Total Pageviews

Friday, 7 June 2013

ROAD TO EDINBURGH PART 7: CHOOSING AN ACCOMMODATION

alhamdulillah..after dapat confirmation from mara, aku pun move on to the next step..mana nak tinggal??haha..n, i got some friends after joining mara scholar punya fb group..so, apa lagi~~discuss!!!haha..



most of the girls nak stay off campus, but me, i choose on campus..perhaps they afraid of having foreigners flatmates, afraid of their culture etc..but, kalau aku nak flatmates malay, baik aku further kat malaysia je..buat apa pergi jauh2..so, i choose on campus..gamble babe!!haha..i really wanna learn others culture..lifestyle diorang..kalau orang malaysia ni, dah tau dah..bangun pagi, subuh (kalau subuhla), lepas tu tidur sampai pukul 10, bangun baru mandi bagai..then, kelam kabut pergi kelas..balik, tengok tv or online sampai ke malam..tu malaysian lifestyle..haha..



ada yang kata risau nak kongsi kitchen with non-muslim..i do have that doubt too..but, i already plan to bring my own periuk nasi n frying pan bagai..so, takde wujud istilah kongsi dalam hal ni..makanan dalam fridge pun nanti, pack elok2 dalam tupperware..insyaAllah ok..aku ok je diorang masak apa pun..tapi kalau ajak makan, need to tengok dulu content makanan tu kot~~haha..but, best apa!!! dapat tau apa diorang makan hari2..macam orang melayu ke?? wajib makan nasi hari2??haha..



so, i choose to live on campus, dekat richmond..yang aku pilih ni, dia en-suite..means bathroom semua dah include dalam bilik..just kongsi kitchen je nanti..aku memang cari yang ada toilet dalam, tamau kongsi sebab kita orang melayu ni guna toilet lain sikit dari omputih ni..diorang tak pakai air takpe istinjak..but, we malay, always prefer the cleanliness kan??haha..



location richmond ni pun, when i asked the students kat sana, semua kata very strategic one..sebab dekat dengan kedai2, senang nak shopping, beli daging halal..mudah..tak payah tawaf satu edinburgh nanti nak cari makanan halal..haha..n, one more thing, diorang kata dekat dengan tempat shuttle bus pick up orang..alhamdulillah..takdelah aku nanti kurus berjalan kat sana nak pergi kelas..haha..n, class aku pun insyaAllah dekat je dengan richmond ni..5mins walking je diorang kata..yeay!!boleh bangun lambat..haha..biasalah, orang melayu kan~~haha



so that's it..pendek je entry kali ni..aku just memang nak story pasal aku apply accommodation..parents aku dok bising suruh dok dalam..makcik dengan cousin pun memang suggest dok on campus..senang diorang kata..tak payah nak fikir pasal top up lektrik heater..ahah!!one more thing..kat sana lektrik heater pakai sistem top up macam handphone..habis top up, habislah current..haha..bergelaplah nanti sambil kesejukan..haha..that's why, staying on campus is much better than private one..memang orang kata private mudah lagi, but kalau dah include macam2, aku rasa on campus is better..

15 comments:

  1. Hi, constantly i used to check weblog posts here early in the morning, since i
    enjoy to find out more and more.

    My webpage - viagra

    ReplyDelete
  2. Eeee best2. Habis dah baca 'Road to Edinburgh' :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..ad lagi byk part..lepas ni, nak citer pasal visa (ongoing..next week baru nak submit docs)..psl beli tiket..psl packing..n finally, FLY!!!insyaAllah..

      Delete
  3. Assalamualaikum
    Time apply tu memang wajib attached research proposal ye?
    Kalau kat sini master ada 3 jenis kan? 1. Fully research, 2. coursework n dissertation 3. Coursework. ..kat uk pon sama ke?

    Thanx..
    Ps: nice blog sebab bykkkk info...

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahu saya ada coursework n research je..coursework tu, termasuk dissertation..
      research proposal, yup, wajib attach kalau apply by research..kalau tak macam mana diorang nak assess kite??
      n, tq sebab baca blog ni~~

      Delete
  4. Salam akak,

    Saya nak tanya, yg akak apply university of edinburgh ni, berapa lama diaorg ambik masa utk reply?

    ReplyDelete
    Replies
    1. settle semua benda, means dah ksi semua yang diorang nak, dalam seminggu macam tu dapat offer..

      Delete
    2. oh, diaorg akan email ke?

      Delete
  5. diaorg akan email ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..dia akan email notify..then, offer letter diorang pos..

      Delete
  6. salam. nak tanye la. awak apply accommodation ni kene bayar deposit 6 months ke atau mcm mane process die?

    ReplyDelete
    Replies
    1. apply tak payah bayar anything..dah sampai sini baru nanti akan start bayar bulan2..

      Delete
    2. Thankyou for sharing. Entry akak semua best best. Cost of living dekat sana mahal tak? Then mara loan tanggung yuran je or semua?

      Delete
    3. living cost? it depends on people sebenarnya.. lain orang, lain cara belanja.. but, groceries sini, jauh lagi murah dari Malaysia sebenarnya.. saya belanja 10pound for a week..
      and yes.. mara tanggung semua sekali..

      Delete
  7. Akak, ada requirement lain tak kalau nak masuk edinburgh ni? I mean, other than academic qualification? Saya nak cari uni kat uk yg tak high requirement sgt tapi still 50 top uni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...