang grad 1st class, ANC lagi tu..this is what i really want sebenarnya..nak kasi diorang bangga..sebab ibu ayah, banyak sangat yang aku dah kecewakan diorang..banyak sangat yang diorang dah lalui..at least, they have me to be proud of..at least, their only daughter dapat kasi diorang senyum, happy, semua..let me do that for them, at least..

insyaAllah, september nanti, kalau takde aral, aku akan melanjutkan pelajaran ke UK..moga2 aku dapat terus menjadi anak kebanggaan ibu ayah..moga2 aku dapat jadi contoh, motivator terbaik untuk adik aku yang sorang tu..moga2, lepas ni, family ALHAKIM ni akan berdiri sama tinggi, duduk sama rendah dengan sedara mara lain yang successful.. insyaAllah..

Monday, 6 May 2013

PERJUANGAN KITA BELUM SELESAI

aku dibesarkan dalam keluarga yang memang kuat berpolitik..tak semesti UMNO, malahan PAS juga.. arwah opah aku dulu, ayah aku kata orang kuat kaum ibu..arwah atuk pula PAS..dan rata-rata kaum keluarga aku, masing-masing mempunyai biased sendiri dalam politik..but, when we kumpul2 masa raya, harmoni..nobody will talk about politics at all..but, we know he is BN punya orang..dia ni, kuat PAS ni..macam tulah..my uncles ramai je yang bertanding kerusi wakil rakyat BN..even my atuk sedara pun sama..pegang kerusi dekat perak tu..n, one of my uncle pernah jadi yb dekat hulu selangor yet, my ayah, orang kuat PAS kat situ..macam tulah..

dibesarkan dalam keluarga macam ni, kami dididik dari kecil pasal perjuangan ni..ayah aku, kalau aku kenang balik dia punya perjuangan dalam PAS, if i were to tell you the story, you will cry, man..seriously..still fresh dalam memory aku, macam mana berkali kami terima panggilan telefon ayah accident kereta masa nak hantar harakah..sampai terbalik kereta yang dia pandu..kalau orang tengok, sure ingat dah takde orang ni..perjuangan ayah dalam PAS, mula dari kerjanya mengedar harakah..nak sebarkan PAS punya ideologi kat penduduk KL dan SELANGOR..aku ingat lagi, ikut ayah sampai tengah malam dekat HQ harakah dekat area hospital tawakal tu, tunggu harakah sampai..lepas tu, ayah akan edarkan kan macam2 tempat..bukan sekali ayah tidur dekat tepi jalan ngantuk punya pasal sebab nak hantar harakah..ni perjuangan ayah..

hulu selangor, kawasan ayah..ayah pernah je jadi ydp pas kat sana, kira wajib bertanding tu!!! but, what my ayah said, " ana suka kerja dari belakang tabir je.." seriously..respect him..macam mana dia nak kembangkan PAS..bagi aku, bukan tak boleh ayah nak buat dekat rawang, tapi sebab rawang kawasan cina..di hulu selangor, ramai orang melayu..mungkin lebih mudah penerimaan disana..ingat lagi ibu kata, semua duit ayah, memang untuk PAS..n not surprising, kebanyakan orang PAS memang macam tu..kaya macam mana pun dia, ada company juta2, semua tu dia buat untuk PAS..sebab tu, kebanyakan ahli PAS, orang nampak sengkek compared to UMNO punya politician..

setelah bertahun2 ayah punya perjuangan, 2008 dulu, ayah balik rumah happy gila after pru12..kitorang pun semua happy..alhamdulillah..selangor berjaya ditawan pas dibantu pkr dan dap..alhamdulillah sangat2..even orang tak berapa nampak PAS tu sebab tak berapa banyak diorang bertanding, tapi, kebanyakan jentera pilihanraya digerakkan PAS..PKR punya kemenangan kebanyakannnya dibantu PAS..dan ayah, akhirnya perjuangan dia terbalas..dia dilantik jadi ahli majlis..kalau setengah orang tu, dah pakai mercedes siap duduk dalam banglo dah bila dapat ahli majlis..tapi ayah kata, " ayah boleh je nak masuk sikit duit peruntukan tu, beli kereta baru, beli banglo sebijik..tapi, buat apa?? nak masuk neraka??" sebak dengarayah cakap macam tu..duit yang diperuntukkan, kalau compare dengan ahli majlis lain, aku rasa, ayah yang paling tak corrupt..duit peruntukan tu, dia buat macam2 program..kalau masa hari guru, dia beli kek kasi kat every sekolah dekat area batang kali tu (kawasan ayah)..am proud of him..kadang2, kalau peruntukan lambat masuk, ayah dahulukan duit dia..ayah dah pencen, gaji takde..just dapat elaun ahli majlis je yang rm1500 every month plus rm200 for every meeting tu..tapi, ayah, demi perjuangan dia, i salute..everyday, dia akan breakfast dekat kedai kopi, dengar masalah orang area tu, kalau dia round2 area sana, dia akan fikir, this is a problem..selalu macam tu..

aku percaya, semua politician PAS, macam ni punya style..biarlah ramai yang kata PAS punya orang kalau perintah negara, kita mundur, tapi bagi aku, pemimpin macam ni kita nak..yang dekat dengan rakyat..walau ramai kata PAS tak konsisten, PAS cakap tak serupa bikin, bagi aku, yang saksikan diorang punya perjuangan dari dulu, ini pemimpin yang kita nak..biar tak kaya asalkan zuhud..koman2, diorang perintah, masjid surau semua hidup..tu paling penting..biar maju ada bangunan tinggi langit, tapi kalau masjid kosong, takde makna jugak..

am not gonna condemn all the BN..diorang ada cara diorang..kalau anak2 orang BN tu, mesti diorang tau perjuangan diorang macam mana..tapi, aku, dibesarkan dalam famili macam ni, aku sebak bila baca berita nik aziz undur diri..sebak bila orang kata PAS ntah apa2..sebak bila orang perkecil PAS..yet, they never know perjuangan PAS ni macam mana sebenarnya..



Sunday, 5 May 2013

A BETTER PRU FOR MALAYSIAN

" am very sad sebenarnya..more to disappointed actually..memang, aku ni kalau tang dacing agak alergik, tapi pr pun takdelah aku sokong sangat..but, apa yang aku saksikan as a voter untuk pru kali ni, suara aku seolah dinafikan..suara rakyat, suara gen y, seolah ditidakkan..kenapa jadi macam ni..kata malaysia negara demokrasi..penting sangat ke nak menang pru sampai nafikan hak rakyat???sampai import antoo, kidnap peti undi, blackout bagai???"

seriously, these are all sort of complaints i read in twitter n fb..n, as a malaysian, terdetik juga rasa kecewa dengan semua ini..but, as a malaysian yang dikurniakan Allah akal untuk berfikir panjang, terdetik difikiran to create a better pru..aku sebenarnya time sem 5, mula2 belajar gis dulu, ada buat assignment pasal ni..sebab lecturer tu suruh tulis any kind of gis application..so, i choose the election topic..n, masa nak propose tajuk tesis pun, aku nak buat tajuk ni, tapi my supervisor said: " susah nak dapat data"..so, i give up..but, after pru 13 ni, aku nekad, mungkin bukan dalam waktu terdekat ni, sebab aku pun need time untuk buat semua ni, insyaAllah kalau ada rezeki sambung phd, aku akan buat topik ni!!!

first thing yang perlu diselesaikan ialah soal daftar pemilih..ramai yang komplen pasal pengundi hantu..mungkin bagi setengah orang, ini hanya mainan politik sesetengah parti..tapi, most of my friends said they witness it with their own eyes..aku pun ada nampak sebenarnya, cuma tak sempat nak snap gambar tengah ramai2 orang tadi..tak kisahlah orang nak percaya ke tak bab pengundi hantu ni, tapi satu yang pasti, kita perlukan satu sistem yang telus untuk mendaftar pemilih ni..basically, masa kita daftar undi, dia ikut alamat ic..tapi, tak semua macam tu..ni yang jadi pengundi hantu..ramai je yang guna alamat rumah lain untuk mengundi..by right, we should use our home address..dah kenapa nak kasi menang kawasan rumah orang lain??? dah sah2 kita duduk kat rumah kita hari-hari..bukan kat rumah orang..so, semestinya kita perlukan wakil yang mewakili suara kita untuk suarakan masalah tempat kita..ni takdelah nanti takde air, nak komplen..padahal dulu time pru dok ngundi kat daerah lain..so, kat sinilah GIS diperlukan..semua WARGANEGARA yang layak mengundi, mempunyai ic yang sah akan didaftarkan mengikut alamat rumah mereka..dan, kalaulah GIS digunakan, sebenarnya lebih mudah bagi pihak penganalisis politik nak tengok pattern pengundian sebab dalam ic dah ada alamat, jantina, umur..dan, di hari pengundian, sistem pendaftaran berkomputer boleh digunakan..takdelah akak yang baca nama, tu mata dekat gila dengan kertas..sian dia balik nanti juling..kalau guna computerized system (but jangan guna internet, nanti orang hack), nama pemilih akan dipotong secara automatik bila dia datang undi..dan takkan ada orang lain dok duplicate nama kita..lagi satu isu, mak aku kata arwah atuk aku punya nama pun still ada dalam daftar pemilih..ni bahaya sebenarnya..orang tu dah ada dalam kubur, macam mana dia boleh ngundi pulak???ni kelemahan sistem kat malaysia..sepatutnya, sistem pendaftaran kelahiran, kematian dsb di malaysia perlu diintegrasikan..dalam bahasa mudah, ada satu sistem je yang store personal info every malaysian..mungkin boleh diuruskan jpn???kalau orang tu kahwin, bila dia daftar, jpn akan automatik update status dia..kalau dia masuk kerja, pstu ada epf, boleh update dalam sistem tu jugak buat kira duit pencen..andai kata dia meninggal dunia nanti, bila dia didaftarkan kematiannya, secara automatik akan diupdate dalam sistem tu..dengan ini, tak wujudlah pengundi hantu yang mungkin menggunakan nama-nama mereka yang sudah tiada di dunia ini lagi..sama dengan isu calon2 bertanding yang dikatakan tidak bertanding ditempat mereka..sepatutnya semua mereka perlulah menggunakan alamat rumah yang ada dalam ic sahaja..

second one is persempadanan pilihanraya..benda ni nampak macam remeh je..tak ramai orang nak amek kisah..tapi actually, ia sangat penting..sebagai contoh, kat kawasan rumah aku ni..taman depan rumah aku dia masuk DUN Rawang, tapi rumah aku masuk DUN Taman Templer..tak ke pening???bagi aku, persempadanan pilihanraya sepatutnya dibuat semula berdasarkan peta sempadan mukim yang sedia ada..takdelah pening nanti..ni tak..rawang pr pegang, taman templer bn pegang..lepas tu kitorang yang dok tengah-tengah ni pening..sape nak jaga kami???haha..by using GIS, map mukim tu akan dilayerkan bersama map population distribution, demoghraphic dsb untuk membuat sempadan pilihanraya yang lebih baik sebenarnya..nak buat sempadan pilihanraya bukan senang macam nam buat subdivide lot tanah..kena tengok population, peratusan pengundi n demoghraphic..takkan nak buat DUN or parlimen dekat kawasan yang mainly hanya ada pokok2 getah???mestilah kat kawasan yang ada orang duduk at least 200..

third is isu peti undi hilang..astaghfirullah..rasa nak gelak sebenarnya..at the same time, i feel wtf???takkan tu pun orang nak kidnap???bukan boleh mintak tebusan pun~~but for me, benda ni boleh dielak..untuk menidakkan sebarang manipulasi terhadap peti2 undi yang tidak bersalah, rasanya its better to install the GPS on it..baru boleh tau mana dia pergi..baru boleh tau tukang bawak peti tu ada singgap mana2 tak before hantar ke pusat pengiraan undi..

the thing that i just wrote bukan nak condemn spr punya system..never!!! tapi, me as a malaysian yang Allah kurniakan sedikit ilmu dalam bidang GIS ni, sekadar nak membantu to create a better election yang telus dimana suara rakyat akan sampai kepada pihak atasan bukan sekadar bergegar di fb dan twitter sahaja..

janji saya, i will make this happen..not because i'm sick of all this dirty tactics (they said), tapi sebab aku percaya, someone perlu tampil..someone perlu buat benda ni..mungkin before this ramai je yang dah buat research pasal ni..even masa tesis dulu, ada je yang buat pasal pru ni..tapi, tak dikembangkan..tak diaplikasikan..what i want to do is, i will, after finishing this research insyaAllah in 5 years, i will help spr make a better election for us, MALAYSIAN..

P/S- saya tertarik dengan kata2 seseorang yang saya baca di laman sosial..katanya, " THE FACT THAT MORE MALAYSIAN ARE TALKING AND AWARE OF THE ELECTION IS A PROOF ALONE THAT WE HAVE ALREADY CHANGED INTO A BETTER NATION"..well said by matluthfi90..

Saturday, 4 May 2013

DEMAM PRU 13: MY SOLE OPINION



first time ni nak tulis pasal politik..a bit scared actually..takut kena tangkap..maklumlah, Malaysia kan negara demokrasi.. ok, back to the topik..sekarang ni, keluar rumah je, terus nampak macam ada festival kat depan rumah sampailah ke ofis..haha..meriah sungguh perang bendera yang dah start months ago~~haha..

ok2, back to the topik..not saying i'm biased towards PAS or BN..aku ni, boleh dikatakan neutral..dua2 tak sokong..neutralkah itu??haha..btw, i'm just nak kasi pendapat pasal this PRU13..dari sudut manifesto kedua2 belah pihak yang bertanding..




first, aku cerita pasal BN punya manifesto.. basically, diorang berjanji nak teruskan kasi BR1M, BB1M, dan berbagai2 1M lagi..haha..seriously, bukan nak kata benda ni tak bagus..aku pun amek jugak BB1M yang dia kasi tu.. best gile shopping buku~~jimat 250..haha..10 bijik novel aku borong~~haha..but, benda ni sangatlah tak bagus sebenarnya..kenapa?? sebab seperti yang dikatakan tuan guru nik aziz, benda ni mendidik rakyat menjadi meminta2..malas berusaha..bagi je semua..minta je macam2..aku ingat lagi, before najib kasi br1m sume ni, aku pernah baca artikel yang kerajaan, nope, bukan kerajaan je, rakyat malaysia ni memang dah suka mengajar orang meminta-minta..

lagi satu manifesto yang aku takuti, ialah, pemberian biasiswa berdasarkan sistem merit..astaghfirullah..mengucap panjang bila baca manifesto ni!!! bukan nak kata apa..sebenarnya, bila universiti semua dah gunakan sistem merit untuk pengambilan pelajar, pelajar melayu ramai yang tercicir sebenarnya..mujur ada uitm..boleh jugak diorang masuk uni..kalau tak?? say babai after spm~~sebenarnya, benda ni sangat menakutkan..kita orang melayu pun tahu, kita tak pandai as compared to chinese..chinese, even diorang kaya, still nak pergi further study, diorang prefer dapat scholar..apa jadi kalau sistem merit diguna pakai???i am jpa scholar too..aku sangat berterima kasih pada akta 153..kita bumi layak menerima biasiswa jpa..hak orang melayu..tapi, kalau dia pakai sistem merit??babai~~memang kalau dilihat dari sudut positif, konon nak kasi anak melayu usaha lebih, compete dengan non-bumi..tapi, sesusah mana kita struggle, we can never beat them..tak tau macam mana diorang study, excellant gila result!! seriously, aku memang takut dengan manifesto bn yang satu ni..




next, pakatan..aku dok condemn manifesto bn tadi, bukan nak kata pr ok..sama je..manifesto dia buat aku gelak..hapuskan tol???sangat kelakar..bagi aku, orang yang tak faham n tak belajar pasal kontrak je yang boleh come out with this..as far as i know, highway kat malaysia ni dibina, kerajaan tak bayar 1 sen pun, maintenance je bayar..sebab tu company yang bina tu diberi hak untuk kutip tol nak cover balik duit pembinaan tu..n one more thing, kalau korang perasan, semua tol ni, dia bina mesti lalu tanah orang..kalau ikut kanun tanah negara, kalau kita nak lalu tanah orang, tuan tanah ada hak nak kutip duit..pasal tu tol ni ada..

second manifesto yang paling aku nak tolak, pendidikan percuma..even dari tahun lepas bila orang dah kecoh2 pasal free education ni, aku terus kata, wtf???kalau semua benda nak free, baik tak payah belajar!!! seriously, cuba fikir balik..tengok budak2 sekolah sekarang punya perangai..masalah sosial makin teruk..diorang pergi sekolah bukan nak belajar..kenapa??? kalau tengok balik, ni semua kesan free education..budak sekolah sekarang dah tak payah nak bayar yuran sekolah..semua free..that's why diorang fikir, buat apa nak belajar??aku bukan bayar yuran..tak mustahil, benda ni akan jadi kat uni student..n the worst thing is, kat uni lah sebenarnya penentu masa depan negara kita..kalau uni student dah malas nak belajar, say babai to our future..free ptptn??am not jelly..i just, wtf??? kesian student yang struggle gila nak dapat 1st class, semata2 nak convert their ptptn to scholar, tapi kalau pr menang, semua tu free??? n kesian kat jpa scholar macam aku, beria tak nak ptptn sebab kena bayar balik, beria study nak jpa..tapi after pru13, dak2 ptptn dah tak payah bayar hutang???i just like, wtf??? dahlah takde kontrak!!! i'm bonded for 6 years for the scholar, but those convertible people, dahlah tak payah struggle lebih dapat result power, takde kontrak pulak tu!!! senangnya!!! ni semua akan ajar people to not appreciate the country actually..at least, dapat jpa scholar, kami terikat..need to serve govenrment for several years..at least we paid their budi, right??n we appreciate..




as a conclusion (takleh lebih2, nanti kena tangkap), both parties actually need to make a better manifesto..bukan nak beli rakyat je..bukan nak kasi duit je, kasi hidup senang..fikir dari sudut rohani sekali..at least, after pr perintah selangor, apa yang aku tengok paling ketara berubah is, masjid kat selangor kl dah semakin hidup..kalau dulu, orang pergi masjid tak sampai satu saf, sekarang dah ramai sebab lepas solat ada kuliah, ceramah bagai..bukan cakap pasal politik..it's all pasal duniawi dan ukhrawi..believe me, being a selangorian, that's the best thing i experience selama 23 tahun aku hidup kat bumi selangor ni..n, under bn, kami berjaya capai sasaran selangor setinggan sifar 2005..negeri paling maju, dan terkaya..both did good, but can do better with a better manifesto..

last thing, remember to choose well for our future..


Wednesday, 1 May 2013

ROAD TO EDINBURGH PART 4: MARA PSIKOMETRIK TEST

erks?? what is psikometrik?? haha..btw, nak story pasal my next step nak pergi edinburgh ni..haha..my aunt yang duduk kat nz tu, with my cousin yang stay at aussie dah shoppingkan winter clothing!!!haha..kelakar gila!!! scholar pun tak dapat lagi ni..diorang dah siap belikan baju semua!!haha..but, sangat berterima kasih kat diorang..sebab takde masa actually nak keluar shopping..ibu ayah semua bz..n, kitorang pun bukan tau sangat pasal baju2 kat negara 4 musim ni..diorang yang dah memang biasa nomad tu, memang faham sangat..hopefully they not buying me pink jacket or what not~~haha..sumpah takkan pakai!!! wakaka..

ok, back to the topik..psikometrik test..actually, aku apply mara punya convertible loan dalam bulan april hari tu..then, dapat for the next stage which is psikometrik test..haha..mula2 cuak juga..beria google what is psikometrik..haha..then, my friend n my cousin yang stay at london told me dia ala2 macam personality test bagai..macam tu lah..uncle google told me the same..haha..then, tak payah study maknanya!!!haha

the day of the test, pukul 6.30 dah gerak hantar anak sedara pergi nursery..pukul 7 dah otw ke beranang..beranang tu!!!bapak jauh!!!!haha..dengan jammed bagai, sampai kat sana dalam 8:50..haha..then, akak yang jaga kaunter tanya, adik nak masuk test pukul 9?? haha..aku kata, lapar..nak breakfast dulu..dia suruh datang balik pukul 9.30 for registration..

pukul 9.30, aku pergi balik dekat dewan..nak register..tengok queue bapak panjang!!!haha..sempat jugak buat kawan..sabahan pulak tu..sampai kl pagi tu, then petang kena balik sabah..gila tabah!!! dia nak further kat manchester..dak software engine..senang citer, postgrads ni banyak je buat course pelik2..haha..medic, pharm, cam takde dengar je..

abes daftar, submit docs, dalam pukul 10.30, dia suruh masuk dewan..dah start debar actually..sebab ta tau test dia tu macam mana..haha..dia kasi taklimat sikit, suruh tulis nama bagai..then, jawab..owh..ada 3 section rupanya..multiple choices bi, bm n essay..

the first one yang aku jawab is the essay..tajuk dia, how you see yourself in 5 years time..haha..soalan, macam tanya budak sekolah, " cita-cita besar nanti nak jadi apa?"..haha..aku pun, karang in english sebab soalan omputih..haha..goreng r pe lagi~~haha..abes belajar, aku nak jadi gis specialist..bikin macam2, improve malaysia..haha..n, introduce the unfamiliar gis to people..aku jawab macam tu..tulis laju2 coz' ada 1hour je untuk jawab all sections..so part essay 50 words ni, aku jawab 5 minit je, siap~~haha..

secondly, multiple choices bm..aku jawab yang ni dulu sebab tak nak bazir masa terkial2 dengan omputih punya soalan..haha..soalan dia basically pasal kita punya conscience..dia nak tau personality kita..action kita kalau kita jumpa some social problems, kalau jumpa moral issues..n more..contoh soalan:

Kalau anda terserempak dengan remaja perempuan yang sedang mengandung, apa yang akan anda lakukan

Kalau anda berjalan2, nampak ada orang kena ragut, apa akan anda lakukan

Masalah rempit berpunca dari siapa?

Pak Ali ada 4 orang anak perempuan. Nana, Nini, Nono..apakah nama anak Pak Ali yang seorang lagi?

Lepas tu ada soalan simple maths..darjah 6 punya maths, tapi tak tau apasal hari tu boleh blur..simple maths pun tiba2 tak boleh nak calculate~~haha..nervous punya pasal..

Ada berapa banyak angka 5 pada nombor dari 50 hingga 155?

Boleh blur nak jawab soalan tu..haha..beria divide 50 by 155..lepas tu, tak dapat jawapan, kira satu2..50, 55, 65, 75, 85, 95, 105, 115, 125, 135, 145, 150, 155..kira2, takde dalam pilihan..then, baru perasan miss 151, 152, 153, 154..haha..kelakar betul..

final section yang aku jawab, multiple choices english..ni memang rasa nak cakap thanks beribu2 lemon to uitm sebab wajibkan every student belajar management..banyak gila soalan relate to management..macam role of leader, project stage, n more..ada juga soalan tanya pasal computer..simple ones..just nak tau kita ni celik it ke tak..bukan yang complicated tahap tanya pasal software..haha..n, same as the malay, dia ada personality test n numbers too..again, i'm blur with the numbers~~haha..

Supposedly, dalam bulan May ni, taulah result samada aku dapat tak mara ni..hopefully dapat, sebab baju dah beli ni!!haha..wajib pergi!!! tak boleh nak cancelled~~haha..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...