Total Pageviews

Friday, 28 June 2013

ROAD TO EDINBURGH PART 9: MEDICAL CHECK-UP

susah betul nak ke obersee (overseas) ni, kena buat medical chekc-up bagai!!!! konon nak ensure we're in good health.. ada dua agensi yang aku kena provide test report kat diorang..uncle (aku dah kasi gender kat dia) MARA and UKBA untuk apply passport nanti..

MARA

they ask me to do full body check-up macam kita punya tinggi, berat, blood pressure, test mata..plus, diorang nak urine and blood test.. blood test ni nak check HIV dan hepatetis..kisah aku buat test ni, sangatlah kelam kelibut..sebab mula2 dapat offer, MARA suruh hantar docs semua that week juga!!!gila tak gila!!aku mula plan nak buat kat same hospital je for VISA sekali..tapi pasal itu uncle MARA nak cepat, terpaksa aku fikir alternatif lain..

aku pergi ke nearest hospital dengan rumah aku which is hospital kkb..semangat ni!!! memang diorang boleh buatkan medical chek-up, tapi, ada certain day je diorang buat..so, suruh aku datang hari lain..dahla government hospital, dia punya blood test result, lambat nak siap pasal kena hantar ke HKL dulu..so, memang taklah!!!

then, ayah aku called, suruh balik, dia kata kita pergi HUKM je..dia dulu kerja sana..tu yang biased betul kat situ..and aku buat je med check up kat situ..urine test, pasal ayah aku kerja dekat lab patalogi dulu, dia terus turun ke lab..buat test situ terus..dapat result on the spot..haha..blood test, memang diorang tak boleh nak cepat..so, paling ok, aku kena pergi cari swasta, buat blood test, then bawak result to HUKM, dr akan sign..

so, aku punya blood test, aku buat kat rawang..dekat ada satu diagnostic center ni, nama dia BP Healthcare..caring sangat~~haha..memang service dia tip top..tapi masalah dia, time dak tu amek darah aku, bila dia tarik jarum keluar, darah aku pancut keluar sama!!! OMG!!! darahku!!! nasib baik, dia cepat2 stop the bleeding, kalau tak, kering aku kat situ..haha..i need to pay RM 100 for this actually..HUKM, free je~~~bayar X-Ray film je RM 40..

then, aku pun dapatlah resultnya..HIV, negative, hepa semua negative..cuma dia advice to get vaccine for hepa B..joking to my parents, dah boleh kahwin dah..dah ada HIV test result..haha..


VISA

untuk fly to UK, diorang suruh kita buat TB atau nama panjang dia yang susah nak sebut tu, Tuberculosis screening..start on this year rasanya requirement tu!!! ni mesti pasal Malaysia Tanah Tumpah Darahku ni listed as one of top risk nation on TB ni!!!!saje je nak makan duit aku..

aku buat kat Gleanagles KL..memang best hospital ni..rasa nanti dah banyak duit, nak hantar parents aku dok situ time diorang sakit..macam hotel wa cakap sama lu!!!haha..lobi dia, i mean receptionist ataupun kat hospital kerajaan is kaunter pendaftaran (???) macam lobi hotel!!! macam nak check-in masuk hotel sebenarnya..padahal register nak masuk ward..haha..dahlah, memang kalau turun dekat depan lobi tu, macam turun depan hotel..ada orang tunggu, bukakan pintu bagai..haha..dalam dia, tak mainlah cafe biasa..diorang ada DOME, Starbucks..haha..aku dengan adik aku je makan kat cafe staf dia..haha..

back to the topic..aku pergi situ dalam pukul 8.30 sebab aim nak siap cepat..tapi sampai2, dia kata pukul 11 baru start..and i need to come back again jam 10.30 macam tu..so, aku bla je..breakfast dulu..haha..pukul 10.30 tepat, aku masuk balik health screening centre dia..kasi passport, photostat passport aku (2 copies) and gambar passport..then, dia kasi borang suruh isi..ada borang untuk hospital tu punya patient, borang test TB, pengakuan kita takde symptom2 TB, and TB Certificate for UKBA..semua kena isi..

then, kasi balik to the receptionist, dan anda akan dilayan sebentar lagi..haha..tak payah amek nombor pun, ok je..sempoi je swasta..dia panggil nama terus..dia akan panggil 2times..untuk check balik nama kita yang dia dah record, lagi sekali doc yang panggil..escort straight masuk bilik dia..check untuk TB tu..dia check blood pressure kita..and dia tanya balik benda yang kita dah dok clarify dekat borang TB tadi..dah siap, keluar, tunggu nama panggil lagi for X-Ray..X-ray dia, sama macam normal X-Ray yang lain, chest x-ray je..pakai baju, letak dagu, badan tegak, tangan belakang, tarik nafas, tembak!!!haha..sama je procedure macam yang lain..

then, proceed to make the payment..aku kena RM 176..quite low compared to Lifecare (RM200)..service tip-top..layanan 1st class..memang sangatlah ok Gleanagles ni..mungkin pasal nilah kot, ramai orang suka ke swasta..haha..cuma result dia dapat lambat sikit pasal hari tu ramai sangat buat TB Screening nak apply VISA..rasanya hari yang tak peak macam tu, boleh dapat on the spot kot..



13 comments:

  1. assalamualaikum dear..da wat TB test ek? nak g gleanegles kn wat appointment x dear? ke just walk in je? ni doc yg perlu di bawa ye cyg?
    1. pasport
    2. photostat pasport (2 copy)
    3. gambar pasport (1 keping)

    ada apa2 lg x dear? thankz in advance ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya called, buat appointment, but die suruh datang je anytime..ada je yang walk-in hari tu..
      yup3, tu semua docs yang perlu dibawa..plus, readykan alamat at uk..kalau takde accommodation lagi, kasi alamat uni pun takpe..

      Delete
  2. Salam,

    Nak tanya,.. result TB tu dapat hari yg sama ke or delay 2-3 hari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. gleanagles, dapat after 2-3 hari..lifecare bangsar, dapat hari yg same~~

      Delete
  3. Salam nk tanya, kalau hosp university mcm ppum xde buat TB test sesiap ke? Maksudnya buat sekali je, med check.. Xyah g private nk kene wat tb test lg sekali tuk visa ni pulak?

    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. vfs dh listkan certain hospital yang mereka akan terima tb cert tu.. kalau nak buat sekali gus, pergi je dekat hospital yg listed tu..ramai je yg buat mcm tu..

      Delete
  4. Salam, Saya Sara akan pergi sambung belajar di London under MARA Sept ni. Nak tanya, masa visa clearence dekat airport, dia ada mintak tak semua docs kita macam contoh medical report, x-ray film, Offer letter, CAS dll? thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikutlah.. untuk selamat, bawa kerana memang selalu student yang baru nak masuk mereka akan minta docs itu ini.. kalau bawa xray siap2, insyaAllah boleh skip medical check-up tetibe kat airport tu nanti..

      Delete
  5. Muhammad Izzul Fikri Azizi
    Email: muhammadizzulfikri.2597@gmail.com

    1. Medical/Medicine
    2. Accounting
    3. Engineering

    I got 6As, 4Bs and 1Cs, which is B+ for my Biology, Chemistry, Additional Mathematics and Prinsip Perakaunan whereas C+ for my Physics. My dream is to further my studies in UK, such as Edinburgh etc. How can I make my dream come true ? What should I do first ? Can you help me and give me step by step guidelines for me to reach my dream ? I need your guidance. Please help me. Thank you.

    Whatsapp: 0174846616

    ReplyDelete
  6. Assalam, nak tanya med check up MARA ni boleh je eh buat dekat hospital swasta? Takde syarat kena buat dekat hospital kerajaan kan?

    ReplyDelete
  7. Assalam awak sy nak tnya . Kalau nak buat tb test kann tapi still conditional offer boleh ke eh ?terima kasih membantu .

    ReplyDelete
  8. Assalam awak sy nak tnya . Kalau nak buat tb test kann tapi still conditional offer boleh ke eh ?terima kasih membantu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. better dapatkan unconditional. Sebab tb test tu, requirement for visa. Nak apply visa, memang mereka nak unconditional offer and CAS no.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...