Total Pageviews

Saturday, 1 June 2013

ROAD TO EDINBURGH PART 5: CHECKLIST

alhamdulillah..semalam keputusan samada aku dapat mara is out..and unexpectedly, aku dapat!!!yeay!!! haha..tak sia2 aku rush pergi mara last week hantar aku punya unconditional offer letter yang aku baru dapat..mula2 aku apply pakai conditional je..risau tak lepas, lepas konvo, aku terus attach degree certificate aku kat edinbrgh uni, n then, diorang send the unconditional offer kat aku..alhamdulillah..

bersempena dah dapat tu, kira dah confirm nak fly ni!!!so, aku pun dok google nak tau persiapan nak kesana..apa yang perlu dibawa..camne nak buat visa..semua..then, i came out with this list:



VISA:
Tier 4 (General) (Sponsored) Student
1. Unconditional Offer Letter
2. CAS
3. IELTS Result
4. Degree Transcript + Certificate
5. Financial Statement (7 Jun baru MARA kasi offer letter)
6. Self Assessment (Online)
7. Hardcopy Online Application
8. Passport
9. Bayaran
10. Passport Pics
11. Book Online Appointment

Tang VISA ni, aku fenin sikit..mujur ada member baru kenal tolong kasi pencerahan..ni, dah faham dah..cuma still kena tunggu MARA kasi offer letter next week, lepas tu tengokla macam mana..supposedly dalam bulan 6 ni, aku dah kena settle VISA ni..takde rush sangat nanti..

Aku jugak dah buat list barang-barang keperluan yang aku terasa nak bawak..maybe bagi certain orang, tak payah bawak pun takpe, but me, PENTING!!!!

LIST BARANG buat penuh beg:

1. Stationaries + Notebook kecik2
2. Buku rujukan yang aku ada dan bakal ada
3. Pakaian : baju sejuk, sweater, jeans track-suit, t-shirt, kemeja, baju kurung, tudung, kasut converse kesayangan + selipar jepun
4. Laptop + accessories lain
5. Handphone
6. Camera
7. Sejadah + telekung
8. Quran +Tafsir +Mathurat + Yassin
9. Gambar family terchenta (ni time dok hostel dulu aku dah bawak..pengubat rindu)
10. Toiletteries
11. Koleksi album2 dan poster2 kesayangan
12. Novel Melayu buat kuat jati diri sikit..haha

IMPORTANT:

1. Booking ticket
2. Passport
3. VISA
4. Bawak lesen!!!boleh drive nanti..haha
5. All docs kena bubuh dalam satu file..senang nak bawak..tak cicir..

Ni semua checklist yang aku kena settlekan..rasanya cukup kot semua..haha..tak sabar nak shopping lepas ni..tapi, tang baju tu, semua aku dah lengkap..my aunt n cousin yang dok oversea dah tolong beli~~yeay!!haha..lepas ni, misi pujuk ibu, mintak sponsor beli barang~~haha..





11 comments:

  1. Salam Ramadhan..
    Hi salam kenal :)
    Mohon share checklist awk ya..pleaseeee.hihi

    ReplyDelete
  2. bez gilo bace blog akak.saye bru je abis SPM ni haa. average student. tgh tnggu result. tp haritu mak duk marah sebab org lain sumer dpt twrn dr U U U. Lol. tp saye ? sehabuk pun tarak. sy tkut nnti lps dpt rsult tkder twrn smpai. nanti dia malu. mcm2 saya rasa. takut, malu. tpi impian nak Korea. hihi. nak belajar kat sana. tgk akak ckp UK bez. rasa mcm nak pegi UK lah pulok. boleh bagi nasihat sikit tak ?

    ReplyDelete
  3. salam akak...macam mahal jer tuition fees katt edin

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends on the courses and faculty. Macam School of Engineering and Science macam saya ni, memang mahal kat mana2 uni pun macam ni harga dia..

      Delete
  4. akak....banyak tak barang kakak bawak pergi sana?berapa beg?
    berapa lama kakak kn duduk kat edin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak banyak pun.. cuma, sampai sini, jadi beranak2 barang2 tu.. haha.. saya pergi bawa 1 beg roda besar, 1 beg roda kecil and a backpack.. tu je.. i'm very simple person kot~~~haha
      saya kat sini, 1 year je.. dah nak balik dah pun~~

      Delete
  5. salam akak...sy dh dpt unconditional offer drpd uni tp blum dpt cas number..so bleh x nk proceed dgn visa..erm psl visa sy nk tanya,
    self assessment yg VAF9 n appendix8 tu kan?
    yg hardcopy online application ni yg mne?
    then book online appointment tu utk ape?
    mohon pencerahan..arigato ^^

    ReplyDelete
  6. Sebak baca blog ni. Insyaallah Satu hari nanti :)

    ReplyDelete
  7. Salam do you still active? I hope u do. Boleh tak nk tahu hows the process pembayaran balik?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...