Total Pageviews

Friday, 13 December 2013

Why I Never Regret NOT Getting Straight A's in SPM

haha..tajuk nak gempak..hehe..aku ade terbaca blog yang sorang excellent student tulis..lama dah aku baca benda ni..tapi, tibe2 terasa nak tulis benda yang sama, tapi different POV..tajuk die: Why I Regret Getting Straight A1 in SPM..haha..aku quote sikitlah apa yang dia tulis..


" I nearly killed myself in high school for getting a straight A1 in high school. I nearly committed suicide just because of the stress and conflicts I had to go through to secure 16 A1 in SPM. Yeah, I got myself a 16A1 recognition. I was awarded a scholarship from JPA, and is currently studying in Intec and is going to further my study in US. However, it is because of this education experience and the people who I meet around in Intec that I gradually opened my eyes and have a clearer view on what I truly lost throughout the struggle to acquire straight 16A1 in SPM."




Basically dia punya story, apa yang dia hilang, sebab dia punya pulun nak dapat straight A's tu..bile bace, sedih pun ade..sebab, aku pun dulu study dekat sbp..wah!! diriku ex-sbp!!!haha..yang dah dapat taraf kluster, berprestasi tinggi bagai tu..haha..adik2 dekat luar tu, mesti ramai je nak masuk sbp, mrsm..haha..gah sangat je sekolah macam tu dekat mata orang luar..parents pun, anak baru darjah satu, dah suruh masuk tuition!!! habis darjah enam, boleh hantar anak masuk sbp, mrsm..haha..


do you really want to be in this messy environment???takde mase nak kemas table sendiri??
buku penuh atas meja..rushing kejar schedule yang dah diatur..this, is reality of sbp students..

tak dinafikan, memang bagus kalau belajar situ..suasana belajar tu, lagi ada compare dengan sekolah harian..tapi, hidup kena macam robot..ikut rules 24hours..kalau sbp student, mesti faham..memang kite tak sedar pun yang kita punya hidup kena atur kat sana tu dulu..cuba ingat balik..bangun pagi, pukul 5 biasa dah kena rebut toilet..aku dulu toilet kongsi 3 dorm..ada 5 shower, 5 toilet..ada masa, kena mandi dalam toilet sebab shower beratur panjang sangat..and, ada masa, shower rosak?? tinggallah dua je yang berfungsi..haha..lepas mandi, sekolah aku dulu, subuh wajib jemaah..sebelum subuh, ada jadual baca maathurat ikut kelas..haha..jadilah, kalau kelas aku punya giliran, awal gila kena pergi surau..sampai surau, kalau yang baik plus rajin tu, akan amek al-quran baca..kalau yang adik2 kecik tu??masuk surau, cari tiang, tidur balik..haha..sampai masa solat subuh, ada je yang tumbang..haha..lepas solat, breakfast, lepas tu, pukul 7 dah kena roll called pagi..kawad!!! menyampah aku!!!haha..then, belajar sampai pukul 1.30..zohor, lunch, pergi kelas balik..prep petang..kalau macam aku, kelas agama, malang banyak..sebab kelas sampai pukul 4!!!!haha..balik kelas, asar, salin baju, riadah..then, pukul 6 macam tu, habis riadah, dinner/mandi..sebab nak kena siap pergi surau, maghrib jemaah..maghrib pulak tu, berserta solat hajat..then, pergi prep malam pulak..the best part prep malam ni, sekolah aku, budak form 3 dengan form 5, kena prep sampai pukul 12..kuang3~~~haha..malang gile!!!balik prep, isyak, lepas tu, balik dorm..pukul 11 kena light off..tidur..esoknya, bangun balik pukul 5..dan macam tulah hari2 kitar hidup student sbp ni..haha..bohsan!!!

dan sebab tulah, memang ramai je dapat result ok..mungkin pasal tu parents ramai nak anak dia masuk sbp..but, lima tahun aku dekat situ, ni nak balik cerita pasal article yang aku baca tadi (panjang aku intro), aku jumpa kawan yang tak habis kenal pun classmate dia siapa sebab sibuk sangat tengok buku, tak pun tidur sebab malam tadi stay up sampai subuh..aku jumpa kawan yang tak reti nak sosial..hidup kelas, library, dorm..tengah riadah, orang main pepsi cola, dia baca buku tepi longkang..aku jumpa kawan yang orang sambil makan boleh gelak2 sembang dengan orang lain relax2, dia, makan 5minit tak sampai sebab terasa lagha bersembang dekat dining??

apa maknanya high school life macam tu??? sekolah bagi aku, tempat kita nak bersosial..kenal ramai2 kawan..tapi, yang strugggle, dapat straight A's tu, memang diorang belum result keluar dah dapat masuk certain uni..ada yang dah dpt tawaran further study..memang best..tapi, habis sekolah, kalau orang lain masih contact dengan kawan2 lama, dia??? takde siapa pun ingat dia..sampai ada jemput kawen pun, orang tanya balik, siapa dia ni?? 

glad that I'm average student, result biasa2, masuk uitm..sebab ramai je kawan yang sama2 dari form 1 dulu, sampai sekarang kitorang boleh hang out sama (tolak masa aku kat sini!!!)..kalau sms ajak lepak, laju je kata ok..still kamceng..siap boleh pergi holiday lagi tu sama2..takat ni, dah 2 trip dah kitorang pergi sama sejak habis spm dulu..hang out, tu memang rajin..at least, lunch sama..ada masa kitorang pergi kenduri member sama2, ada one of the best students masa aku sekolah, kawan sama kelas, jeles dekat kitorang sebab kitorang selalu je upload gambar sama2..haha..

medic???engineering???dan segala macam course yang belit lidah nak sebut tu, memang orang pandang gah..wah!!!anak pak cik tu amek medic!!!! anak uncle tu amek engine!!! but, manusia ni, kita suka buat benda yang kita suka..benda yang kita ada potensi nak buat..aku suka cikgu fizik aku masa sekolah dulu, dia kata, " saya suka lagi student yang tak dapat straight A's sebab dia dapat tengok straight apa dia punya kelebihan..kalau yang dapat straight A's ni, dia confuse..sebab dia semua boleh buat.."

guess what?? aku sangatlah setuju dengan apa cikgu tu cakap..glad that I'm average sebab aku jumpa bidang yang aku tiba2 rasa sesuai dengan diri aku..lantaklah orang nak kata bidang tu untuk orang tak pandai ke apa??yang penting, diri kita sesuai dengan bidang tu..dan, kita seronok nak study benda tu..bukan dengan amek medic or engine je yang boleh provekan seseorang tu punya IQ..kalau semua orang nak jadi doctor, nak jadi engineer, siapa nak jadi tokey jual ayam??? tak makan doktor tu takde orang jual nasi lemak pagi2..engineer tu pun, takdenye die boleh buat kerja kalau surveyor macam aku ni mogok tak nak kerja~~haha..

glad that i'm average, aku sampai sekarang ingat lagi sejarah malaysia yang aku belajar dalam kelas..hafal lagi peta malaysia..hafal lagi peta dunia..ingat lagi differentiation, integration..ingat lagi dalil2 yang aku belajar dalam kelas agama dulu (aku sampai sekarang ingat dalil, hadith yang aku kena test untuk spm dulu..ingat lagi text oral arab yang aku kena baca masa spm punya oral test dulu)..ingat lagi, short stories, poem, plot novel yang belajar masa bm dengan bi dulu..most budak2 yang star ni, bukan nak perlekeh, dan bukan semua, some of them yang aku jumpa, exam-oriented sangat..study pasal nak dapat A masa spm dulu..itu pasal, habis je spm, lupa semua..sebab dia kena clear memory dia nak sumbat teori medic or engine yang dia akan belajar dekat uni pulak..haha..aku pun, ingat geomatik tu senang ke???siapa yang curious, boleh refer post aku pasal geomatik ni..kalau nak tau betapa luar dalamnya course yang aku amek..betapa aku bengang dulu masa diploma, buat aku gaduh dengan room mate aku sebab dia kata course aku untuk orang tak pandai..sebab course aku, kalau tengok result spm, ramai je yang ada huruf c, d dalam slip spm tu..

but, most people sekarang sibuk nak dapat straight A's sebab, nak dapat scholarship..hmm..diriku tak dapat straight A's pun, JPA kasi je scholarship..haha..kawan2 aku pun, ramai je dapat JPA, even tak score spm..haha..

bukan aku nak demotivate mereka2 yang tengah struggle nak dapat result gempak untuk spm..bukan aku nak booo mereka2 yang result gempak masa spm..bukan jeles pun..takde makna!!! aku just nak tolong mereka2 yang pressure kat luar tu..yang dok risau dengan jalan yang diorang dah pilih..yang down pasal result yang diorang dapat..SPM, bukanlah pengakhiran semuanya..bagi aku, SPM tu macam exam yang nak kasi tau dekat kita, besar nanti kita nak jadi apa..clearly tunjuk potensi diri kita apa..


frustration, tiredness, semua orang pernah rasa..semua orang pernah reach this point..
we ain't android yang takde perasaan..


and, Allah punya aturan untuk kita dah cantek..dia tau apa yang kita boleh buat, apa yang terbaik untuk kita..dia dah lorongkan dah semua untuk kita..terpulang pada kita nak amek ke tak jalan tu..and, kadang2, the road yang kita tak terasa nak amek tu, boleh jadi the best choice for us..ingat poem the road not taken???ada dua jalan..satu penuh semak, satu cantek terlorong..mana satu korang nak pilih??selalu orang mesti nak jalan yang dah siap tebas tu kan???siap bertar bagai..kalau ada karpet merah, yang karpet merah tu kita nak amek..haha..tapi, kadang2, jalan yang penuh semak, yang perlukan effort lebih untuk kita tebas semua lalang2 tu, is the best road ever..we learn more from it..effort never betray us..macam mana kita down pun, macam mana kita terasa nak give up half way masa tengah dok tebas lalang tu, in the end, kita sampai jugak dekat destinasi tu..and, destinasi yang kita sampai dengan penat lelah, usaha lebih, tu lagi manis terasa..wanna share a story masa aku konvo..terasa nak menangis masa amek skrol tu kalau aku flashback dari aku lepas spm..macam mana aku down (2 hari je aku down) pasal result spm aku..macam mana aku kecewa pasal aku dapat course yang aku tak pernah dengar nama dia (last choice tu!!!!aku letak 1-7 semua law..dapat 8, geomatik!!!)..macam mana aku struggle nak faham amende geomatik ni!!!! macam mana aku susah payah, perempuan, turun site dari pukul 11 sampai pukul 6 (group aku perempuan semua pulak tu!!! siap kena lunch dekat site lagi!!!)..macam mana aku struggle nak dapat apa yang aku dapat masa aku konvo dulu..kalau tak fikir ada camera nak snap gambar, memang aku nangis depan sahol hari tu..haha..and, lagi best sebab dapat kasi parents bangga..best je dengar kalau ibu dengan ayah story dekat sedara mara, dekat kawan2 pasal anak dia yang dulu spm entah pape ni..haha..

that's why, I'm glad to be average student..yang jatuh sekali, dan bangun balik susah payah..nak jalan sampai destinasi yang dia rasa jauh sangat nak sampai..yang dalam perjalanan nak sampai tu, entah berapa ratus kali dia tersadung..glad to be one of them..

but, andai kata, diri anda yang tengah baca blogpost ni, bukanlah dalam golongan yang sama dengan aku, yang spm result gempak, sekarang uni pun study course bagus, result maintain ok..itu maknanya, Allah dah lorongkan sesuatu yang terbaik dari terbaik untuk anda..Allah tunjuk dekat anda the best road ever..yang boleh jadikan anda best of the best..kalau tiba2 rasa ragu2, terblur dengan jalan yang anda dah pilih tu, maknanya, adalah tu anasir2 yang tengah nak shake your determination tu..and, sepandai macam mana pun kita, ilmu kita, ibarat setitik air dilautan je..be humble..jangan sombong..jangan bongkak..jangan bangga diri..i already witness banyak je mereka yang success, jatuh bedebuk, and tak bangun2 dah..terus je tersungkur..jangan rasa seronok sangat kat atas sana tu..sebab sampai masa, kita akan jatuh jugak..dan, kalau seronok sangat dok dekat atas, risau, bila jatuh, tak reti dah nak bangun..wallahualam..


never look back..takut nanti ternampak balik bayang yang kita nak lupa..look ahead..
even gelap, kita tak nampak apa yang dekat depan tu, tapi, one day, we'll reach our destination..insyaAllah..

I'm average student, yes.. yang cikgu kat sekolah pandang sebelah mata je.. yang study pun, result cukup2 makan..but, glad that I've this sweet high school memory yang sampai sekarang aku ingat..yang sampai bila2 akan jadi my best memory ever..


20 comments:

  1. ada manusia dalam vid tu yg saya kenal lorh. budak matrik saya dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. really???coincidence sungguh~~nama beliau???

      Delete
  2. First of all, thanks for this post. Rasa hampir hilang kekesalan tak dapat straight A masa SPM dulu. Semua ada hikmahnya.

    Apa yang saya pegang sekarang, hidup jangan jadi result-oriented. Belajar melalui proses kita untuk capai kejayaan. Buat yang terbaik, selebihnya akan menyusul.

    Kadang kala, ada yang tersilap tanggapan. Result bagus lepas SPM, mesti kena ambik course kritikal, medic, engineeering. Padahal itu tidak semestinya. Pilih course patut apa yang kita passionate in.

    Ps: Entah kenapa air mata menitis masa baca some part of this post. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup3~~~buat apa yang kita suka..kalau tak, nanti, baru seminggu kerja dah bosan~~haha..

      Delete
  3. huhu, thanks for sharing your experience and thought.. banyak saya belajar..

    ReplyDelete
  4. nabilahhh! very inspired! take care there!!!! ^^

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. tq~~~tak tau pulak boleh inspire people~~haha

      Delete
  6. Sgt terinspirasi dgn artikel yg ni.me too.an average student. Spm biasa2. Selalu rasa rendah diri dgn kawan2. Tapi alhamdulillah.allah kurniakan rasa ingin terus belajar.mudah2an ada rezeki utk smbung bljr kt luar mcm awak jugak :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.. keep struggling, He knows the best for us..

      Delete
  7. mse sekolah rendah dulu, ingt A tu lh segalanya. sentiasa dpt no 1. matplajarn trtinggi. then msuk form 4, tbe2 sdar yg plajarn bkan segalanya. sy dah lari trlalu jauh dengn ap yg sy mnat. down hbis. spm result truk.
    lpas matrik, sy dpt utm, now sy nak btulkan blik jln sy. sy nak buat ap yg sy ske. bnda yg sy ske actually kepakarn mse skolh rendh tp sbb ingt A adlh segalanya sy tngglkn semua. now dh x der cnfident lngsung. ape2 pun x reti.
    btw, thank u very3 much. now i get a little bit of confident in myself. i can see that i'm not too late. *hug

    ReplyDelete
    Replies
    1. just be confident on your own self.. kalau bukan kits, siapa lagi nak yakin dengan diri kita sendiri?

      Delete
  8. Thanks for inspiring me T.T saya nanti nak study oberse gak tapi baca je cite cite org dulu amek buat jadi rujukan. Hehe this is good blog that ive been read hehe. InsyaAllah saya dah tanam azam nak ke uk untuk sambung degree walaupun result agak mengecewakan. Tapi takpe! Saya usaha lagi dengan mencari motivation kat blog ni supaya saya dapat pergi capai impian saya. Hehe thanks sis. Im so motivated now. Kalau feel down mesti saya baca blog ni hehe. Thank you again.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sebab ter'inspired'.. haha

      Delete
  9. sama nasib but i logistics course. and i knw it Allah is the best planer

    ReplyDelete
  10. assalammualaikum, saya masih lagi form 5. amik subjek physic, add math, chemy, account n seni . but yg saya betul2 minat cumalah seni, saya tak suka langusung subjek lain yg saya (dipaksa) amik tu. before baca post akak saya terfikir nk give up my dream which is to study oversea, then i saw ur post n halfway through it something struck in me. ''I CANT GIVE UP'' sebab betul ckp akak tak semestinya straight A kita boleh buat apa saja kite nak. saya berharap suatu hari nanti tercapailah impian yg saya nantikan tu. before that, saya dah hilang arah tuju nk buat ape lepas spm sebab saya tak pernah pun score subject yg saya ambik tu tapi lepas saya baca post ni saya dah nampk satu cahaya untuk jalan yg bakal saya lalui
    sebenarnya apa yg saya nak smpaikan cuma ucapan jutaan terima kasih kpada akak sebab bagi motivation dekat saya an average student who have big dream.

    ReplyDelete
  11. Blog "Dari Jitra ke London" (Google) pun seronok juga dibaca sebab menceritakan perjuangan dan penderitaan seorang pelajar SPM yang hanya dapat 2A tapi dah berjaya buat Degree,Master dan PhD dari universiti2 terkemuka di United Kingdom.

    ReplyDelete
  12. Thankyou for the inspiring story. I'm glad that i'm an average students too! :')

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...