Total Pageviews

Wednesday, 1 May 2013

ROAD TO EDINBURGH PART 4: MARA PSIKOMETRIK TEST

erks?? what is psikometrik?? haha..btw, nak story pasal my next step nak pergi edinburgh ni..haha..my aunt yang duduk kat nz tu, with my cousin yang stay at aussie dah shoppingkan winter clothing!!!haha..kelakar gila!!! scholar pun tak dapat lagi ni..diorang dah siap belikan baju semua!!haha..but, sangat berterima kasih kat diorang..sebab takde masa actually nak keluar shopping..ibu ayah semua bz..n, kitorang pun bukan tau sangat pasal baju2 kat negara 4 musim ni..diorang yang dah memang biasa nomad tu, memang faham sangat..hopefully they not buying me pink jacket or what not~~haha..sumpah takkan pakai!!! wakaka..

ok, back to the topik..psikometrik test..actually, aku apply mara punya convertible loan dalam bulan april hari tu..then, dapat for the next stage which is psikometrik test..haha..mula2 cuak juga..beria google what is psikometrik..haha..then, my friend n my cousin yang stay at london told me dia ala2 macam personality test bagai..macam tu lah..uncle google told me the same..haha..then, tak payah study maknanya!!!haha

the day of the test, pukul 6.30 dah gerak hantar anak sedara pergi nursery..pukul 7 dah otw ke beranang..beranang tu!!!bapak jauh!!!!haha..dengan jammed bagai, sampai kat sana dalam 8:50..haha..then, akak yang jaga kaunter tanya, adik nak masuk test pukul 9?? haha..aku kata, lapar..nak breakfast dulu..dia suruh datang balik pukul 9.30 for registration..

pukul 9.30, aku pergi balik dekat dewan..nak register..tengok queue bapak panjang!!!haha..sempat jugak buat kawan..sabahan pulak tu..sampai kl pagi tu, then petang kena balik sabah..gila tabah!!! dia nak further kat manchester..dak software engine..senang citer, postgrads ni banyak je buat course pelik2..haha..medic, pharm, cam takde dengar je..

abes daftar, submit docs, dalam pukul 10.30, dia suruh masuk dewan..dah start debar actually..sebab ta tau test dia tu macam mana..haha..dia kasi taklimat sikit, suruh tulis nama bagai..then, jawab..owh..ada 3 section rupanya..multiple choices bi, bm n essay..

the first one yang aku jawab is the essay..tajuk dia, how you see yourself in 5 years time..haha..soalan, macam tanya budak sekolah, " cita-cita besar nanti nak jadi apa?"..haha..aku pun, karang in english sebab soalan omputih..haha..goreng r pe lagi~~haha..abes belajar, aku nak jadi gis specialist..bikin macam2, improve malaysia..haha..n, introduce the unfamiliar gis to people..aku jawab macam tu..tulis laju2 coz' ada 1hour je untuk jawab all sections..so part essay 50 words ni, aku jawab 5 minit je, siap~~haha..

secondly, multiple choices bm..aku jawab yang ni dulu sebab tak nak bazir masa terkial2 dengan omputih punya soalan..haha..soalan dia basically pasal kita punya conscience..dia nak tau personality kita..action kita kalau kita jumpa some social problems, kalau jumpa moral issues..n more..contoh soalan:

Kalau anda terserempak dengan remaja perempuan yang sedang mengandung, apa yang akan anda lakukan

Kalau anda berjalan2, nampak ada orang kena ragut, apa akan anda lakukan

Masalah rempit berpunca dari siapa?

Pak Ali ada 4 orang anak perempuan. Nana, Nini, Nono..apakah nama anak Pak Ali yang seorang lagi?

Lepas tu ada soalan simple maths..darjah 6 punya maths, tapi tak tau apasal hari tu boleh blur..simple maths pun tiba2 tak boleh nak calculate~~haha..nervous punya pasal..

Ada berapa banyak angka 5 pada nombor dari 50 hingga 155?

Boleh blur nak jawab soalan tu..haha..beria divide 50 by 155..lepas tu, tak dapat jawapan, kira satu2..50, 55, 65, 75, 85, 95, 105, 115, 125, 135, 145, 150, 155..kira2, takde dalam pilihan..then, baru perasan miss 151, 152, 153, 154..haha..kelakar betul..

final section yang aku jawab, multiple choices english..ni memang rasa nak cakap thanks beribu2 lemon to uitm sebab wajibkan every student belajar management..banyak gila soalan relate to management..macam role of leader, project stage, n more..ada juga soalan tanya pasal computer..simple ones..just nak tau kita ni celik it ke tak..bukan yang complicated tahap tanya pasal software..haha..n, same as the malay, dia ada personality test n numbers too..again, i'm blur with the numbers~~haha..

Supposedly, dalam bulan May ni, taulah result samada aku dapat tak mara ni..hopefully dapat, sebab baju dah beli ni!!haha..wajib pergi!!! tak boleh nak cancelled~~haha..

23 comments:

  1. Hi there! I simply wish to give you a big thumbs up for the excellent information you've got right here on this post. I will be returning to your site for more soon.

    Here is my web-site :: v2 cigs coupon code september 2012

    ReplyDelete
  2. dear!!! i google regards this psiko test & come to your blog. i dpt utk psiko test nie after wat rayuan. Now b'debar plak rasanya nk jwp test on 15 May nie. haha... btw, u mntk mna? I dh dpt offer from Edin so sgt2 la hrp dpt MARA nie. uhuhuh.... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. edinburgh uni~~~same as u kan??haha..course ape?? mine is MSc Geographical Information System (GIS)..

      Delete
  3. Replies
    1. no problem..
      sekadar berkongsi pengalaman~~

      Delete
  4. salam..nak tnya memang kne apply u mana2 y minat even xtaw dapat ke x mara or mcamana?huhuh

    ReplyDelete
  5. salam..nak tanya mmg kna apply u mana2 y minat dlu even xtaw dapat ke x mara or mcamana?huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..mara biasanya akan utamakan yang dah ada offer from uni..

      Delete
    2. selalunye kan brape lama nak dapat offer from uni tu?huu

      Delete
    3. depends..certain uni, dh complete appication kite, laju je diorang response..macam edin, dalam two weeks macam tu..

      Delete
  6. Hii.nice post.kalu cam time ni boleh lagi apply tat uni and loan mara???

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk fly this year, sampai early next year, x sempat dh

      Delete
  7. Akak yg skrg nie ujian psycometrics ni kne buat online...so sme x yg akak lalui...then mara ni xde lngsung ke interview??just anticipate about this..akak dh fly kt edinburgh k?

    ReplyDelete
  8. Akak yg skrg nie ujian psycometrics ni kne buat online...so sme x yg akak lalui...then mara ni xde lngsung ke interview??just anticipate about this..akak dh fly kt edinburgh k?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy last year kena pergi amek test dekat beranang sana..takde makna online..ni online, boleh sangat menipu dengan google jawapan bagai..haha..

      for this year, ada interview..but, dengar cerita, takde susah sangat the interview..relax je..

      saya dh nk balek msia dh pun this august~~

      Delete
  9. akak ni cool giler, btw thanks for the info. :)))

    ReplyDelete
  10. The info given is really helpful.tq for sharing.

    ReplyDelete
  11. assalam, sy skrg final sem dip. niat nk smbg degree kat uk. sy nak tanya, MARA bg ke loan kat lepasan dip yg nk pursue degree abroad?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey there sy also Ada niat yang sama just Nk Tanya loan and biasiswa tu lain eh Ke Sama je maksud dia haha or loan is loan biasiswa utk org yg pandai pandai je ?

      Delete
  12. Assalam. Saya student degree finance unisel final year. Saya nak tanya whats the requirements for any local Us students such as unisel, qualify ke universiti yg kecil utk diorg accept our submission? Is there any special requirements needed? And adakah mara utamakan student IPTA berbanding IPTS? Saya bercadang nak sambung master whether in UK or NZ and last question is, is it better for finance student to apply scholarship from banking corporation just utk mengukuhkan lg peluang utk diterima bekerja right after grad?

    ReplyDelete
  13. Assalam. Saya student degree finance unisel final year. Saya nak tanya whats the requirements for any local Us students such as unisel, qualify ke universiti yg kecil utk diorg accept our submission? Is there any special requirements needed? And adakah mara utamakan student IPTA berbanding IPTS? Saya bercadang nak sambung master whether in UK or NZ and last question is, is it better for finance student to apply scholarship from banking corporation just utk mengukuhkan lg peluang utk diterima bekerja right after grad?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. I'm not quite sure about whether MARA preferred IPTA over IPTS students. Maybe awak boleh try buka website MARA tengok. Or, if there's no info, call je mereka untuk tanya. About the pointer, I'm quite sure most of overseas universities, as well as local, memerlukan the applicant to has at least the 2nd class upper degree which is 3.3 and above. But, you can always google for it. About the funding, yup, if you're finance student, and interested in banking corporation punya job, saya rasa it'll be better untuk awak kejar that kind of scholarship rather than MARA. Sebab, MARA takde ikatan kontrak, you're not bonded, and free afterwards. Unlike banking punya scholarship, you might be guaranteed for the employment afterwards, tertakluk pada terma dan syarat mereka. For example, untuk skim biasiswa tenaga pengajar muda, even mereka kata they'll employ the scholars bila dah habis study nanti, still, the scholars will be interviewed sebelum ditawar kerja nanti. I think, it's similar with other type of scholarships. Nothing guaranteed for you, tapi, peluang tu better dari yang tak terikat dengan kontrak langsung.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...