Total Pageviews

Friday, 23 May 2014

Cause I'm Average

The journey itself, is never been easy

Tengah-tengah proses menyiapkan tesis ni, tiba2 tergerak hati untuk menulis post ni.. Bukan sebab nak lahirkan sequel ke apa, tapi, just terdetik dihati nak share apa yag diri aku, selaku average student ni lalui, insyaAllah..

Ok, how to start this? Suddenly blur, tak tau nak start tulis post ni.. Erm, oklah, kalau anda pernah membaca coretan aku sebelum ni, yang berkisar tentang my dream, ni aku nak share, how actually it felt to be there..Ia tak semanis impian, tak seindah mimpi (ada gaya tajuk novel sharifah abu salem tak? Haha).. But, it's true though.. Tak mudah untuk aku lalui hidup aku disini, sebagai average student.. Setelah impian aku tercapai, aku ingat segalanya akan jadi smooth.. But, its never like that..

Aku bukan nak celoteh pasal suasana ke apa, yang tu, of courselah lain.. Apa yang aku nak cerita, is how I cope and endure to be here.. Menjadi seorang average student, aku taklah dikurniakan otak yang bijak pandai, laju je pick up macam yang genius semua dapat.. I need to work extra harder for this..

Bila rakan2 yang lain punya banyak je masa untuk tak terperap di sini, aku lain.. Masa aku, banyak dihabiskan di school aku berbanding dengan bersosial.. Even, most of them selalu je cakap, lama tak nampak muka aku kalau sesekali terserempak di bandar.. Malah, aku kira macam invisible je dekat sini.. Ramai yang tak kenal aku.. Tak pernah nampak aku.. Kenapa? Told you, I'm struggling to cope with all this new environment..

Pengurusan masa jadi keutamaan.. Aku susun masa aku sebaik mungkin supaya setiap saat aku gunakan, khas untuk study.. Sampaikan nak makan pun, aku rela masak dari bazirkan masa keluar beli.. Sekali sehari je aku makan bukan pasal nak jimat duit, tapi, nak jimat masa.. Kalau kira masa yang dibazirkan untuk jalan ke kedai, atau pun di dapur, masak, katakanlah, 30 minutes, setengah jam tu, better aku guna untuk revise balik segala macam yang aku blur masa dalam lecture..

Dan, memandangkan aku ni, tidak sebijak omputih lain dalam class (memang Allah dah kurniakan mereka otak yang sangat bijak pandai kan? sebab tu US tu, kuasa besar dunia.. dan sebab tu, Israel boleh rampas tanah Palestin), aku latih diri supaya tak segan nak tanya anyone kalau aku blur.. lantaklah orang nak cakap apa pun.. tapi, tulah, omputih ni, pandai macam mana pun diorang, takde pun diorang berlagak sombong dengan kaum blur macam aku ni.. haha.. sangat murah hati nak explain segala macam yang aku blur dalam class.. 

Bila classmates yang lain, buat assessment, dissertation semua sendiri, aku jadi tak segan untuk jadi regular dalam bilik prof kat sini.. haha.. rajin sungguh aku tunjuk muka kat diorang nak tanya itu ini.. sebab, kadang tu, aku blur dengan task yang diberi.. dan, ada masa, aku jadi confuse dengan aku punya jawapan sendiri.. tu, yang relax je aku pergi tayang muka depan diorang nak tanya itu ini.. every week, jumpa supervisor, nak tanya opinion dia tentang aku punya method bagai.. kenapa aku tak buat sendiri? sebab, aku average student.. banyak je benda yang akan kurang kalau aku buat sendiri.. in the end, markah tu yang penting.. bukan kira kita buat sorang ke tanya orang.. kan? 

Aku pernah down gila sampai mengadu dekat aku punya personal tutor pasal betapa susahnya aku kat sini nak struggle.. but, his words, memang sangat2 buat aku yang time tu gelisah, jadi relax balik.. apa dia kata? 

Compare to your friends in your home country, you learn a lot more than them. It's not only about getting a high marks. It's about the things you learn. If you want high marks, just stay in your home country.

Ya. Kat sini, nak jawab exam, tak boleh refer to lecture notes semata.. kalau tak, failed that paper.. dan, nak buat assessment semua, pun sama.. kena banyak refer to research journal, baru dapat markah tinggi.. tak guna kalau stick to lecture notes semata.. tapi, bukan markah tinggi yang aku nak highlight.. Its all about learning more.. sebab banyak kena baca journal, dan2 dapat top up banyak ilmu yang kurang.. 

Dan, the system here yang menuntut macam2 for the students to finish their assessment, macam reference, analysis rather than methods, personal opinion, critical review, tu yang buat segalanya jadi makin payah kat sini for the average student like me.. tapi, kalau fikir balik, tu semua yang akan aku guna masa aku kerja nanti.. application, critical thinking rather than lecture notes semata.. kan?

Menjadi seorang average student, memang payah.. sebab aku tidak dikurniakan otak yang bijak pandai.. tapi, I'm glad that I'm average.. sebab aku belajar untuk strive for excellent, rather than kejayaan tu datang bergolek je kat aku.. insyaAllah..

Effort never betray us, InsyaAllah
Its always worth to struggle

P/S- dan, secara tak langsung, duitku jimat banyak bila masa nak berjalan, bajet untuk makan kat kedai, dikurangkan.. haha 

23 comments:

  1. Betul apa personal tutor tu cakap.. Just be positive! hehe
    Btw, I've read through your experiences masa nak study kat sana sebab kte google and keluar your blog :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. kan?
      btw, thanks sebab baca blog saya yang tak seberapa ni.. haha.. saya just write as my journal, tamau kasi lupa nanti semua proses yang saya lalui.. ahaks~~

      Delete
  2. Teruskan berkongsi dan memberi inspirasi

    ReplyDelete
  3. Please don't give up! I selalu bace blog u nak dptkan pengalaman sikit2 b4 fly..Nak tanye 1 soalan la, MARA suh provide 2 copies of borang medical check up. So, nak suh doctor tu isi dua2 borang sekaligus or boley photostat je lagi satu? confuse..huhu..sori ye soalan dari orang tengah nervous nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dulu, minta doc isi both~~~

      Delete
  4. Salam,

    Alhamdulillah, saya dapat loan mara & will be flying off to Manchester this coming September, inshaAllah. Thanks utk inspirasi & tips :)

    p/s Pening dah tgk byk borang nak kena isi. Haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. congrats!!!! good luck di negara orang nanti.. stay focus on your aim.. tu je yang kena ingat selalu, insyaAllah..

      bab borang tu, jangan pening sangat.. ikut je semua guideline yang mara bagi.. insyaAllah ok je semua.. jangan merungut2 nanti kalau MARA agak 'lem' buat kerja.. kena ingat, beribu tu agreement yang MARA nak keluarkan.. relax je pape pun~~

      Delete
    2. Thanks :) Tulah, bila baca post ni, rasa sama je dgn saya, i am an average student jugak tapi ada impian nak blaja oversea.

      InshaAllah. Kena tajdid balik niat kita, untuk apa ke sana dsb. Mudah2an dapat satu environment study yg ok & support system yg membantu.

      p/s Teringin nak pergi Edinburgh :)

      Delete
    3. haha.. yang penting, experience kat sini tu nanti.. insyaAllah sangat2 bermanfaat untuk dibawa balik ke negara kita..

      btw, edinburgh is european hidden gem.. wajib lawat!!! from Manchester nanti, naik train, dalam 3hrs macam tu..

      Delete
  5. salam sis,
    adik..i pon average student kdg2 rasa i yg plg tak pandai among my classmates..hehehe..pening nak exam dah by early june..
    take care adik..keep writting k..

    ReplyDelete
  6. suhairimatludin@yahoo.co.uk26 May 2014 at 16:05

    Teruskan perjuanganmu. Ingat Allah talk akan mengubah nasib seseorg tu sekiranya kits tidal berusaha ke arah itu. All the best, kami yakin awak boleh lalukan, DOA kami sentiasa mengiringi perjlnanmu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah~~~
      doakan nabilah tau, selalu~~

      Delete
  7. Salam, dalam unconditional offer drpd edinburgh memang dh lengkap dengan fee structure ke? Or kite kena request dari pihak uni.?

    ReplyDelete
  8. Salam, hai..i nak tanya, which one is better and close to School of Biological Sciences? Morgan Court or Richmond Place?

    ReplyDelete
    Replies
    1. school tu dekat King's Building ke? Kalau ye, sama je jauhnya Morgan Court or Richmond Place sebab both at central area.. kena naik bas untuk ke King's Building.. tapi, ada shuttle free kalau nak ke sana.. alternatif lain, cari other accommodation yang dekat dengan KB.. tapi, tulah, kalau duduk central, mudah nak ke town.. cuma, nak ke school tu, kena naik shuttle..

      Delete
    2. Saya ingat nak pilih Richmond place aje lah. Awak duk richmond place-nicholson or churchill? Berapa bayaran per week? £135.52 or £116.69?

      Delete
    3. churchill house.. per week, not sure.. tapi, annually, 5804.82.. sy bilik single en-suite..
      richmond, mmg best choice sebab dekat dgn kedai semua.. dekat juga dengan tempat nk tunggu shuttle untuk ke king's building..

      Delete
  9. really good post, bila baca baru sedar selama ni my time byk habis kt makan je haha tapi your tutor punye ayat tu memang menusuk kalbu!

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum,
    i'm also sbp student . tapi saya average je .
    saya SPM candidate tahun 2014 ni , and your blogs gave me a lot of inspiration .
    saya ada juga impian nak study oversea macam akak .
    insyallah saya akan buat yang terbaik and thanks for the inspiration again. it's very usefulll :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for reading my blog anyway.. saya just share my experience je..hehe..thanks sebab ter-inspired..haha

      Delete
    2. Haa , keep tulis blog eh ?
      saya akan ikuti perkembangan blog akak :D
      anyway , semoga berjaya di Edinburgh .

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...