Total Pageviews

Monday, 17 February 2014

MANCHESTER

a weekend in Manchester..weekend ke? lebih kepada day trip..sebab pergi pagi, malam dah balik edin balik..hmm, so apa yang best dekat manchester ni? haha..


first of all, yang paling aku suka pasal Manchester ni, dia punya transportation system..sangat efficient! ada free bas yang running dalam city center dia..tu yang paling best! so, nanti siapa yang nak ke manchester uni, dah jimat banyak dah duit dekat situ..haha..seriously, kalau semua town buat macam tu, aman dunia~~haha..edinburgh pun, kena bayar 1.50 nak naik bas sekali..london, tak payah ceritalah..


dia ada tram yang sangat efficient running seluruh Manchester..senang..nak pergi mana, naik je tram ni..dia punya station memang dekat dengan attractions yang kita nak pergi..contoh, Old Trafford station, dah sah-sah dekat dengan Man U punya stadium..Etihad Campus station pun, dekat dengan Man City..


second, map Manchester yang sangat senang nak baca dan faham..bagi akulah..sebab aku memang pergi mana2, map wajib kena tengok..haha..ada orang kata, sebab aku memang orang peta (dulu belajar peta~~haha)..sebab tu senang baca map..yeke? aku pening je tengok tube map london tu..haha..tapi, Manchester punya map, sangat senang nak baca and faham..


and my best friend ever, even masa aku dekat edinburgh ni, is the offline map yang aku download dekat google play..haha..map ni, dahlah free, takyah ade tenet, mudah nak baca pulak! aku dekat edin ni pun, banyak tengok map ni je..



apa lagi best pasal Manchester? stadium? haha..aku tak tau siapa tiru siapa, tapi Old Trafford dengan Etihad Stadium, sumpah sama! sebijik! colour je lain..satu merah, satu biru..haha..and, setakat ni, aku still rasa Emirates Stadium is stadium paling cantik in EPL..dan, both Emirates and Stamford Bridge punya system, paling bagus..kenapa? sebab Etihad Stadium, sejam sebelum match start baru boleh masuk..so, fans semua kena bazir masa lama kat luar stadium, berbaris..


and, environment, I still prefer Stamford Bridge..fans man city, rude..yup~~they're rude..rude to chelsea fans..rude to mourinho..rude to the players..diorang boo bila chelsea fans chanting..diorang boo mourinho bila man city punya player score..diorang boo players chelsea bila player tu tackle player diorang..what a great attitude they have..no wonder police escort fans sampai ke train station..even game dah habis lama dah, diorang still boo lagi..entah pape~~dulu Chelsea vs Arsenal, relax je..takde pun macam tu fans dia punya perangai..habis game, habislah..keluar stadium, semua relax je..dalam tube, pun sama..takde kecoh macam man city punya fans..


one thing for sure, Manchester ni, berlambak Malaysian..aku pergi mana2, asyik terserempak je dengan Malaysian..haha..tengok bola jumpa Malaysian..naik tram jumpa Malaysian..tunggu bas jumpa..belum aku pergi masuk area Manchester Uni lagi tu!!

last but not least, Manchester, is a nice city..but, edinburgh berkali lagi cantik dan relax..bandar Manchester, agak kelam kabut sikit..mungkin pembangunan yang tak terancang? kalau nak town yang tersusun, relax, Edinburgh is the best! tapi, Manchester, nak berjalan senang..tu je..

4 comments:

  1. Pengalaman yang menarik... Berapa jam ya dari Edin ke Manchaster

    ReplyDelete
    Replies
    1. Flight sejam je..
      Train 3jam..
      Bas 6jam..
      Haha..

      Delete
  2. domestic punya flight mahal x?..erm hopefully ada rezki nk jejak kaki kt Manchester coz my husband mmg real fan MU....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok time..ada masa boleh dapat murah..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...