Total Pageviews

Thursday, 10 April 2014

THE END OF SCOTLAND TOUR


semalam, diriku pengsan seharian sebab hari selasa hari tu, jalan ke Aberdeen..the final stop of my Scotland tour..haha..orang lain sibuk pergi jenjalan ke Europe, aku cover Scotland je dulu yang mampu..haha..plus, sebenarnya, kekangan masa sebab sekarang dah start buat dissertation, jadinya, masa perlu digunakan sebaik mungkin..target aku, on Jun, dah siap semua, tinggal nak writing je..insyaAllah..


Ok, tutup cerita pasal study, so, what did I do dekat Aberdeen..apa kejadah aku jalan ke sana, bukan ke Spain ke, Italy ke, France ke? haha.. sebab Aberdeen ni, dia bandar yang sangat berbeza dengan Edinburgh..second highest income city dekat UK ni after London (kot?)..sebab dia bandar Petroleum..industri utama dia is, Oil and Gas.. they do have maritime museum yang cerita pasal sejarah diorang punya industri tu..


bandar dia, divided into two.. Old and New Aberdeen.. Old Aberdeen, as the name suggests, dia kira macam pekan lama.. kalau tengok cerita Hobbit tu, lebih kuranglah..haha..takdelah..maksudnya bangunan dia lama-lama.. orang pun tak ramai dekat area tu..dia area University of Aberdeen..so, memang sangat senyap kawasan itu. jauh pulak dari bandar..


takde apa yang menarik sangat pasal bandar ni, cuma dia sangatlah besar. takde banyak sangat tempat menarik yang boleh dilawati selain daripada ada 5 major attractions kat sini..maritime museum, macam yang aku cakap tadi, dia juga ada Marischall College, yang dulunya part of Aberdeen University, tapi sekarang dah jadi local council punya bangunan. bangunan ni, sangat unik dan cantik, bagi aku..


dan, apa yang paling aku suka dekat Aberdeen ni, Tollbooth Museum atau juga zaman dulu merupakan Townhall bagi Aberdeen. Dia terletak tengah2 bandar Aberdeen, dan dalamnya, ada terletak penjara bagi mereka yang ditangkap buat salah. Interestingly, kalau orang perempuan, mencarut atau menggunakan bahasa yang tidak sopan, maka dia akan dipenjara.. haha..kalau kat Malaysia ada hukuman tu, penuh penjara Sungai Buloh tu.. 


Aberdeen ni bagi aku, yang bezakan dia dengan Edinburgh is, dia banyak tempat nak shopping..Edinburgh, tak banyak sangat..ranking untuk tempat best nak shopping bagi bandar2 dekat Scotland ni is:

  1. Glasgow - ni memang tak boleh nak lawan..segala macam barang best nak shopping kat sini..erti shopping disini bukanlah bererti fashion outlet semata2, ia juga termasuk dengan barang mentah, car boot sale, dsb..
  2. Aberdeen - better than Edinburgh at least..banyak choice
  3. Edinburgh
  4. Dundee - a mini version of Edinburgh macam yang aku cakap sebelum ni..haha
  5. Inverness
  6. Perth and Stirling - bandar kecik yang takde apa sangat nak tengok..
So, kalau siapa2 yang rasa dirinya suka menshoppingkan diri, datanglah ke Glasgow~~haha..dari segi kota yang aman damai dan cantik, obviously, Edinburgh is the clear winner..tak keterlaluan kalau aku katakan, dalam banyak2 bandar dalam UK ni, Edinburgh is the best! haha..itu pasal dia rank as one of the top city to visit on 2014..bukan senang! haha.. as a whole, kalau aku nak describe pasal each city dekat Scotland ni:
  1. Edinburgh: A clear winner..sebab dia santek..sebab dia punya bandar tak hussle sangat, relax je..dan, tolak sebab dia sejuk je, everyone would fall in love with this city
  2. Dundee: my second favorite..sebab aku rasa bandar ni, sangat2 tenang..dan, dia punya picturesque tu, memang buat aku macam nak je tinggal dekat bandar kecik tu! 
  3. Glasgow: bandar besar dan moden.. its like, same je macam mana2 metropolitan dalam dunia, but still, traditional scotland tu, masih ada..dengan climatenya, certian places still mengekalkan diorang punya bangunan lama punya architecture..but, apa yang menarik about this city is, the Muslim community kat sini besar..even the masjid itself, terletak tengah2 bandar, dan dari jauh dah boleh nampak..
  4. Aberdeen: bandar besar dan bagi aku, there's nothing interesting about this town sebenarnya..cuma, part Old Aberdeen tu, aku suka.. maybe sebab dah terbiasa dengan environment oldie, sebab tu, aku prefer bangunan lama2..
  5. The other three, takde nak komen banyak sebab aku singgah sekejap2 je time field scheme hari tu..but, apa yang boleh alu cakap pasal 3 bandar tu, semuanya tenang je..tak sesak..relaxing punya bandar..
So, I guess, that's the end..lepas ni, fokus siapkan tesis..ada masa, aku explore England pulak..teringin gila nak ke Durham..or even, ke Dublin, Oslo or Stockholm.. yang dekat2 from Edinburgh ni..insyaAllah..lastly, keep calm and let's lepaking like this statue..haha


3 comments:

  1. seronoknya...xsabar plak nk g sana bila tgk pic2 nie..thks atas info ya. you're my inspire =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..mai2 further kat uk ni~~haha

      Delete
  2. bestnye...=)...sronoknye dpt explore negeri org..=)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...