Total Pageviews

Wednesday, 27 March 2013

ROAD TO EDINBURGH PART 3: IELTS




14/3 hari tu, means, 13 hari yang lalu, aku telah amek exam ielts kt british council..haha..bayar 590..mahal gila!!! so, dengan mentaliti tamau repeat, aku study abes2an..haha..nak jawab final pun aku tak struggle macam ni..haha..everyday aku jawab test die..haha..search online test..sume r~~haha..tq to this book, banyak tolong aku study.. TARGET BAND 7



semua step and tips yang buku ni kasi, aku ikut 501%!!!! ingat sampai nak amek test~~haha..hari2 study, beb~~haha..kagum tak??sampai time break kat ofis pun, aku still study..haha..


hari amek test, meh aku story sket~~~pagi tu, bangun pagi, lepas mandi sume, dalam pukul 6.30, aku tanya ayah aku..macam mana nak pergi..ayah aku kata, dia nak hantar..so, aku kata ok..tapi, after hantar ibu n anak sedara ke nursery diorang, kat traffic light depan taman mawar, dah pukul 7.30..aku dah debar gila..finally, ayah kata, " rasanya, better awak naik motor je..kalau naik motor, lagi cepat sampai..kalau naik kereta ni, tak sempat!" n aku pun setuju je..sebab tiap2 hari pergi ofis, jem memang dahsyat gila!!! ayah pun sibuk explain pasal jalan semua..aku pun dok angguk2..padahal, nervous gila ni!!!! sampai rumah, aku terus start icon kesayangan, pecut g british council..laju gila aku bawak!!! sampai british council, pukul 8.30..patut, 8.00 dh register..tapi, dia start pukul 8.45..aku pun terus beratur nak masuk..kena simpan barang~~beg tak boleh masuk..lepas tu, amek gambar..aku rasa, ramai2 tu, semua undergrads student kot~~~muda2 je aku tengok~~haha..masuk2, cari table, atas table ada pensel kaler pink comel dengan rubber..haha..tulis IELTS lagi~~haha..n sampul surat..die suruh tulis nama n candidate number kat sampul tu..nak letak test paper kita r tu~~haha..

test ni, ada 4 section..sama macam muet..cuma bagi aku, dia better compare tu muet~~haha..1st section is listening..format dia sama macam muet..tapi, takdelah dia play cd kat laptop, letak kat belakang or depan kelas yang orang belakang tak dengar~~haha..ini, bagus punya sound system..jelas~~speaker kat tiap penjuru bilik~~haha..tak dengar, tak taulah~~haha..time practice, aku selalu je score listening ni~~tapi, entah apsal, hari tu, boleh pulak aku lupa nak korek telinga!!! banyak je soalan aku tak dengar~~haha..tapi, tq again to TARGET BAND 7, dengan tips yang dia kasi, aku praktikkan, dapat juga aku jawab..tips paling aku ingat, kalau ada repeatition or spelling, itu ialah jawapan..n kalau dia ada tekankan suara dia, itu jawapan..haha..senang tips dia~~

habis jawab section ni, die terus distribute question paper untuk reading..aku confident sikit kat reading sebab aku dah praktis banyak kali~~haha..bukak question paper, 1st article, dah macam haram susahnya!!! ada dua tiga kali aku baca petikan tu..haha..tengok jam, dah 15 minit, aku terus je tengok soalan..ubah strategi..sambil baca soalan, sambil baca petikan~~haha..scan je petikan tu..petikan no 2, senang pulak!!!! smooth je aku jawab sebab senang petikan tu..petikan ketiga, complicated sikit..tapi, sebab dah tak cukup masa, aku pakai taktik 1st tadi..baca soalan terus..hehe..dalam TARGET BAND 7, dia tak suggest cara ni..ni, cara orang yang tak reti english~~haha..n, aku ada satu story..ada sorang cadidate tu, dia salah faham..ingat ada extra time untuk transfer answer to answer sheet macam listening..tapi, reading takde..kita kena terus jawab dekat answer sheet..jimat masa..kalau tak, memang tak sempat nak transfer answer..ni, TARGET BAND 7 kasi tau aku~~haha

then, terus jawab writing test~~part ni, aku pun agak confident sebab aku kalau bab karan-mengarang ni, aku confident lebih~~haha..smooth je aku jawab..dia ada 2 karangan kena buat..summary n karangan biasa..summary, aku suka sebab macam buat analysis for tesis dulu~~haha..cuma malangnya, biasa aku tengok contoh soalan, maksimum kasi dua table..aku dapat TIGA!!!! gila r!!! tapi, aku cool je~~haha..karangan kedua, opinion..pendapat kita pasal uses and outer appearance of building..mana lagi penting~~haha..aku tak tau, apsal aku boleh pilih appearance~~haha..aku pun karang je r..masa pendek~~tulis laju2!!!!haha..

habis writing, lega sikit..tinggal speaking..tapi, speaking petang..so, ada masa nak rest sikit..aku turun bawah, makan subway je..tu je yang ada kat situ..haha..then, sempat solat sebelum naik balik nak speaking test pukul dua..naik je, aku kasi ic aku..budak tu tanya, nak masuk terus ke?? sebab aku punya invigilator dah ready..aku kata, " give me 5 minutes~~"..n, sebab kita bayar mahal dah kan??haha..dia kata ok je~~haha..masuk je bilik tu, dah ada perempuan india..haha..dia suruh perkenalkan diri..biasa punya prosedur..haha..then, dia tanya aku pernah naik bot tak??haha..aku jawab, pernah..pergi pulau kapas sebab kebetulan minggu sebelum tu, aku pergi sana dengan member2 aku..haha..then dia tanya, nak beli bot?? aku kata, aku takde duit nak beli~~haha..second section, dia kasi topik..suruh kita cakap 1-2 mins..topik SMS!!!wow!!! dia tanya apa SMS paling bermakna pernah aku dapat..dari siapa, pasal apa dan apa yang aku rasa~~haha..aku pun, goreng je~~wakaka..last section, discussion dengan dia..dia tanya pasal SMS juga..pot pet2 aku dengan dia..haha..sampai abes masa, aku pun keluar~~haha..ni part yang paling aku tak confident!!!!sebab tu aku struggle lebih dekat listening, reading n writing dengan harapan boleh cover result listening aku~~haha..

after 13 days, iaitu hari ni, result IELTS keluar~~aku debar gila!!! macam nak tengok result final~~haha..aku check online je..tak sempat ke british council lagi sebab kerja~~huhu..nanti aku update result aku~~haha..



P/S- Sorry to inform this, but I don't have the softcopy of the book anymore. Aku dah tukar laptop baru, dan documents dalam laptop lama, takde back-up. Maaf, tak boleh nak bantu sesiapa yang perlukan buku tu lagi. Mungkin boleh cari alternatif lain, macam duduk dalam mph for the whole day untuk study reference books yang ada di market. I don't think diorang kisah pun sebab aku pun selalu takde kerja, lepak dalam mph dari pagi sampai petang. haha

186 comments:

  1. salam, seriously tengok post ni rasa mcm rasa nak sambung study cecepat. btw, congrats dapat 7 :) saya pun nak amik ielts ni. so nak tanya.hantar form then berapa lama kena tunggu untuk amik exam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam application form kita ada listkan tarikh2 yang nak sit for the test kan??so, dia akan ikut tarikh2 tu je..macam saya dulu, saya amek after 3 weeks..die tak kisah pun..ada je yang register hari ni, the coming weekend die amek test tu..
      btw, saje tanye, awak nak apply mane???

      Delete
    2. salam.. boleh emailkan kt saya buku ielts tu x? nadeera_nr@yahoo.com..
      thanks

      Delete
    3. Salam, buku tu ade softcopy eh? Kalau nak boleh?
      This is my emel. diehardfanz14@gmail.com
      Thanks in advanced!

      Delete
    4. Salam sis, emelkan kepada sy juga ezza.akmal77@gmail.com. Tq sis :)

      Delete
    5. Salam boleh x emailkan ielts softcopy ke email sy hasz_21@yahoo.com...tq...minat sgt baca blog sis.

      Delete
    6. salam..nak jugak soft copy..baca blog sis jdi smngt lbih..haha
      nie email arien93_scorpio@yahoo.com
      from uitm too..
      ingt nak sambung materials engineering
      tapi xtahu uni mana ok..

      Delete
    7. hantar softcopy buku tu ke alifmustaqim92@yahoo.com

      Delete
    8. Miss.
      Boleh share buku ni or just give me the publisher?
      y_yaya27@ymail.com

      Delete
    9. share softcopy ke selvaged_december@yahoo.com

      Delete
    10. Salam, saya nak softcopy boleh? Email saya alyaname96@gmail.com. terima kasih ye.

      Delete
    11. salam aynna_ade@yahoo.com nak ielts band 7 softcopy boleh tak ? much appreciated hehehe

      Delete
    12. This comment has been removed by the author.

      Delete
    13. Assalam...blh akk dapatkan softcopy ebook tu...aymilarozi@gmail.com. Terima kasih

      Delete
    14. salam. Akak. Boleh sent softcopy pada saya ? ni emel saya mizahayani15@gmail.com
      btw saya dapat tawaran uk. nak kena amek ielts dulu huuu

      Delete
    15. salam , akak saya nak softcopy tu boleh tak , suka entry ni :)
      email: farihah47@gmail.com

      Delete
    16. Assalamualaikum. Tahniah sis sbb dpt band 7. Kalo saya nak softcopy jugak boleh? Jazakallahu khair :)

      Delete
    17. as salam..saya nk softcopy jugak boleh?

      fifisyafinaz89@gmail.com

      Delete
    18. asslm.w saya nak juga! :) azharnoor.93@gmail.com

      Delete
    19. As salam. Saya nak soft copy buku tu jg..
      enn_nysa@yahoo.com
      Trima kasih.

      Delete
    20. assalam. sy nak soft copy ielts jgk boleh?
      haniaris93@gmail.com

      Delete
  2. thanks! dah selamat amik exam dah. lepas baca pos ni terus gi Idp. hehe.

    nak gi indonesia je.and baru nak amik deg. bila fly?

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh~~~g indonesia pun kena amek ielts???
      insyaAllah fly on september~~

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Salam... Mana akak dapatkan buku tuu??? Nak beli!!! huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dowbload je..cuba google, mesti ada~~~

      Delete
  5. im going to.! got 6.5 for my ielts. but me to sheffield. btw congrats.!! boleh lah jln pi edinburgh nanti and get to see you. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. congrats2~~~
      yeay!!! dapat kawan baru~~~
      what course u gonna pursue???

      Delete
    2. sara ,, intake sept 2014 ke ? saya dpt jugak tp conditionl offer kne amik ielts ,,

      sara n akak lahnahar boleh x bg smgt kt saya ,, dh dpt offer hrpi sgt ase ,, tapi english mmg x terer , kdg2 ase nk nangis je time praktis ielts ,, huuu ,,tp impian nk g sane mmg dr dulu lg ,,

      Delete
    3. haha..sy pun english terabur..tp, jgn risau, omputih sini xde gelakkan kite kalau x reti speaking..relax je..
      ielts tu, jgn risau..pm fb sy, sy kasi target band 7 punye pdf..byk je trick nk dpt ielts band tggi tu..

      Delete
    4. okey .. tq akak .. huhu . seyesly kdg ase give up pon ade .. tapi pk balik offer yg dpt tuu xkn nk lepas cmtu je kan .. huhu ..

      Delete
    5. saya da pm fb akak .. tgk dkt other folder yea ..

      Delete
  6. Thniah lagi skali!!!
    Hebat btul korang semua ye.
    BI ni yg lemah ni. Lagi2 writing. Mana tere nak karang2 ayat. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun bi kiok!!!haha..tp, confident je~~haha..

      Delete
    2. Hahaha...teringat interview keja...lagak pro je speaking even memang dah tau 'pelik beno ayat n grammar aku' tp lantak jela..yg penting confident hahahha

      Delete
    3. yup3..yg penting confident~~haha

      Delete
  7. hi, nak tanya, if ielts ambil sept ni, and fly sept tahun depan, dia still approve tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. awak fly early september ke apa??bila plan amek ielts???

      Delete
  8. thnks 4 da sharing. btw that book u nak guna lg x? kalo x bleh la sale to me. hehe. (mls nk gi cari).. ctct rexpin_03@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  9. salam. mana beli buku target band 7 tu??nk beli jgk...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak beli pun..google je..download~~~

      Delete
  10. Nak buku 2..ah cari x jumpa la link download...bley x awk share soft copy yg awak download 2 kat saya? Niemail sya...
    asyikinaminudin@gmail.com

    Plizzzz...tqsm

    ReplyDelete
  11. MAy be owner dia dh claim copyright tu yg susah nk jumpa 2..plizz naknsgt buku 2 nak study..tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak??xde eyk??jap saya godek2 cari..nnt sy email

      Delete
  12. akak kat mne nak cari buku tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. download je from internet..nak beli, pun boles, try cr kat mph..tp, sy download je..

      Delete
  13. kak nanti kite jumpe d Edinburgh ye, saya tngah cuba apply nak msk University of Edinburgh.

    ReplyDelete
  14. kak klau nk masuk thun 2015, kene daftar thun nie ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2014 better baru register..sebab sijil dia ada tamat tempoh..

      Delete
    2. klau daftar trus lepas spm lain ke procedure dia?

      Delete
    3. lepas spm, kenabuat a-level..try google ucas, intec n kolej mara banting..

      Delete
  15. Klau ade foundation boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. X sure..boleh try tnye uni yg awak nk.pegi

      Delete
  16. salam..kak..kalau kite na amek exam ni kn..kte just kne reg kt british council then attend time exam je eh? study n preparation sume wt sndiri eh?then mcm mne na reg kt british council tu?thanksss.. ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal nak register, boleh refer dekat website british council: http://www.britishcouncil.my/exam/ielts

      study n preparation, boleh amek kelas..ada banyak je english center yang provide kelas untuk amek ielts~~~

      Delete
  17. awak download buku nie yg full version ke? saya dpt download yg free trial je, dalam 20 pages je..boley x email dekat saya soft copy buku nie? qasehzulkarnain@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. laptop lame dah rosak..nanti sy try godek2 balek kot ada simpan dalam hard disk~~~

      Delete
  18. awak kalau xkeberatan boleh x email kat saya link nak download buku tu... Saya dpt conditional letter offer utk sambung study kat Coventry University..tapi bila teringat exam IELTS..rasa cuak la pulak..hahahaha..please email link utk download.. Mengharapkan sangat2

    ReplyDelete
  19. nak download buku tu jugakkk :( share boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pm me at fb..klik fb badge on the left..nnt sy kasi~~

      Delete
  20. slm..awk..leh x share link utk dwload buku tu?really need ur favor..my email hanim_leo85@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  21. salam.. boleh tlong emailkan x apa yg akak dwnld.. buku tue.. da google tpi x de..

    ReplyDelete
  22. can u email to me? roi_han94@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. salam lahnahar, puas sy cr kat ternet bku ni tp xdpt full vrsion la..bleh x awk email kat sy norjihan.abdjabar@gmail.com
    plisz...

    ReplyDelete
  24. Asslm...kak...klu xkebratan boleh x klu sya nak soft copy buku tu jgak...tima kasih...norhafiza_zauddin@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. Salam..sy pn tgh cr buku tu..tp byk yg kne bayar..boley send x buku kt mail sy..abdullahmuhsin28@gmail.com

    ReplyDelete
  26. salam lahnahar,

    i fell really inspired bila baca blog u. mmg hasrat nk further study for master kt oversea tu tinggi menggunung, tp byk aspect kena fikir. i dh nk msk final year buat degree part time kt utmspace. i nk tanya, since i'm maried, is it possible to get loan from mara? if possible, how much will it be for monthly allowance? one more, do you have any idea which uni is the best for civil engineering?..really appreciate your opinion. tq in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai..

      first of all, tq for reading my blog yang tak seberapa ni..plus, ter'inspired'..terima kasih banyak2~~and, jangan stop dreaming..struggle towards it..baru rasa puas..kalau tak nanti, hidup penuh regrets je..

      pasal loan mara, of course boleh je dapat sebab ramai je kat sini, further bawak family sekali..cuma, mara just taja student..family, tak~~monthly allowance, ikut tempat..macam london, dapat lebih sikit..other than london, 1012pound..tu masuk semua, sewa rumah plus makan bagai..kena pandai manage..

      uni yang the best for civil, you boleh try check link yang saya provide ni:

      http://www.topuniversities.com/university-rankings/faculty-rankings/engineering-and-technology/2013

      Delete
  27. wow, pantasnya u reply...tq so much ye!.. well, sbnrnya dh lama target nak ke machester, tgh struggle nak maintain cpa skrg ni.. u urself, how much ur monthly expenses?... if ada rezeki, insyaAllah i teringin nk jejak bumi europe...i doakan u berjaya jd GIS engineer nnt ye!...my lecturer always said that to become a good engineer, its not about u genius or not, its about hardships...hopefully we can be friends and always keep in touch. actually i have a lot questions to ask?...but slowly la ok...mesti u bz with ur asgmts..take care!

    ReplyDelete
    Replies
    1. no prob..nanti kalau nak tanya, just tanya je..insyaAllah kalau dalam kemampuan, I'll answer it..

      erm, monthly expenses, I ada buat satu post khas untuk bab duit2 ni..boleh baca dekat situ..

      http://senaakaba21.blogspot.co.uk/2014/01/me-in-edinburgh-part-11-duit-oh-duit.html

      Delete
  28. akak, nak copy buku tu, saya cari kat google takde. emel akak ape? :)

    ReplyDelete
  29. Salam. Sy pn rs teruja nk amik ielts bila baca blog ni.boleh x send kt sy jgk buku tu.
    Btw masa awk amik ni dh interview dgn mara ka blom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. conditional offer uni dah dapat..mara last year takde interview..just psikometrik test je..

      Delete
    2. oic...maknanya awk cond offer uni baru amik IELTS then br pegi psikometrik test...luckily xdak interview...huhu...thn ni xtau la cmna ye...

      Delete
    3. yup..macam tu flow saya..
      dengar cerita this year ada interview~~maybe sebab ramai sangat apply kot..tu yang dia nak tapis gila2 tu~~

      Delete
  30. Boleh x email kt ruhilazimin@gmail.com. tq in advance

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. berdebar rasa coz dah dpt tarikh for the psikometrik test, btw, im trying to search link tu, but tak jumpa plak. boleh share the sofcopy?

    dextrous_panda84@yahoo.com

    tq in advance

    ReplyDelete
  33. hai boleh tak emailkan saya softcopy target band 7 tu?

    forblogonly90@yahoo.com

    Thanks!

    ReplyDelete
  34. Salam sis...nak mintak tlg nih..
    blh emailkan softcopy untuk sy jugak x?
    Nak sgt softcopy tu....plzzz.....

    Email sy : linda2702@gmail.com

    ReplyDelete
  35. assalamualaikum sis. boleh tak nak pm sis dkt fb?

    ReplyDelete
  36. Salam..boleh x saya nak gak softcopy buku target band 7 tu?
    email saya achatw@taiwah.com.my...tq
    Wassalam.

    ReplyDelete
  37. Salam. Hai Sis. Congrats sis dh smp sn. Saya dh reg utk IELTS 19hb mei ni. rmi kwn2 kata kne byk practice. tp buku ade satu je. If tak keberatan boleh tak email kan buku ni? this is my email..farahiyahrahim@gmail.com

    Jazakallah..moga2 urusan sis dipermudahkan d sana..aminn

    ReplyDelete
  38. Salam....sy plan nak ambil test ielts ni soonest since dah dpt offer from mara...Come across to your blog, boleh x klu x keberatan share buku ni juga dengan sy... thanks a million

    mohamad.fauzi87@gmail.com

    ReplyDelete
  39. Salam, hi..i read your articles and it makes me interested to further my study overseas. Gituuu speaking pulak haha berangan..Boleh x share ielts pdf to me? Tq!! :)

    lilissurianiomar@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sent
      thanks for reading my blog~~~

      Delete
  40. Assallmualaikum sis, blog sis memang bagi saya semangat nak further study.... bleh tak share ielts pdf tu...? sy sangat2 memerlukannya..
    email : akidah@gmi.edu.my

    Thank you!! =)

    ReplyDelete
  41. salam. boleh emel kan jugak kt saya.

    syarosman@gmail.com

    terima kasih

    ReplyDelete
  42. Salam lahnahar..minta maaf gnggu.boleh tak saya nk jugak ielts pdf tu? nurhayaticz@gmail.com. Tq. Semoga sentiasa dipermudahkan urusan menuntut ilmu :-)

    ReplyDelete
  43. Salam, bole ke emailkan sy soft copy to maynuradnan@gmail.com.. Tengkiu so much my dear..

    ReplyDelete
  44. Salam. Boleh tak emailkan dkt sy softcopy buku tu. leatirah@gmail.com . Thanks awak.

    ReplyDelete
  45. Salam sis, sy selalu lyn blog akak, since habis diploma ni, akak please email softcopy buku tu kat sy boleh ? Tomorrow sy IDP, nak further study undergraduate in Chemical Engineering, kat UK, agak keliru nak further mana actually, bg cadangan kak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. for the book, email or pm me.. nanti saya kasi..
      erm, bab nak further mana, boleh try google cari..

      http://www.topuniversities.com/university-rankings-articles/university-subject-rankings/top-chemical-engineering-schools-2014

      http://www.theguardian.com/education/table/2013/jun/04/university-guide-engineering-chemical

      http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings?s=Chemical%20Engineering

      Delete
  46. sis tolong email hashim.haziqah@yahoo.com tqqqq

    ReplyDelete
  47. assalamualaikum,.boleh tak sis tolong emailkan soft copy buku tu? sairunsyakira@yahoo.com.my
    thankss :)

    ReplyDelete
  48. salam dear, boleh x email kan i skali
    intanfarradiana@gmail.com

    thank you very much!

    ReplyDelete
  49. salam akak ..akak ni best lah.. thanks for sharing... boleh tak emailkan soft copy kat sy nathalia7736@yahoo.com

    ReplyDelete
  50. Hai kak.
    really inspired by your story..
    nak sambung study kat uk tapi english tak cukup power..
    boleh tak tolong share soft copy buku tu for IELTS preparation.
    nie email

    bibib94_pl@yahoo.com

    ReplyDelete
  51. hi,
    i heard that bila uni masa kita buat degree guna english sebagai bahasa pengantar, kita dah tak perlu buat ielts ni. betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends..certain uni still kena ambil ielts..boleh confirmkan dengan uni yg awak nk pergi

      Delete
    2. Depends..certain uni still kena ambil ielts..boleh confirmkan dengan uni yg awak nk pergi

      Delete
  52. Assalamualaikum owner blogger ..
    ^^
    blh x shre softcopy bku IELTS PREPARATION 2 ..
    sye nak sgt smbung stdy kat overseass tpi mengenangkan bi ni pla buat sye down nak smbng angan2 ..sigh .......
    ni email dea noraedah_m@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. oppsss lpa pla ..
      thank you ...hehehe

      Delete
  53. share softcopy ke eiellatila_mw@yahoo.com

    ReplyDelete
  54. Salam hi..bole x i pn nk dptkn softcopy buku tu..tq dirashahira@gmail.com

    ReplyDelete
  55. Saya tiap2 masa dengan roommates saya asyik gilakan universities di UK. Sampai masuk mimpi T_T kami memang target untuk buat degree di UK, tak kira half degree ke, full time degree. So.. saya harap akak dapat sharekan the PDF tu. Lepas ni dapatlah saya dengan kawan2 praktis dari sekarang :( thank you akak. May Allah bless you. My emel: syaakiilaa95@yahoo.com

    ReplyDelete
  56. salam sis..buku IELTS tu ada softcopy ke? send dekat sy boleh?
    email : bboyasyz114@gmail.com

    ReplyDelete
  57. Assalamualaikum sis. Sy baca sis punya blog memang bersemangat nak sambung degree kt oversea. Serious you're my inspiration n I want to follow your step sampai berjaya ke oversea. N sy nak tnya IELTS and MUET mana lagi senang? N sy bca yg sis post tu knn time speaking IELTS tu xmacm MUET eh? Mean kalau speaking MUET dia bg group n bincang stu topik. Tp for IELTS mcm tu jgk ke lain? Sis. Kalau boleh sy nk soft copy buku target 7 boleh? Sis email kat sy. --> nadyahnym0717@gmail.com. -nadia hanim-

    ReplyDelete
  58. Assalamualaikum kak, bila baca post ni rasa smgt pulak nak further study overseas, antaranya uk la. Blh email kat saye softcopy buku tu? Emel sy: tulipmukai@gmail.com tq kak.. Lg stu, Sy nak tanyelah ape cara utk kita convince parents kite utk study oversea..? Sbb kdg2 diorg cume risau n paranoid je takut mcm2 hal brlaku kt ngr luar, lg2 kte ni prmpn..

    ReplyDelete
  59. salam akk. really inspired me bila baca blog akk. selalu tak confident nak further study overseas ni. mcm "boleh ke aku pergi?" bla bla. tp bila baca ur blog, semangat yakin kat diri sendiri tu pntg. hehe akk, kalau boleh, boleh tak email soft copy buku target band 7 tu? terima kasih. amirah.dayana08@yahoo.com

    ReplyDelete
  60. Slm akak....I'm really excited plus inspired ble read ur blog..and semangat nk further studies oversea tu makin tinggi plak...and I need ur help to share the softcopy target band 7.... Thanks a million.. khaihanniffmars@gmail.com...

    ReplyDelete
  61. salam kak..ley x emailkan softcopy buku tu jgk??tq..azwashaheedaa@yahoo.com

    ReplyDelete
  62. Salam akak, blh tlg emailkan softcopy buku tu masturahazizan@yahoo.com thank youuuuu ;)

    ReplyDelete
  63. As salam.boleh share dgn saya softcopy buku tu?jika tidak keberatan emailkan kpd intan_bayani@yahoo.com.tq so much!

    ReplyDelete
  64. salam sis..jika sis tak keberatan boleh email kt saya softcopy buku tu? ni email saya anisnysa21@gmail.com...tq

    ReplyDelete
  65. assalamualaikum. sis, bole share ke softcopy dengan sya?
    kalau nak beli di Hasani ade tak jual? kalau tak keberatan, sis share dengan sya di email syasya.wani@gmail.com

    thanks.. =)

    ReplyDelete
  66. dah cari buku Target Band 7 tu tapi takde.
    kalau nak soft copy boleh? terima kasih kerana sudi membantu :)

    plastik262 [at] gmail [dot] com

    ReplyDelete
  67. Saya nak juga soft copy .
    beastafifah@yahoo.com

    ReplyDelete
  68. boleh sy dptkan soft copy jgak..
    zahir_zack95@yahoo.com

    ReplyDelete
  69. assalamualaikum..akk :) minta kongsikan soft copy Target band 7.. hehe terima kasih :D
    solehah_othman@y7mail.com

    ReplyDelete
  70. Assalamualaikum. I'm planning tu pursue my study at UK. Now preparing for IELTS. Thanks a lot for your information about studying abroad from a-z...:) Really help me. With pleasure, if you can sent me a copy of the Target Band & book. Thanks a lot ya! -Azlina-
    latipong@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  71. Salam..bley share x soft copy ielts??thanz...
    sitinajibahaziz@gmail.com

    ReplyDelete
  72. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  73. Salam, saya nak amik paper ielts tu. Bole share softcopy dekat saya.

    Ini email saya farrahainbuang@yahoo.com.

    Thanks in advance awak..

    ReplyDelete
  74. Salam..ur blog inspired me a lot! Boleh x share softcopy tager band 7 jugak kt sy?
    hamizah.zaki@gmail.com

    THANK YOU IN ADVANCE

    ReplyDelete
  75. This is my email. Harap dapat send soft copy teah_0933@yahoo.com

    ReplyDelete
  76. Salam sis, bersemangat terus lepas baca blog nie hehe...
    Boleh share soft copy ielts dekat sy..
    sitiaqilah_90@yahoo.com

    Thanks

    ReplyDelete
  77. Salam.. can i get the soft copy also?
    you can email me at fye_za86@yahoo.com

    ReplyDelete
  78. hello sis, salam, boleh saya dapatkan soft copy jugak untuk buku Target Band 7, tq so much :D ni email sy: syeryfah_farid@yahoo.com

    ReplyDelete
  79. Salam sis boleh tak send dekat saya soft copy that book thank in advance! aliffpadzi@gmail.com

    ReplyDelete
  80. salam sis..boleh tak tolong send kan soft copy for that book.. kat google yg available hanya listening je..huhuhu.. thank in advance!
    zeraabuhassan@yahoo.com

    ReplyDelete
  81. Salam sis. Boleh send kn soft copy for that book x?. Hari tu saya ade email sis. Tp sis x reply . Thanks in advance. ��have a nice day .
    adilahariffin@gmail.com

    ReplyDelete
  82. Salam. Menarik cerita u. Boleh sy dpt pdf copy for this book x? Ini email sy..noorbaya_206@yahoo.com

    ReplyDelete
  83. assalamualaikum..ini kali pertama saya terbaca blog awak..
    n sy terlebih bersemangat bila baca blog awak..mmg dah lma sangat teringin nak belajar luar negara,but now im just polytechnic student.tp saya still akan cuba yg terbaik untuk furter study overseas terutama UK..kerap sangat saya sebut nak study kat UK, smpai semua org kata hanya bergurau..saya anak tunggal n i dont have anybody to be my mentor..but since i found this blog,i think i wanna make u as my mentor laa...and im also interested to get yr pdf copy.can u send it to me?? sabrina.reen@ymail.com
    thanks you so much,awak ni merupakan permata yg Allah hadirkan untuk saya dalam sy mngejar cita2 selama ini..
    semoga berjaya mngejar cita2 awak..assalamualaikum..

    ReplyDelete
  84. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  85. salam..boleh sy dapatkan softcopy buku tu juga?
    emel : aniraasyikin90@gmail.com

    ReplyDelete
  86. salam..boleh sy dapatkan softcopy buku tu?
    nurulain.fst@gmail.com

    ReplyDelete
  87. salam,nak softcopy buku tu jugak boelh..syarifahh@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  88. Salam..boleh emelkan softcopy buku tu? norsyamimi_mz@yahoo.com

    ReplyDelete
  89. salam. i really need that soft copy. if u dont mind boleh send ke akuadalahgya@gmail.com ? thanks a lot sis. thanks in advance

    ReplyDelete
  90. salam. boleh awak emailkan softcopy buku tu utk saya tak? alyaahuzili@gmail.com

    ReplyDelete
  91. Assalam. klau boleh nak share softcopy ielts tu ye.. ngah baca blog kamu ni. semoga berjaya ye :) Tqvm
    mohamad.izzuan@ymail.com

    ReplyDelete
  92. Assalamualaikum kak lahnahar, kalau tak keberatan boleh tak share buku tu kat saya . Send ke aliafarana95@gmail.com terima kasih :)

    ReplyDelete
  93. boleh share softcopy buku ni. email saya jbj_sukor@yahoo.com

    ReplyDelete
  94. Salam sy pn nk jgak m.yazid91@gmail.com

    ReplyDelete
  95. Salam, awk kalo x keberatan boleh share softcopy buku ni. Ni email sy amyliaam8473@gmail.com

    ReplyDelete
  96. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  97. Assalamualaikum
    mohd_sabri97@yahoo.com
    boleh tak emailkan nota dan cth essay
    doakan saya dpt keputusan cemerlang
    May Allah bless.

    ReplyDelete
  98. Assalamualaikum sis sy nak gak..fairuszain@gmail.com
    tq..may Allah bless u

    ReplyDelete
  99. Assalamulaikum sis, saya nak softcopy buku tu jugak boleh?
    Ini emel saya : whosniyah@yahoo.com
    Thanks in advance!

    ReplyDelete
  100. Salam sis, pada akhir bulan enam ni saya pun berhasrat nak ambil ielts and berdebor tahap ya amat dah and i really need as many practices that i can, so boleh tak sis emailkan saya softcopy buku tu? i really wish you can spend some time to read and reply this. i search at bookstores nearby for ielts books, but kebanyakannya sold out and yang tinggal just buku without cd (for listening section which the hardest part for me). So can you email me a copy of the book, please? Thank you so much. Email me at amaliana.liana@gmail.com. Thank you again. :)

    ReplyDelete
  101. Salam.. me toooooooo.. nk jugak.. kalau x keberatan, please feel free to email me the softcopy.. (pretzelyna@yahoo.com)..Seronok baca blog org2 yg blajar oversea ni.. hehe

    ReplyDelete
  102. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  103. Assalamualaikum sis...can I get the soft copy for this IELTS...this is my email
    cranastazz@gmail.com

    ReplyDelete
  104. Assalamualaikum sis...can I get the soft copy for this IELTS...this is my email
    cranastazz@gmail.com

    ReplyDelete
  105. Assalamualaikum sis... Boleh sy dptkan softcopy x? Email sy, nurshafikaadena@yahoo.com

    ReplyDelete
  106. Assalamualaikum sis. I had tried many times google this book but Error Page, cannot found this book anymore. Could u please send to me this book? Sorry for trouble.
    nurhanani8942@gmail.com

    ReplyDelete
  107. salam sis... ada softcopy tak buku tu.. mnta tlg send to kejora_izatudiniah@yahoo.com

    ReplyDelete
  108. sis..sy nak jugak boleh x? faem22@yahoo.com thank you sis

    ReplyDelete
  109. Saya nk jugak softcopy tu boleh tak? Send dekat thasrarahman@yahoo.com thanksssssss

    ReplyDelete
  110. Saya nk jugak softcopy tu boleh tak? Send dekat thasrarahman@yahoo.com thanksssssss

    ReplyDelete
  111. Boleh emailkan softcopy buku tu kpd saya juga..linda_n8105@yahoo.com thank you..

    ReplyDelete
  112. Assalamualaikum kak...sya teringin nk blajar luar negara tpi saya kurang dalam bahasa inggeris...boleh akak bagi tips2 utk study english dan softcopy buku tu....daeda711@gmail.com

    ReplyDelete
  113. nak copy buku dengan nota2 ielts boleh x.. bank 7.0 tu.. hebat laaa....

    ozoku.kudara@gmail.com

    ReplyDelete
  114. Tolong hantarkan soft copy Buku tu boleh tak?
    Email id saya
    salmadhineswary82@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  115. akak bole x nk softcopy buku tu..emai sya

    alucifer007@gmail.com

    tq kak

    ReplyDelete
  116. Salam.
    Sy nak jugak softcopy tu. Boleh emai dekat saya cyda.azaha@yahoo.com
    Thankyou

    ReplyDelete
  117. Salam.
    Sy nak jugak softcopy tu. Boleh emai dekat saya ridzwanbihem@gmail.com
    Thankyou

    ReplyDelete
  118. salam kak..saya nak juga softcopy tu. Boleh email dekat sya maheran.abdulwahab@gmail.com. terima kasih

    ReplyDelete
  119. Salam, boleh tak sy nak softcopy buku tu? wansya91@gmail.com thank you in advanced awk.:)

    ReplyDelete
  120. Assalammualaikum. Maaf mengganggu. Jika tak keberatan boleh ke nak minta Share softcopy buku tu. Sgt memerlukan. nursuficorp@gmail.com. Terima kasih banyak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Maaf, saya tak tau kemana pergi softcopy buku tu. I'm using a new laptop now.

      Delete
  121. Mohon share buku tip ielts ke email sy aljurjany@gmail.com

    ReplyDelete
  122. Mohon share buku tip ielts ke email sy aljurjany@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Maaf, saya tak tau kemana pergi softcopy buku tu. I've got a new laptop now.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...