Total Pageviews

Saturday, 25 January 2014

ME IN EDINBURGH PART 11: DUIT OH DUIT

money money money...money!!!!haha..pernah tengok The Apprentice yang Donald Trump punya version tak? bukan Toney Fernandes..yang ori version..haha..first sentence tu, lagu tema apprentice tu..haha..kenapa aku tiba-tiba nak nyanyi lagu tu pulak? lately macam ramai yang tanya pasal kos hidup kat sini. ada yang kata parents tak kasi study obersee sebab mahal..ada yang risau tak sempat dapat scholar before fly, then nak tau berapa banyak yang perlu bawa..sebab tu, diriku tergerak nak tulis post ni..

macam yang aku pernah cakap, soal duit ni, semua depends dekat orang tu sendiri.. lain orang, lain cara diorang berbelanja.. ada yang suka shopping, ada yang duit pakai untuk makan je semata-mata, ada yang suka travel sana sini.. pokok kata, lainlah semua orang punya cara! so, aku tak tau nak cakap macam mana bab duit ni sebab aku memang jenis yang, bukan kaki shopping yang masuk kedai terus gatal2 tangan nak beli itu ini.. nak jalan-jalan pun, takde kesempatan sangat.. apa yang aku boleh kasi tau kat sini, general living cost kat sini je..yang lain-lain tu, sendiri kena manage..

first of all, accommodation..range sewa ni, biasa dalam gbp500 macam tu..tak kira hostel ke, duduk private ke?? rata-rata tu rate dia.. but yang menyewa tu, bolehlah share dengan member-memebr lain.. cuma, duduk private, bil letrik, internet, tv, etc, kena tanggung sendiri.. dia tak include dalam duit sewa..tak silap aku, ada yang pernah kata, internet 1month dia kena bayar dalam gbp30 macam tu, lektrik kena jimat2 less than gbp100 gerenti..macam aku yang stay on campus ni, semua dah include..aku bayar bulan-bulan gbp500 macam tu, semua dah ada.. tak payah pening nak jimat lektrik ke, heater ke, apa ke..semua aku dah bayar..

duit makan, aku rasa aku dah post sebelum ni dah bajet untuk makan..kat sini, paling jimat, memang kena masak sendiri.. beli barang dapur sekali gbp10 selalu aku, boleh beli cukup untuk 1week..tapi, kalau siapa yang tak suka masak, nak beli, biasa sekali makan per person dalam gbp5-10 macam tu..sebab tu, masak option terbaik..seminggu max gbp20 je aku guna..then 1 month, tak sampai gbp100 akan digunakan..jimat kan? 

aku takdelah terperuk sangat, ada masa, aku rajin jugak jalan2..tapi setakat ni, area uk ni jelah..europe aku plan nak pergi habis study annti with my parents..kalau naik train setakat area scotland ni, sekali jalan, day trip, gbp50 je masuk makan, souvenir semua..kira oklah tu..sebab sini, banyak museum masuk free je, tak payah bayar! sebab tu jimat je..

kalau shopping, barang branded dia, banyak murah dari dekat Malaysia.. dan rajin-rajin kena tau kedai yang murah-murah..kalau nak beli adidas, nike, etc, sportsdirect pilihan terbaik..itu hari aku beli kasut Lee Cooper, baru gbp8..murah gila! biasa pun kasut tu semua less than gbp30..sangat ok..sweater, jacket, baju pun situ memang murah..dan, kedai2 lain pun memang harga kira affordable..siapa yang datang bawak family tu, memang kena rajin2 cari kedai murah2..takdelah bazir banyak sangat nak beli barang..

ok, pasal duit berapa banyak nak bawak datang sini..aku rasa, untuk tahan 1 month, dah cukup dah..kalau siapa yang duduk private accommodation tu, sewa luar, bawak banyak sikit sebab kena bayar deposit kan? then duit tu, memang guna untuk nak beli periuk nasi, barang dapur, etc untuk permulaan dekat sini..macam aku, mula2 habis dalam gbp100 beli semua barang untuk starting..sebab aku emamng tak bawak apa-apa..just baju je..lain semua beli sini..

oh ya, pasal mara loan..itu depends dekat tarikh kita submit agreement..dia memang akan proses 2weeks..lepas 2weeks, memang duit masuk dalam akaun bank dekat malaysia..lepas tu, pandai-pandailah transfer ke akaun dekat sini..macam aku, family aku kat Malaysia yang tolong transfer..ada yang transfer je kat sini..

ok, tu jelah aku nak story..harap post ni bermanfaat untuk mereka yang akan fly tak kiralah september ni ke, or akan datang..tq~~

35 comments:

  1. duit makan, sewa, dll tu semua kene pakai duit sendiri yeh? takde kaitan dengan MARA ke cane? means MARA just tanggung yuran study je ke? sorry tak tau pasal MARA nie. heheh,

    so, berapa banyak awk gune dalam sebulan? campur makan semua la..
    gbp500 untuk sewa hostel tu sebulan ke setahun ke macam mne?

    ReplyDelete
  2. gbp500 tu duit malaysia berapa kak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tentu..hari2 currency tukar kan~~~tp biasa saya kali dengan lima..senang~~

      Delete
  3. mcm mane nk survey tempat tinggal?
    mmg x de untuk malaysian student hostel ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. just google cari flat to rent..kalau nak on campus, lagi mudah..masuk terus web uni accommodation..malaysian student hostel? sini bukan macam at mesir sana~~

      Delete
  4. Salam & Hi

    Sy berniat nak smbung master di oversea aftr grad bulan 6 ni insyaallah. So skrg ni struggling siapkan doc utk apply uni. Utk resume ade sekian2 format ke? Kalau tak keberatan boleh share contoh resume awk. Just the guidelines. Thank you in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun, ikut template dekat internet..nak lagi bagus, awak google uni yang awak nak apply tu punya specification..selalu, diorang ada guide macam mana nak sediakan doc tu semua~~

      Delete
    2. I'm done w cv. Tq..lg satu sy nak tahu mgenai permohonan mara. Utk isi borang online mara, ade tanye mengenai gpa x? If ade..gpa tu just masukkan yg total gpa sampai sem 7 je ke? Mcm mane ye sbb sy ade lagi 1 sem. Habes bulan 6. Mohon penjelasan. Thanks..

      Delete
    3. am not sure for this year punya application..nanti saya check..kalau ada pasal gpa tu, awak letak je setakat yang ada..kalau baca mara punya syarat, memang kalau dah final sem, boleh je apply..

      Delete
  5. Salam, saya ada apply master di uni liverpool. Cgpa 3.3 fr electrical eng. Rasanya Mara pnya requirement lpas en. Thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas..teknikal course, 3.0 lepas..

      Delete
  6. salam..
    akak nak tanya,cgpa brape yang layaknk sambung master overseas?
    dgr kawan2 ckp kalau pointer bagus je yg dpt sambung sane.
    payah ke nak mintak sambung oversea?
    pointer memang kena dekan je ke yg boleh sambung dengan skali dpt scholar?
    sbb sy pointer x smpai dekan tapi above 3 laaa..
    dengar kwn2 ckp mcm kena dekan nak sambung oversea + nk dapat scholar,mcm down sket..huhu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebanyakan uni akan minta academic qualification kita at least second class..means, 3.0 tu memang dah lepas..
      pasal scholar, kalau MARA LOAN, technical courses 3.0 memang dah lepas..for non-technical, baru dia nak 3.5..

      Delete
  7. akak,sy ade google pasal belajar oversea ni..mcm mane kita nak tau dia punya qualification?
    dia guna cgpa mcm kita jugak ke?
    satu lagi,akak pegi bawah agent tak?
    MABECS - Malaysian British Educational Co-operation?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa diorang ada course information punya page, and akan letak academic requriement yang diorang nak..dia pakai grade..awak boleh google nak tau equivalent grade dia berapa..biasa kalau UK Degree 2:1 tu maknanya second class upper..
      saya pergi sendiri..dari apply, amek ielts, funding, visa, sampai fly, semua buat sendiri..kalau nak pakai agent pun boleh..diorang sangat helpful..try google, kasi email kat mabecs tu..saya dulu, ada jugak email diorang..laju je diorang balas..

      Delete
  8. haah,yg saya google tu yang UK degree 2:1..tu yang x phm macam mane.. tq akak!
    agents bayar byk tak?
    edinburgh kena amik ielts eah?
    ada tak uni yang x payah ielts?so x payah amik ielts dia akan depends pada ape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. UK degree 2:1 tu, lebih kurang dengan second class upper..

      agents, not sure bayar tak..sebab saya buat sendiri..

      edin, boleh waive ielts, tp depends kat school tu..macam saya punya school x boleh..ada member, boleh..

      awak boleh tengok english language requirements for that uni nak tau kena amek tak ielts tu..

      biasa boleh waive if dulu undergrads courses taught in english macam uitm..tp kena minta uitm buatkan official letter mengatakan courses and exam conducted in english..certain uni, boleh pakai our spm gce-o level english 1119..

      scholar n visa, akan ikut uni..kalau uni kata tak perlu ielts, makanya tak perlu..don't worry..

      Delete
    2. ouuuhh..ye ke..tq akak.!!!!
      nnt sy tanye lagiii...
      :))))

      Delete
  9. Salam lahnahar,
    Nk tanya, hostel tu utk bujang shj ke? Klu family blh duk x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. edin uni ada accommodation untuk couples n family too..

      Delete
    2. rate pn gbp500 ke?...klu family, mara bg elaun gbp1000 jgk ke sama mcm single?...tqvm for ur info

      Delete
    3. mara punya rate sama je ada family ke single sebab mara just tanggung student..so, nak bawak family, kena pandai2 manage macam mana..
      rate accommodation, of course family mahal sikit..boleh tengok details dekat web accommodation services..

      Delete
  10. salam..akak,utuk scholar mara kan dia ada interview tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends..ade tahun, mara ada interview..ade tahun, takde, just psikometrik test je..but, for this year, ade interview..

      Delete
  11. Salam kak, kalau saya nak apply culinary arts rasanya available tak course tu? N one more.. Klu mara loan tu means kita still kena bayar ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tanya pihak sponsorship..biasa mereka memang dah ada list course yang boleh ditaja..
      mara loan, still kena bayar balek..but, akan dapat pengurangan..

      Delete
  12. salam.. akak..mcm mane nak tau course ape yang available kat satu satu uni tu? sy google\, byk sgt yang keluar smpai x tau sure ke tak..
    sy ingt nk futher microbiology dkt edin.ade tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buka website uni, or google je your area of interset tu.. contoh:
      Microbiology study in uk

      Delete
  13. salam..
    saya nk tanya, slain scholar mara,scholar apa lagi yg senang nk dpt?
    mara mcm compete tinggi je skrg

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua scholar susah nak dapat.. takde yang mudah..semua ada requirements masing2..

      Delete
  14. Salam saya nak tanya, duit flight untuk belajar ke uk atau aus smbung degree sana mara tanggung atau guna duit sendiri, saya a sekrng tngh buat persediaaan alevel, risau juga guna duit sendiri bnyak tu nk beli ticket flight

    ReplyDelete
    Replies
    1. MARA tanggung.. nama pun full scholarship kan?
      but, boleh pilih either nak beli sendiri dulu, baru claim MARA or, minta je MARA belikan tiket tu..

      Delete
  15. salam..akak..nk tny, kalau uni of edin bole waived ielts tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut faculty.. certain boleh je waive, certain xleh

      Delete
  16. Saya bercadang nak pursue my phd di Edinburgh uni.....tq for the info n its really helpful....tahniah dah grad...!!!

    but ada org ckp di Edinburgh kos hidup tinggi but after read urs mcm ok jek kan....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...