Total Pageviews

Friday, 16 May 2014

16 Mei: A Day of Remembrance

Teacher's day, atau dalam bahasa Melayunya, Hari Guru.. it's same like Parent's Day, not enough to be celebrated for a day only.. it supposed to be everyday.. yeah, I know.. but, to have a special day for that celebration, is a mere respect to the people who had spent their precious life for us..

to commemorate that, I present them, this tribute.. ramai sangat aku nak tulis satu2 dekat facebook.. so, I use this as my medium to say, how much I thankful to them.. takde mereka, I will not be able to be here, to be myself right now..

being a teacher's daughter myself, I know the pain of sacrificing your precious life to your career.. takde pekerjaan lain yang aku rasa, sangatlah devoting diri sendiri untuk please orang lain.. cikgu je! bukan takat nak please student, kena please parents, rakan sekerja etc.. ingat senang ke nak ajar budak darjah satu tu bentuk huruf A yang kita sekali pandang pun boleh tau, its an A? that's why, I respect teachers the most in my life..

masa aku kecik2, diriku, sangatlah pendiam.. I said nothing in my class, even to my desk-mate.. senyap je.. sampai ada yang ingat aku ni bisu.. I've low self confidence in myself, I guess.. but, I met Cikgu Bibizuraini, my class teacher masa aku darjah empat.. tahun tu, titik tolak untuk aku, jadi aku yang sekarang ni.. yang, takdelah pemalu sangat, and, I know how to socialize with people.. terima kasih, cikgu..

since aku ni sangatlah pendiam dalam kelas, satu haprak pun tamau cakap, tapi, still, there's a cikgu yang tolong aku sampailah aku dapat nombor satu dalam kelas (plus beberapa award lain masa anugerah cemerlang.. tak ingat subjek apa aku dapat best student tu..haha).. siap naik kelas lagi tu!!! Cikgu Roslina, yang ajar ABC, 123, bagai masa darjah satu, terima kasih cikgu.. 

Cikgu Norma, cikgu paling garang dalam dunia! sampai aku kena ugut dengan dia nak kasi kosong markah sebab aku tamau cakap dalam kelas time tu.. haha.. tapi, cikgu nilah yang sampai sekarang aku jumpa lagi, and boleh sembang itu ini.. haha.. sebab dia jadi penolong kanan dekat sekolah sama dengan mak aku..haha

then, Cikgu Rosmawani, masa aku darjah lima and enam.. cikgu yang begin menghantar diriku pergi wakil sekolah itu ini, nak build my confidence level.. continuity to apa yang Cikgu Bibi buat dulu.. cikgu ni, dia kahwin pun aku pergi tau! haha..

and, the teachers masa aku darjah lima dan enam, cikgu Rosmawani, Cikgu Shima, Teacher Rachel, Teacher Raspal, Cikgu Sharifah (aku darjah lima dengan enam, cikgu yang sama je ajar semua subjek..haha) yang buat geng aku masa sekolah dulu, semua dapat 5A! dan, kitoang catat rekod baru sekolah lagi tu.. tahun yang paling berjaya sebab ramai dapat 5A masa tu!!! kira geng aku ni, memang geng paling gempaklah masa sekolah dulu..haha.. semua prefects pulak tu! haha.. and, tak silap, semua dalam masuk asrama or mrsm..

Teacher Yati, yang paling aku ingat sekali masa dekat SBPI Temerloh dulu.. Teacher ni, ajar aku math, dari aku form one sampailah aku form five.. tak tau kenapa lekat je aku dengan dia.. haha.. and, I love her broken English, so much! haha.. 

Cikgu Razali, the warden masa sekolah dulu dan cikgu sejarah yang dua jam subjek sejarah tu, bukan dia mengajar pun, dia dok cerita itu ini..haha.. Cikgu Fadzillah yang ajar BM dari form one sampai form 3.. aku ni, kira favorite student dia kot? haha.. selalu sangat dia sebut nama aku dalam kelas.. lepas tu, saja je kenakan aku tamau kasi aku dapat A.. markah aku selalu dia kasi kurang satu dari nak dapat A.. elok naik upper form, tukar cikgu lain, Cikgu Maisarah, dapat je aku A sepanjang masa~~ saja je Cikgu Fadzillah kenakan aku kot?

Teacher yang ajar English and EST, Teacher Amyza, teacher Maryam, susah kot EST tu.. mujur ada dua cool teacher ni.. kasi tips camne nak jawab EST.. and, suddenly, subjek ni boleh plak jadi my fav subjek masa nak amek SPM hari tu.. haha

Ustaz Zaripin, yang selalu stress sebab tak ramai student Syariah Islamiah time SPM dapat A.. mujur aku dapat A, kurang sikit stress dia.. haha.. Ustaz Shaifuddin, yang ajar Arab Tinggi, one of the toughest subjects for SPM yet, thanks to his advice, aku dapat merasa A for that subject, Alhamdulillah.. Ustaz Khalid, Quran As-Sunnah punya ustaz yang selalu buka cerita pasal bolalah, pasal peranglah, itulah, inilah.. ayat fav dia, " Di depan musuh, di belakang laut, LAWAN TETAP?" and, kitorang satu kelas pun jawab dengan penuh semangat, " LAWAN!!!" haha

siapa lagi eyk? tak ingatlah.. ramai sangat.. too many teachers that I've always be thankful too.. ahah! to all pensyarah at UiTM, that show me the light when all I see a darkness ahead (I do feel down after SPM result), thanks a lot.. paling aku ingat, Dr. Wan Naim, my forever supervisor, yang dalam dia punya strict tu, still, guide me thoroughly, sampailah aku ada dekat Edinburgh ni.. even stress buat tesis under dia dulu (patutlah semua orang dok elak nak buat dengan dia!), hasilnya, berbaloi.. nanti nak belikan Kilt for him.. haha.. En. Saiful, Pn. Erniza, Miss Maryam, Miss Fariza, Dr. Khoiri, Prof Nasri, Prof Halmi, Dr. Haizam, Prof Manan, Pn. Faridah, Dr. Jasmee, Prof Zamani, Dr. Othman, Dr. Rosmadi, Prof Sayed, Dr. Zaharah dan En. Eran.. and, to all the professors here, Bruce, Neil, William, Owen, Bob (sini panggil nama je.. haha), thanks a lot.. even aku tak faham diorang punya accent, tapi, they've been so helpful to me..

and, to all my friends, yang pernah mengajar diriku yang blur dalam class dulu, thanks a  lot.. you know who you are.. ke nak aku sebut sorang2? aku ingat lagi kot..haha.. geng masa form five, Mimi, Ainul, Mardhiah yang tolong explain tak ingat dah subjek apa, tapi, adalah korang tolong explain kat aku masa tu.. betapa diriku jealous dengan Ainul dan Mardhiah, after SPM terus dapat fly, meninggalkan aku dan Mimi at UiTM.. haha.. Raihan yang ajar Add Math.. Ain yang ajar Arab Tinggi.. Mizah, Eka, one of the science subject, tak ingat dah aku subjek apa.. classmates dari form one sampai form five, Shahirah yang rajin sangat nak mengajar aku even aku tak minta pun.. haha.. teknik dia belajar kot? 

last but not least, ayah yang ajar mengaji masa kecik2 dulu dari Muqaddam sampai naik Al-Quran.. nangis2 aku belajar ngaji dulu.. satu hari, tak banyak pun belajar.. takat half page muqaddam tu je.. tapi, punyalah lama.. mahir satu huruf, kena ulang balik dari awal.. mana tak nangis?

and, mereka2 yang lain yang pernah ajar aku something.. you are all a teacher to me.. tak kiralah even korang ajar cara nak masukkan coin dalam vending machine ke, still, korang pernah ajar aku something.. thanks a lot.. jasamu dikenang..

once a teacher, always a teacher..

4 comments:

  1. Salam adik,
    This is the nice one!..bravo!..love it

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. saja je tulis benda ni.. haha

      Delete
  2. suhairimatludin@yahoo.co.uk18 May 2014 at 14:03

    Alhamdullilah begitulah cara, tanggungjwb dan amanah yg perlu kami sebagai pendidik perlu tunaikan. Terima kasih atas ingatan. All the best. Ibu ajar awak Maths for 3 yrs i.e Then 4 hingga 6. Di sek hubungan kita adalah sebagai guru dan murid sbb tu boleh berjaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. kena lecture anak cikgu kat sekolah ibu tu.. banyak yang mengada je diorang tu.. gaya macam anak Perdana Menteri je diorang tu punya berlagak.. haha

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...