Total Pageviews

Sunday, 2 June 2013

ROAD TO EDINBURGH PART 6: THE AVERAGE DREAM ( Kenapa saya memilih untuk further study di overseas??)

i already post my preparation, ROAD TO EDINBURGH insyaAllah september nanti..so, bagi mereka, kawan2, adik2, abang2, kakak2 yang menyimpan hasrat yang sama macam saya, i write this for you all..to motivate you all..saying, NOTHING IS IMPOSSIBLE..

am no one..masa sekolah dulu, aku hanya pelajar average..yang takde power sangat study..yang bukan genius punya budak cikgu cakap apa, semua boleh tangkap..aku dulu, kaki tidur dalam kelas, kaki ponteng kelas, semua..bermula dari darjah satu..aku darjah satu, kelas last sekali!!!!kenapa?? sebab aku mempunyai masalah kemurungan dimana aku langsung tak bercakap dengan sape2 pun..believe it or not..itu aku dulu..kelas last..haha..test nak masuk darjah 1, aku tak amek..sebab tu, aku kelas last..naik darjah dua, luckily, masa kat sekolah exam, test wajib jawab kan??haha..aku pindah sekolah..kalau stay kat sekolah lama, aku naik kelas, sebab darjah satu aku dapat #1~~haha..then, bila pindah sekolah, aku naik kelas #2..alhamdulillah..i'm a quiet student, tak cakap dengan sapa2, dok diam2, luckily dapat masuk kelas #2..nak cerita perjuangan aku from zero to average student..naik darjah 3, aku masuk kelas pertama sampai darjah 6..n, when i was 10, means darjah 4, somehow, penyakit kemurungan, low self confidence yang aku ada, secara tiba2 cure..nobody did anything..it just, cured..haha..and i got 5A's for my UPSR..lalu aku ditawarkan ke SBPI Temerloh terchenta..haha..

kat sini, bermulalah episod aku sebagai average student who always dream to excel yet, i did nothing but dreaming only..haha..aku bukan lagi golongan bebal macam aku masa darjah 1, darjah2 dulu..am average student..ranking mesti tengah2 je..60/122..tu ranking biasa aku..haha..but, this average student, thanks to top environment and the infamous top education system yang SBP dok buat, aku berjaya dapat 9A's for PMR..but this had nothing to do with my SPM when I just got 7 out of 12 yang aku amek..haha..am just average student..the result i got, also an average..haha..

but, aku tak pernah berhenti bermimpi..kawan2 ramai je yang fly study kat oversea..meski aku ni biasa2 je, but, aku pun ada impian..ada cita2 nak study kat luar..aku tak tau apa yang mendorong aku sedangkan aku sedar aku tak mampu..but, u know, deep inside us, kita ada something yang kita betul2 nak, dan kita percaya kita boleh capai, dan kita akan struggle towards it..alhamdulillah, belum habis degree pun, aku dah dapat offer further master kat 4 uni..haha..Edinburgh, RMIT, Leicester dan Utrecht Uni..alhamdulillah..

but, tell you what, jangan pernah berhenti berangan2 dan bermimpi..memang orang kata tak elok angan2 mak jenin..but, this is what i do yang aku akhirnya menjadikan mimpi aku satu realiti, insyaAllah..story of average student, banyak je kat malaysia..tak ramai orang amek kisah golongan macam aku..orang dok pandang budak yang dapat straight A's SPM, dok kena sambar MARA JPA buat degree kat overseas..nobody akan pandang orang macam aku..average student, entering local uni..buat loan PTPTM, FAMA..nobody akan kisah..parents pun nak tak nak je story; " Anak aku dapat masuk UiTM"..nak2 kalau uitm, lagi orang pandang sebelah mata..but, we can make difference people..just succeed..then, dapat further overseas..

I want to help many lagi myself yang kat luar tu, yang rasa nak give up korang punya dream..please don't..keep dreaming..sebab impian tu adalah satu driving force untuk kita terus maju kedepan..jangan compare diri kita dengan kawan2 yang selevel atas dari kita..yang excel dari dulu..diorang memang Allah dah kurniakan otak yang bijak pandai, dan murah rezeki..Allah cuma nak kita usaha lebih sikit..believe me..kejayaan hasil dari struggle dan usaha keras lebih manis rasanya dari kejayaan hanya kerana aku ni genius..orang akan cakap; "Alah, dia tu memang dari kecik terer" kalau budak genius success..tapi for average student mereka akan terlebih excited, and awe; " Iye ke anak kamu dapat first class??alhamdulillah..congrats." nak2 kalau family background kita bukanlah bapak engineer mak doktor..lagi orang kagum..dan lagi orang pandang..

so, jangan pernah berhenti bermimpi..jangan pernah berhenti berusaha..jangan pernah rasa lacking..jangan pernah rasa diri tak pandai..jangan pernah rasa diri tak bagus..selalu kata, AKU BOLEH!! KALAU DIA BOLEH BUAT, AKU PUN BOLEH!! DIA PUN DULU MAKAN BISKUT KOPRA MAKCIK DINING KASI!!!

ok, sekarang aku nak cerita, kenapa aku, average student ni boleh nak further kat overseas..kenapa aku nak??haha..

1. IMPIAN


memang dari dulu aku bercita-cita nak belajar kat luar negara nak2 UK..macam best je tengok LOVE STORY IN HAVARD..tengok drama tu (even setting dia bukan UK), buat aku teringin nak study kat luar..stay up sampai pagi..tidur kat library..stress belajar..aku nak rasa semua tu..seriously..dan korang tak rasa ke UK tu sangatlah best negara dia..cantek kot!!! dengan bangunan dia yang sangat epic..maca colonial style..sangat best sebanarnya..dah r boleh main salji~~hehe..

2. PARENTS

main reason sebenarnya..aku nak buat diorang bangga..aku nak jadi anak yang boleh diorang banggakan..yang diorang kalau jumpa kawan2, sedara mara boleh brag pasal aku..aku nak jadi anak yang tu..yang finally, they have me to be proud of..and my abang2 semua, boleh story kat kawan2 diorang, " ADIK AKU STUDY KAT UK"..dan aku nak jadi someone yang adik aku boleh look up to..sebab aku takde someone macam tu dalam ramai2 abang aku..takde sape pun yang boleh motivate aku..to build up ur own motivation, it's super hard..ingat senang ke nak motivate diri sendiri bila takde sorang pun role model yang korang boleh ikut?? i grew all my motivations through my dreams..and, it's hard u know..that's why, aku tanak adik aku rasa yang sama..aku nak, dia termotivate dengan hanya tengok kakak dia..tak payah nak dok lonely, berangan what will be my future plan..i want to be that kind of sister to him..and alhamdulillah, he feels excited knowing i will fly next september..dia tercabar, n i believe he will do better than me, insyaAllah..

3. TRAVELLING SOUL


aku ni, suka sangat berjalan pergi tengok tempat orang lain sebenarnya..aku suka tengok culture orang lain..aku suka tengok environment tempat lain..aku suka..that's why, i'm dreaming since 10 years ago untuk belajar kat luar negara..knowing that it will be hard to travel kalau bukan sebab pergi further study..and i choose UK just because dia dalam EUROPE..haha..senang nak pergi negara lain..kalau aussie, dok situ je..US pun sama..but going to europe, aku boleh pergi GERMAN, spain, italy, france, holland, etc..

4. I LOVE SOCCER


haha..dan semestinya sebab aku nak buat le tour de epl..haha..aku nak pergi ke stamford bridge..nak tengok game kat situ..nak pergi old trafford..emirates stadium..sume r..haha..sebab aku memang kipas susah mati CHELSEA!!!!haha

insyaAllah, aku berharap sangat ramai lagi adik2, abang2, kakak2, kawan2 yang average like me, sama2 kita menggapai impian kita..insyaAllah..

112 comments:

  1. Salam Akak....suke baca impian akak yg dah jadi reality.. I'Allah, mengikut jejak akak nanti..Amin,
    Good Luck!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq~~mai2..haha..jangan stop berangan tau~~Allah tau apa yang kita betul2 nak..insyaAllah dia tunaikan..dengan syarat, work hard for it..bukan budak genius dapat straight A's je yang Allah sayang, semua DIA sayang..

      Delete
    2. Waaahhh!!! tetibe sebak..haha,

      Delete
    3. I do cry (or sobbing??) when writing this post u know??haha..

      Delete
    4. saya pun sebak...tq..buat sy lg semngat tok kejar impian saya..

      Delete
    5. saya pun sebak...tq..buat sy lg semngat tok kejar impian saya..

      Delete
  2. Hi there. Salam. Sy akmar. Sy dh dpt offer letter dr uni di uk. Masalahnye ialah sy xde ielts. Bole ke nk apply visa??

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends on uni yang kita apply kot..kalau die kata kena ada, then, kena ada..but, kan nanti die ada kasi CAS kan??dalam tu rasa uni ada state english proficiency test yang kita amek..certain uni just guna english 1119 kita..my friend dah selamat kat uk, dia tak amek ielts pun..

      Delete
  3. saya nak tanya sikit. kalau exam ielts bawah dari target. let say, 5.5 adakah lepas untuk apply cas? -dayana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. CAS tu depends on uni..biasanya after uni issue unconditional offer letter, then baru die akan kasi CAS..
      n, IELTS tu depend on uni jugak..certain uni want 6, certain want 6.5 or even 7..diff uni, diff req..

      Delete
  4. dah baca semua.. my conc, u r not an average student kot! memang bijak la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..not really..am average student who struggle my best to reach the top..time sekolah dulu, slalu kena rotan, kena kelas tahanan sbb tak pandai..asyik failed je..haha..

      Delete
  5. Askum kak.. Lepas baca entri ni mmg kagum sgtlh... Sy pun average student jgk, ada dream nak study degree overseas tp mcm dh hancur lh impian tu.. Jujur sy rs sy worthless. Tgk kwn2 plak study bagus2. Tp akak bg inspiration kat sy. Dulu time spm sy xdpt course sy nak, so sy msuk f6 sbb org ckp tu sm taraf A-level..dpt guna nk study overseas. Sy bukn genius, bukn main sush sy bljr akhirnya dpt lulus sume. Tp dpt lgi course yg sy xminat, brmcm2 dugaan. Rs mcm 2 thn f6 tu xguna lgsg. Impian study overseas mcm xpt nak direalisasikn. Lps bc entri ni sy fikir mgkin ada peluang lgi.. Sy nak try lagi apply overseas. Just sy nak tanya, mcm mn akak blh dpt twrn pg overseas? Akak ade apply kt mn2 institute ke time buat degree dulu? Atau twrn trus dtg ke rmh akak? Ada byr ape2 ke kalau nak apply university overseas? Keluarga sy x kaya, so pasal duit ni sensitif. Tlg balas prtyaan sy ye kak, sy btul2 nak start again. Sy nk tau mcm mn nk study overseas. Sy pun nk rs seronok n stress bljr overseas ni. I want to experience everything! mcm yg akak tulis. Wslm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..sy pun dlu dpt course yg sy x minat..mula2 dpt, sangatlah kecewa sebenarnya..sbb, dpt last choice..pilihan 1-7, semua isi law..yang ke8 baru letak geomatik..tapi, ALLAH lagi tahu apa yang terbaik untuk kita..tak semestinya benda yang kita suka tu, baik untuk kita..dan tak semestinya benda yang kita tak suka tu, buruk untuk kita..redha je..saya redah je..gamble even i know nothing about geomatik..haha..

      pasal tawaran overseas, yup..mesti kena apply punya..mana boleh datang bergolek kerumah..nak masuk uni dalam msia pun, kita apply kan??sama jugak dengan overseas..saya start survey uni kat uk n oz masa sem6..saya tanya pendapat lecturer2 saya dekat uni..minta pandangan diorang..then masa sem7, saya start apply semua uni yang saya dah survey..pasal application fees, ada uni minta bayaran, ada uni free..

      saya pun datang dari family yang average..ayah saya dah pencen..ibu cikgu je..saya diploma dan degree, memang pakai scholarship sebab memang tak mampu kalau nak pakai duit sendiri..pergi overseas pun, pakai loan MARA, insyaAllah..

      btw, don't ever give ur dream up, ok???ALLAH ni, DIA tahu apa yang hamba DIA nak sebenarnya..dan insyaAllah, DIA akan kasi..kan ALLAH tu maha penyayang lagi maha mengasihani~~~insyaAllah~~

      Delete
    2. ex student ap220 ke? sambung study kt oz still in geomatic jugak ke? I dah 6 thn simpan dgree in geomatic science.now nk hidupkan semula.impian smbung master di oversea tp tak tau cara HOW????

      Delete
  6. Terima kasih byk2!! Cepat akak reply. InsyaAllah kak, I won't give up! Ayah sy pun nk pencen thn dpn... So sy ada satu benda lgi nak tanya akak, bleh x? Kalau nak apply loan/scholarship MARA ni kena ada result(spm atau CGPA) yg hebat kn? Kalau x hebat masih ada peluang ke nak dpt loan? Sy dgr ada kes pljr study overseas, bljr satu sem guna duit sndiri lps tu bru apply scholarship/loan. Kalau nk apply loan, kena interview jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cgpa rasanya atas 3.0 dah ok..dia ikut course sebenarnya..teknikal 3.0 dah ok..kalau non-teknikal, tak pasti..kalau tak dapat mara, banyak je lagi ngo n company2 sediakan scholar..kerajaan negeri pun ada yayasan sendiri untuk student further studies ni..jangan risau..worst case scenario je kalau kena pakai duit sendiri tu..

      Delete
    2. Terima kasih byk2 sebab jwb prtanyaan sy... Sy dh fhm sedikit sbyk... All the best and good luck utk akak!!!

      Delete
  7. salam,
    akak cerita akak sgt inspiring,saya pn memang bercita nak sambung master saya oversea.srg tgh amik degree dlm kimia kat upm.saya nak tanya agaknye bila saya patut start apply?saya mcm x berapa faham,intake oversea slalu ble?adakah lepas saya grad tahun depan bulan 12?ke apply je time final sem final year nnti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dulu, final sem dah apply..biasanya, uk uni punya intake on september..aussie biasa on july..

      Delete
    2. oo tp cmne dgn scholar eh?bkn mara slalu bukak bulan 3 ke?saya habis final sem nnti bulan 6 next year.

      Delete
    3. boleh je apply mara even tengah final sem..ramai je buat macam tu..but, 1st thing, memang kena dapat offer letter dulu dari uni..baru senang mara nak kasi loan..

      Delete
  8. oo tp cmne dgn scholar eh?bkn mara slalu bukak bulan 3 ke?saya habis final sem nnti bulan 6 next year.

    ReplyDelete
  9. thanks for the info :).if ada keraguan i tanya lagi ye.

    ReplyDelete
  10. slm. lps bace cerita akk ni, quite same wth me ! teruja plak sy. Sy pon dr average people dn bercita2 nk sambungmaster overseas.Sy ada soalan. How to get offer letter from uni yg kite nk apply ? biasanya bile nak approach uni tu ? sbb sy insyaAllah habis bln 6 thn dpn .

    ReplyDelete
    Replies
    1. average student, always the best!!!!haha
      offer letter akan diberi pihak uni yang kita apply tu after kita dah penuhi requirements diorang..
      bila nak apply, bagi sy masa final semester..sebab masa tu pihak uni sana dah boleh consider kasi conditional offer dulu before kita punya degree habis..

      Delete
  11. Assalamualaikum,

    Hai awak. Saya actually ada cita cita nak sambung ACCA after habis degree bulan 6 tahun depan. Hmm. Now dah sem 7. Actually saya dalam dilemma. Sy now kena support yayasan bank rakyat. Takde masalah nak belajar but bila pergi overseas ni perkara pertama terlintas adalah financial aspect. Risau gila kalau dah mohon. Diterima. Then takde financial assistant. Btw. Awak mohon mara selepas dapat tawaran belajar ke sana eh? Just in case of sth. Boleh ke kita tangguhkan kemasukan kita selepas kita dpt tawaran belajar tu ehh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy apply mara after dpt offer dr uni..pasal nak tangguh, x sure boleh tak..kena tanya uni..
      btw, kalau sy jadi awak, sy tnye bank rakyat, boleh tak sponsor saya~~haha

      Delete
  12. salam. rasa teruja lepas bace blog akak ni. saya lepasan diploma uitm dan insyaAllah akan sambung degree kat uitm juga.
    saya pon berminat nak sambung master kat overseas. cuma saya ada soalan.boleh tak lepasan diploma sambung degree kat overseas?
    sebab mostly semua sambung master.

    ReplyDelete
    Replies
    1. not sure..cuba try email pihak uni dana tanya macam mana..tak pun, try email mabecs..

      Delete
  13. boleh tumpang tanye sikit, berape lame tunggu dapat CAS lepas dapat unconditional offer dari university?

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam edinburgh, lepas dapat uncond, die terus kasi cas..

      Delete
    2. Thanks, all the best.

      Delete
  14. congrats akak..sy pun average student yg mmg brharap dpt smbung blajar kt overseas nnti.InsyaAllah.tq sbb bg semangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan berhenti berangan2..tapi, mesti seiring dengan doa dan usaha..strive 4 success..bukan untuk orang lain, untuk kita juga kan???

      Delete
  15. salam . .besnyerr dapat study obersea . .tahniah kak . .saya pun teringin nak study obersea tambah2 kat europe ! tapi saya still dalam dip and pengajian islam. . .huhuhuh . .pengajian islam takde pon kat obersea kecuali timur tengah . .sobs sobs . . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di uk pun ada je uni yang ada course islamic studies mcm oxford, birmingham, cardiff, etc..cuba try google..

      Delete
  16. salam kak...saya memang dah lama nak belajar di luar negara dan bila dah baca entri akak nih buatkan saya bertambah semangat..saya sebenarnya pelajar diploma jurusan kejuruteraan tapi minat saya lebih cenderung kepada bahasa iaitu bahasa jepun..jadi saya ingat nak sambung degree dlm bdg bahasa..tp saya x tahu mcm mna apply dekat u..dekat uk ade ke course for foreign language..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada je course foreign language..try google..

      Delete
  17. nak tanya.. boleh ke apply uni dulu baru amek IELTS tu? skrg dh setahun kerja civil engineer, terpikir nk apply masters engineering kat oversea..tp ssah jgak nk amek test2 ni, cuti bkn sng dpat..berbayar plak tu kan..dpat offer dlu bru amek test x boleh ke? klo xde rezeki (x dapat), x yah la amek..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun, apply uni, dah dapat offer, baru amek ielts..kalau x, membazir je amek ielts tu sebab setengah uni, tak perlukan pun ielts tu..

      Delete
  18. wow fantastic akak punya citer...buat saya terharu...akak bg saya inspirasi...congrats akak dapat capai cita2 sy pun nk jadi mcm akak...

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. belajar luar negara mmg cita cita dari kecik lagi :'D hopefully impian tecapai mcm kakak.sya spm tahun ni.doakan saya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..kalau kita usaha kuat, x putus asa, Allah tolong..Dia.tahu apa yang kita nak dan apa yg terbaek untuk kita

      Delete
  21. Assalamualaikum, kak..Pertamasekali saya ucapkan tahniah atas kejayaan akak.. :) Impian akak..sangat hampir dengan impian saya.. saya impikan untuk study oversea sebab.. yang utama, saya nak banggakan ibu ayah saya.. :') saya bukanlah pelajar yang bijak segalanya..ada yang saya lemah,sederhana..

    Tapi..saya masih lagi bercita-cita untuk dapatkan scholarship dan biasiswa lepas SPM.. ;) saya nak sangat bawa ibu ayah kakak saya ke oversea..dan ringankan beban ibu ayah..hasil usaha saya sendiri.. :')

    Saya sedar yang selama ini tiada apa-apa yang dapat family banggakan dengan saya..walaupun mereka sangat mengambil berat.. :)
    Mungkin orang akan ketawa dengan result trial yang teruk,ada impian study oversea.. :)

    tapi insyaAllah..saya juga nak buktikan..yang Sang Pemimpi juga boleh berjaya..

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum, kak..Pertamasekali saya ucapkan tahniah atas kejayaan akak.. :) Impian akak..sangat hampir dengan impian saya.. saya impikan untuk study oversea sebab.. yang utama, saya nak banggakan ibu ayah saya.. :') saya bukanlah pelajar yang bijak segalanya..ada yang saya lemah,sederhana..

    Tapi..saya masih lagi bercita-cita untuk dapatkan scholarship dan biasiswa lepas SPM.. ;) saya nak sangat bawa ibu ayah kakak saya ke oversea..dan ringankan beban ibu ayah..hasil usaha saya sendiri.. :')

    Saya sedar yang selama ini tiada apa-apa yang dapat family banggakan dengan saya..walaupun mereka sangat mengambil berat.. :)
    Mungkin orang akan ketawa dengan result trial yang teruk,ada impian study oversea.. :)

    tapi insyaAllah..saya juga nak buktikan..yang Sang Pemimpi juga boleh berjaya..

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum, kak..Pertamasekali saya ucapkan tahniah atas kejayaan akak.. :) Impian akak..sangat hampir dengan impian saya.. saya impikan untuk study oversea sebab.. yang utama, saya nak banggakan ibu ayah saya.. :') saya bukanlah pelajar yang bijak segalanya..ada yang saya lemah,sederhana..

    Tapi..saya masih lagi bercita-cita untuk dapatkan scholarship dan biasiswa lepas SPM.. ;) saya nak sangat bawa ibu ayah kakak saya ke oversea..dan ringankan beban ibu ayah..hasil usaha saya sendiri.. :')

    Saya sedar yang selama ini tiada apa-apa yang dapat family banggakan dengan saya..walaupun mereka sangat mengambil berat.. :)
    Mungkin orang akan ketawa dengan result trial yang teruk,ada impian study oversea.. :)

    tapi insyaAllah..saya juga nak buktikan..yang Sang Pemimpi juga boleh berjaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan berhenti bermimpi, dan usaha kearah tu..insyaAllah, Allah tolong...Dia tau apa yang hambaNya nak~~

      Delete
  24. Replies
    1. uk football, us soccer..it's the same..it just that us don't want to be confused with american football..am a huge fan of american football too..that's why i called it, soccer..

      Delete
  25. I'm feeling more eager to pursue my dream. Lpas bca post nih, semangat yang dh nak hilang t tiba2 dh bwrna warni blik. Mmg btl la kata akak yg mmg dlm diri ni ada something yang dok mcm paksa2 kita buat something yang chellenging mcm g study luar ngara. thanks akak. sy akan lbh byk bca blog ni. And of course, nnti mmg byk bnda sy akan tnya kt akak. Thanks !

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha~~~
      strive towards excellent!!!!
      tq 4 reading my blog~~~
      and, kalau ada apa2, tanya je..insyaAllah saya tolong selagi mampu~~

      Delete
  26. i dont know why.. rasa mcm sedih lah baca entry ni.really motivate me! keep writing sis.moga berjaya dunia akhirat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. to tell you the truth, i do cry while writing this post~~~huhu..

      Delete
  27. Akak, nak tanya.. Akak ambik jurusan apa? And waktu form 4 kat sklh men, aq ambik sains ke sastera ke ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekolah: Sains
      Undegrad: BSc Sains Ukur dan Geomatik
      Postgrad: MSc Geographical Information System

      Delete
  28. Apa pandangan akak dari segi keselamatan kalau study di luar negara? Sebab mak bapak saya agak risau kalo saya pegi seorang diri dan saya pun xtau keadaan di sana mcm mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keselamatan bagi saya, tak jadi masalah..setakat ni, saya rasa still ok..malah, terasa lagi selamat dari dekat malaysia..jalan2 sorang2, x payah nak takut..omputih, particularly, uk pnye org, hormat sesama sendiri..diorg dari sudut manners tu, lagi islam dari kita sebenarnya..but, kalau nak cakap pasal culture night life or yang sama waktu dengannya, kena pandai2 jaga diri sendiri..itu, dalam hati kita kena jaga..saya punya member sama kelas, alhamdulillah, takde ajak pergi lepak pub ke apa..and, kalau diorg tibe2 terasa nak minum depan saya, diorg yang akan tanya saya dulu, saya ok tak diorg minum depan saya..pokok kata, pandai2 jaga diri, insyaAllah ok..

      Delete
  29. Thanx for d post yg sngt memberi inspirasi..We have d same dream..juz dat i don't know where to start..Do you mind to share d first thing first that i should do in order to pursue my study in oversea tp be specific in UK..I'm currently a 3rd year student in local uni n taking accounting course.

    ReplyDelete
    Replies
    1. consult with your closest lecturer in uni like your supervisor~~ask their opinion about which course would be the best to take and which uni~~

      Delete
  30. Omg! i cry hard for this post kak.
    serious, kita lah average student. memang i feel you kak abt this, and saya harap sangat dapat gapai impian saya untuk further study overseas, so i take this post as my inspiration and kakak saya sendiri sebagai idol. now dia buat A-Level and my parents memang aim high untuk anak second dorang ni. so wish me luck for my SPM2014. dan doakan saya dapat gapai impian saya macam akak. Amin. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dream high, and struggle towards it, insyaAllah Dia akan bantu..He knows apa yang kita paling nak dalam dunia ni~~
      tq sebab ter'inspire'..haha..

      Delete
  31. salam akak..sy bercadang nk sambung belajar di uk tpi mak sy x kasi disebabkn kos yg tinggi di sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bincang baik2 dengan parents..pasal kos tu, bukan kita yang tanggung, banyak je scholar kat malaysia tu..macam2 agency ada provide scholar..kena rajin google~~

      Delete
  32. salam sis...

    nak tanya pendapat sikit..its better untuk terus continue master oversea or kerja dulu..saya pun average jugak..for that, i have contract with a company after completing my degree later i.Allah..thanks for all.

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam saya, sebab risau nanti dah kerja jadi malas nak study balik, saya terus je further study..contract, boleh minta tangguh..

      Delete
  33. Salam akak,

    Saya dah apply universities pilihan saya dan dah juga apply mara. Sebelum tarikh tutup mara tu, saya dah dpt satu unconditional letter dari salah satu universities yg saya apply tu and saya letak nama U tu kat page mara sebelum submit. skrg ni satu lagi university saya apply tu dah reply dan saya lebih berminat dgn universiti tu. boleh tukar ke nanti? ataupun contoh kalau dpt mara, dia akan tanggung apa yg saya tulis kat application page tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je..1st application is cadangan pengajian..among the two, mana ranking lagi tinggi? both dalam senarai top50 ke x?

      Delete
    2. yg kedua. saya dpt conditional offer letter utk U yg kedua tu lewat sikit lepas dah submit mara haritu. jadinya, kalau dipanggil utk temuduga, saya bwk offer letter utk U yg kedua tu ke dan kata itu pilihan saya. mcm tu ke?

      Delete
    3. andai kata takda temuduga mcm mana nak kasitahu diaorg? kena pergi pejabat ke?

      Delete
  34. Subahanaallah...bila baca coretan akak ni saya rasa sebak...semangat utk sambung degree membuak2..saya pon bukannye student yg pandai, baru habis stpm, tgh tunggu result...and i wish i could futher my stdy at overseas just like u..saya memangggg nak sangat stdy kt overseas but bila tgk result spm dlu rse down..tp bila baca blog akak ni, mmg sangat inspiring gila,.nk jadi anak kebanggaan mama papa..doakan saya berjaya mcm akak 1 hari nanti ye..mcm akak cakap kalau org lain boleh, kita pon boleh..yeahhh...

    ReplyDelete
  35. Lupa nk tanya kalau nk amek degree kt overseas boleh ke sis?? boleh share kt mn nk apply cz sy mmg x tau mcm mn nk apply..hope sis boleh share n bantu saya..tks sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. first of all, tq sebab baca blog saya~~
      for degree, boleh buka web ucas or check intec punya website..tq

      Delete
  36. Salam, ada email ataupun Facebook? Ada benda saya nak tanya pasal study abroad ni :)

    ReplyDelete
  37. kt belah kiri blog ni kan ade fb badge..klik je situ~~

    ReplyDelete
  38. semua reasons awak tu sama macam saya laaa except yg last sekali tu hehe. saya pon tengah nak apply master dekat oversea. luckily i found your blog! thanks a lot

    ReplyDelete
  39. Salam . Hi. I've firming Edinburgh in UCAS and insyaAllah kalau diizinkan Allah i'll be going there by this Sep doing Chem Eng. I've lot of questions to ask so what is the easiest way to contact you? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pm me at fb..just click on the fb badge on the left side of this blog

      Delete
  40. Salam, akak..saya harap sangat akak balas comment saya ni...huhuhu...sy terasa sangat terkesan dengan post akak ni...sy fhm akak..sy pun mcm akak average student tp alhamdullilah sy rasa terbakar kembali semangat study lepas baca posting akak ni...tapi akak kan...for those yg nak further study kat luar negara, result degree dia kena 3.5 @3.7 ke atas ke?..i mean kalo kita grade 2nd class dan bukan 1st class ada harapan lagi ke?...sy betul2 nak tahu pasal pointer ni...
    p/s: sy pun tgh degree kat uitm..

    ReplyDelete
  41. Salam, akak..saya harap sangat akak balas comment saya ni...huhuhu...sy terasa sangat terkesan dengan post akak ni...sy fhm akak..sy pun mcm akak average student tp alhamdullilah sy rasa terbakar kembali semangat study lepas baca posting akak ni...tapi akak kan...for those yg nak further study kat luar negara, result degree dia kena 3.5 @3.7 ke atas ke?..i mean kalo kita grade 2nd class dan bukan 1st class ada harapan lagi ke?...sy betul2 nak tahu pasal pointer ni...
    p/s: sy pun tgh degree kat uitm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. thanks sebab baca post yang tak seberapa ni.. haha..
      erm, bab nak further study obersee ni, tak semestinya kena dapat first class.. ada ramai je yang 2nd class upper, lepas je fly.. most uni memang nak 2nd class upper.. sponsorship lain sikit.. dia depends dekat bidang.. macam MARA, for non-teknikal, dia nak 3.5 macam tu.. for teknikal, 3.0 lepas dah.. awak boleh try google lagi bab sponsorship tu.. tapi, uni, memang selalu mereka nak 2nd class upper..

      Delete
  42. Salam, sis boleh tak share ielts target band 7 ??...plez..
    this is my email : aqyshah@y7mail.com

    Thank you so much !

    ReplyDelete
  43. salam sis, saya sangat kagumn dengan kata-kata sis. insyaAllah saya akan ikut cara sis. saya pun ada impian nak belajar dekat luar negara! especially korea. impian nak ke korea since 13 years old tu masih ada sampai skg. minat dengan culture & environment diaorang. selain dari korea saya kalau boleh nak belajar di london, new york takpun UK. hehe. dulu masa upsr dan pmr saya tak dapat straight A jadi saya masuk sekolah biasa je. kadang rasa tak yakin dengan diri sendiri cemburu pun ada jugak tengok budak yang pandai dari kita. tahun ni umur saya 16 dan tahun depan saya akan ambil spm. saya mulanya nak amik sains tulen sbb nak jadi doktor tapi tak dapat jadi akhirnya saya amik aliran akaun. aliran saya ada fizik, kimia dan addmath. kalau aliran akaun pun boleh belajar luar negara kan? taktahu lah kenapa masuk umur 16 ni sifat malas tu sentiasa ada. tapi pernah nak berubah nak jadi rajin tapi tak menjadi, tu pun rajin ikut mood hehe. terukkan? akak bagi lah tips cara cara saya nak jadi rajin ke atau buang sifat malas ni? masa akak dulu dulu macam mana? haha saya rasa tak sabar nak belajar di luar negara. nak rasa jugak duduk tempat orang. doakan saya semoga tahun depan spm saya dapat semua A dan impian saya belajar di luar negara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. malas tu memang selalu je datang..haha..saya dulu lain sikit..naik form4, awal2, result ok je..dapat je banyak2 A..tapi, naik form 5, suddenly, rasa tamau dapat straight A's sebab saya tamau amek medic nanti..haha..time tu sifat malas datang menjengah tu..haha..tapi, what I did, turn to study group..sebab kalau study ngan member2 ni, relax sikit..sambil study, boleh sembang..sangat santai..haha..

      Delete
  44. salam kak..tanx sbb share pengalaman akak..sy just nak bertanya kalau result dgree 2nd class upper,,ade probability untuk dpt sponsorship ke??ade probability nak g oversea buat master tak??sy amek pure biology dkat uitm shah alam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah dapat offer tu.. most uni memang nk 2nd class upper.. sponsorship, lebih kurang.. but, persaingan tinggi.. dia bukan tengok result semata..banyak aspek pihak penaja tengok nak kasi kita duit ni..

      Delete
  45. Salam kak,sy pelajar degree sains kimia tanpa kepujian..adakah saya berpeluang untuk sambung master di overseas??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure.. bole tanya pihak penaja sendiri..

      Delete
  46. Salam..terharu baca story sis..sgt2 motivate saya yg 'average' ni but dream to further master study in UK..lpas ni blog saudari akan jadi bhan rjukan saya for future undertaking.

    ReplyDelete
  47. OMG! I am really glad that I found your blog! You really inspired me! I'm really MOTIVATED now! Thank you very much! May god bless you with good health, success and happiness in your life! *big hugs*
    Keep blogging! :D :D

    ReplyDelete
  48. Dear God.. You are very inspiring. keep on writing and inspire more people

    ReplyDelete
  49. That really make me my eye wet.
    I also an average student in school, I actually in progress to further degree in urban and spatial planing at manchester u.
    Your story are really inspiring.

    Thank for the motivating post.

    ReplyDelete
  50. bace entry sis wat sy sedih sgt... :( akibat kelalaian sewaktu stdy dlu dan pngruh rkan2 result sy drop and lead to 2nd class lower :'( hancur musnah nak brgan study oversea..unless law parents taja .. xperlaa tgk org dpt g sane pn suke dah dgr .. huhu sob3.. tp law dberi peluang nak study uk sumpah xmain2 waaaaa :'(

    ReplyDelete
  51. Salam..kak.. nak tnye.. sye berminat sgt nak cntnue study Master kt oversea.. skrng dh 4rd year tp pointer x la tinggi mne..sye amik course mechatronics eng... mcm mne ye..? mintak nasihat skit kak.. :'(

    ReplyDelete
  52. salam kak...payah betul nak wat personal statement...ade tips x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. just be honest, write about you and your ability.. kenapa pilih bidang tu..show them that you're passionate pasal bidang tu.. also write about the reasons of your choice on both the uni and the field..pandai2 goreng ayat.. haha.. try google, rasanya banyak contoh..

      Delete
  53. Assalamualaikum..
    da habis belajar ke? saya tertarik dgn blog awk ni masa search utk sambung master d UK. Impian & cita2 tu sama tapi mcm susah je nak sambung. Kalau English kita tak fluent bole fly ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde masalah.. nanti dah duduk sana, dengan environment macam tu, automatic fluent..

      Delete
  54. assalaamualaikum. kakak sy nk mtk bntuan akak bgtau step by step nk mohon master kt luarngra. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba baca all the posts saya tentang Road to Edinburgh. Saya dah kasi tau step by step dah kat situ.

      Delete
  55. Assalaamualaikum.
    Sy student degree in marketing tp, sy teringin nk smbg master dlm bidang lain. Bkn lam eko, business or something like that. Boleh ke tak kalo kita amek course yg jaoh menyimpang dr kita punya degree course? Thanks

    ReplyDelete
  56. sayang..terharu bace blog ni .. sbb dr dulu teringin sgt study luar .. tp dek kerana terikut2 pengaruh rakan2 degree time sy truk sgt2 .. my result end with 2nd lower class .. u rase ade chances ke utk sy dpt study abroad ? ade sape2 tak yg u knal dpt smbg blaja with 2nd class sekali dgn sponsor? mmg mustahil bunyi tp ... sy tetap berharap akan ada :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam susah sikit sebab most uni pun, memang nak 2nd class upper..tapi, kalau ada experience kerja tu, am not sure..tapi, nasihat saya, apa kata further master dalam negara, then utk phd, buat kat luar.. atau pun, try cari uni yang ranking bawah sikit..tengok requirements dia macam mana..

      Delete
  57. HI sis, sy rs happy bc writing sis, so humble yet so touching! Mcm sy bc kisah sy je, tp I believe sis mmg hebat! Sampai rasa mata masok habok jerr... Sy mmg ada intention to further study oversea but somehow I dont know if I can do it. I left study years for almost 7 years dah... Plz share some advice ya.

    ReplyDelete
  58. Assalamualaikum, hai sys ! Im really inspire with all your story. I know somehow dreams can be true. But Im really need to know if you are too late to apply scholarship, what should you do? Im giving up and I had struggle to search the scholarship since i was grade diploma with 3.86. Mara and Jpa dah tutup so tak tahu nak apply apa lagi. Btw kalau buat loan kat bank tak samakan dengan mara? Sebab kalau kita study grade tinggi mara suruh bayar 10% jerkan. Tapi kalau loan bank kena bayar semua kan.

    ReplyDelete
  59. assalamualaikum kak.. says aida. saya macam akak jugak .. average student. dari kecik lagi saya berangan-angan nak belajar kat luar negara. UPSR saya dapat 4a.. tapi tak tahu macamna nak mohon asrama penuh. masa berlalu. saya masuk sekolah biasa. PMR saya cukup2 makan. 4a jugak. SPM saya ambik pure Accounting n i got 7As... masa tu semangat dah berkobar nak pegi oversea. tapi macam biasa.. i dont know how to apply. lagi2 ada yang ckp "7A tak layak kot.." hmm.. masa tu langsung takde usaha nak cari maklumat. lepas tu saya masuk matrik.. result matrik 3.88.. sy mohon program ke luar negara bawah tajaan Matrikulasi. tapi tak lepas. sy intai lagi peluang2 nak sambung belajar ke oversea kat internet. banyak kak peluangnya. biasiswa.. sangat banyak.. tapi satu yang buat sy takut nak mohon. IELTS... saya tak brp pandai kalau masuk bab english. tengok yuran dia.. sgt mahal. ayah saya tak kerja kemudian dapat peluang jadi ketua kampung. mak saya suri rumah. adik beradik masih ada 4 org yg belum kahwin termasuk saya. pendapatan ayah memang tak banyak. pasal IELTS, saya memang risau. macam mana kalau saya gagal? mesti membazir. lepastu nak ambik ielts bukan senang. kena pegi KL, buku n macam2. rumah jauh nun di langkawi. saya bukan org yang boleh senang2 je nak settlekan semua tu.. saya redha. sy apply local university. UPSI. dapat. lagi satu ujian bila sy tak boleh mohon biasiswa JPA sebab JPA tak taja universiti pendidikan...saya sabar lagi.. mungkin ada hikmah di balik semua ni. saya buat pinjaman ptptn. sekarang saya ada di semester 3. degree jurusan Perakaunan. pointer masih 3.5 ke atas. cuma baru-baru ni, saya banyak main, keluar lepak ngn kawan2. pointer drop. Alhamdulllah drop tak banyak. pagi tadi saya bangun, Allah gerakkan hati saya untuk cari maklumat pasal nak sambung masters. saya putuskan nak simpan duit dari sekarang. saya call kakak saya( seorg guru) untuk simpankan separuh duit ptptn saya setiap semester sebab saya memang seorang yg boros kalau duit ada kat tangan@bank sendiri. saya cari dari maklumat dari pagi,macamna nak sambung masters, research, biasiswa and sampailah sy jumpe blog akak.. Allahu.. akak.. saya nangis.. sy ingat sy sorg je "average student" yang berangan-angan nak sambung belajar kat luar negara. and akak dah buktikan kat saya yang akak mampu capai impian akak n saya rasa pun boleh teruskan impian saya. akak dah bangkitkan semangat saya yang dah nak mati. thank you akak. may Allah bless you..

    ReplyDelete
  60. assalamualaikum kak.. says aida. saya macam akak jugak .. average student. dari kecik lagi saya berangan-angan nak belajar kat luar negara. UPSR saya dapat 4a.. tapi tak tahu macamna nak mohon asrama penuh. masa berlalu. saya masuk sekolah biasa. PMR saya cukup2 makan. 4a jugak. SPM saya ambik pure Accounting n i got 7As... masa tu semangat dah berkobar nak pegi oversea. tapi macam biasa.. i dont know how to apply. lagi2 ada yang ckp "7A tak layak kot.." hmm.. masa tu langsung takde usaha nak cari maklumat. lepas tu saya masuk matrik.. result matrik 3.88.. sy mohon program ke luar negara bawah tajaan Matrikulasi. tapi tak lepas. sy intai lagi peluang2 nak sambung belajar ke oversea kat internet. banyak kak peluangnya. biasiswa.. sangat banyak.. tapi satu yang buat sy takut nak mohon. IELTS... saya tak brp pandai kalau masuk bab english. tengok yuran dia.. sgt mahal. ayah saya tak kerja kemudian dapat peluang jadi ketua kampung. mak saya suri rumah. adik beradik masih ada 4 org yg belum kahwin termasuk saya. pendapatan ayah memang tak banyak. pasal IELTS, saya memang risau. macam mana kalau saya gagal? mesti membazir. lepastu nak ambik ielts bukan senang. kena pegi KL, buku n macam2. rumah jauh nun di langkawi. saya bukan org yang boleh senang2 je nak settlekan semua tu.. saya redha. sy apply local university. UPSI. dapat. lagi satu ujian bila sy tak boleh mohon biasiswa JPA sebab JPA tak taja universiti pendidikan...saya sabar lagi.. mungkin ada hikmah di balik semua ni. saya buat pinjaman ptptn. sekarang saya ada di semester 3. degree jurusan Perakaunan. pointer masih 3.5 ke atas. cuma baru-baru ni, saya banyak main, keluar lepak ngn kawan2. pointer drop. Alhamdulllah drop tak banyak. pagi tadi saya bangun, Allah gerakkan hati saya untuk cari maklumat pasal nak sambung masters. saya putuskan nak simpan duit dari sekarang. saya call kakak saya( seorg guru) untuk simpankan separuh duit ptptn saya setiap semester sebab saya memang seorang yg boros kalau duit ada kat tangan@bank sendiri. saya cari dari maklumat dari pagi,macamna nak sambung masters, research, biasiswa and sampailah sy jumpe blog akak.. Allahu.. akak.. saya nangis.. sy ingat sy sorg je "average student" yang berangan-angan nak sambung belajar kat luar negara. and akak dah buktikan kat saya yang akak mampu capai impian akak n saya rasa pun boleh teruskan impian saya. akak dah bangkitkan semangat saya yang dah nak mati. thank you akak. may Allah bless you..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...