Total Pageviews

Sunday, 2 June 2013

CARA-CARA SAMBUNG BELAJAR DI LUAR NEGARA (UK, OZ, etc)

sebelum ni, aku dah post detail macam mana nak apply further study ni..tapi, aku post in term of story bout my journey..ROAD TO EDINBURGH..ok, insyaAllah, september nanti aku akan ke edinburgh uni untuk sambung master aku..so, orang kata, benda baik perlu dikongsi bersama, kan?? so, aku nak share how did i apply for pursuing my study there..

1. MINAT NAK SAMBUNG STUDY

first of all, perlu ada minat nak belajar kat luar..kalau tak minat, baik study kat sini je..banyak je uni yang boleh nak amek master..in macam2 field plak tu..takyah nak fly sampai ke luar..kena tanya diri sendiri, nak ke study kat luar?? kenapa?? reason kena firm..dan decision kena firm..istikharah kalau tak yakin..setiap orang ada impian masing2..so, if further study kat overseas is one of ur dream, why don't try to reach it??insyaAllah..dimana ada kemahuan disitu ada jalan..

for more info, kalau2 sape2 yang masih ragu2, please feel free to check my previous post: THE REASON

2. RECCE 

ok..after dah terasa nak sambung belajar kat oversea, why don't korang try recce uni yang korang nak..first, korang kena tau course apa korang nak further..plz, pilih yang korang minat..fikir apa yang korang nak kerja nanti..n, fikir what do u want to contribute in future..kalau korang minat nak buat jalan n bangunan, amek civil..kalau korang minat nak design rumah, amek architecture..kalau korang minat nak buat satu bandar, amek town planning..etc..banyak lagi course yang ada..terpulang apa korang nak amek..

then, dah tau nak amek apa, cuba search top uni yang ada course yang korang nak..pastikan ranking tinggi..jangan yang ratus2..risau susah dapat tajaan..disamping ranking, tengok juga environment dia..kot ada yang suka kampung ke, bandar ke, old town ke..terpulang..just, recce uni yang korang nak..buat list top 10 or top 5..the narrower the better..

3. APPLY UNIVERSITY

dah tau uni yang korang nak, apa lagi?? apply!!! majoriti of uni sekarang semua application by online..so, tak payah susah2 nak pos kesana..haha..korang apply je semua uni yang korang nak..dah apply, baru korang bagi apa yang dia required..selalunya, bagi transcript dan referee, dia akan keluarkan conditional offer letter..then, tugas korang nak fulfill the condition..kalau yang ada english proficiency tu, pergilah amek any english test..macam aku, aku amek IELTS..for tips, refer to my previous post: IELTS TIPS

mungkin ada yang kata, apply scholar dulu, tapi bagi aku, better u secure ur place dulu..takde bazir kederat pergi apply scholar..n ielts pun, tunggu dapat conditional offer dulu, baru amek..kalau tak bazir je..sebab setengah uni, tak nak pun ielts tu..n diff uni, diff requirement..ada nak band 6, ada nak band 7..so, better dapat conditional offer dulu, then, baru korang amek IELTS..

and, for those yang nak further degree, aku nasihatkan, rujuk website ucas..sebab nak ke uk, biasa kena apply bawah ucas ni..so, check web tu..

4. APPLY SPONSORSHIP

part ni paling tough..haha..actually bila dah dapat offer dari uni, memang dah sangat lega, sebab banyak je tempat kita boleh dapat sponsor..MARA paling famous..haha..JPA, dia nak student dia je..yang undergrads dengan JPA, jangan segan2 nak further master with them too..sangat2 diorang suka sebab kita terikat kontrak dengan diorang..

kalau macam MARA, korang apply online jugak..macam tahun ni, dia bukak bulan 3 hari tu..n the results out in late April..lepas tu, kena test psikometrik..then baru dapat secure the sponsorship..bear in mind, MARA ni loan je..so, kita still kena bayar to them nanti..but, better than nothing kan??apply MARA loan ni, tak perlu rasanya ada offer letter, but dia memang kata, yang ada offer letter akan diutamakan..so, better ada..

banyak juga NGO yang menyediakan tajaan untuk keluar negara..tapi, masters, memang susah sikit..tapi, ada je..macam khazanah, shell, etc..the last resort, apply for bank loan..sama je macam MARA, cuma bank yang kasi pinjaman..

for more info macam mana nak apply loan MARA, refer to this link: MARA LOAN
and for info apa itu psikometrik test, boleh tengok kat sini: PSIKOMETRIK TEST

5. VISA



dah confirm dapat offer firm from uni, and sponsorship pun dah confirm, the next thing is VISA..part ni, aku pun pening..haha..but, after doing some research, aku dah faham sikit..oleh kerana aku pergi sorang2, so, aku memang hanya akan explain pasal single punya orang je~~haha..basically, these are all needed:


  1. Borang VAF9 yang telah siap diisi secara online - setelah siap isi online, print out dan make sure turunkan tanda tangan. Ada satu item dalam isi borang ni, dia akan suruh kita buat selection kategori, kalau korang ditaja (KPT, JPA, MARA, etc.) pilih Tier 4 General Sponsored. 
  2. Borang POINTS BASED SYSTEM APPENDIX 8, TIER 4 (GENERAL) STUDENT, SELF-ASSESSMENT yang telah siap diisi tangan - print out dan make sure turunkan tanda tangan. Borang ni kalau korang nak isi tanpa panduan memang tak faham apa yang nak kena tulis. Aku pun sangatlah pening nak tulis macam mana..so, what i did, aku google uni aku punya guide untuk isi borang ni..hehe..
  3. Two recent passport photographs - dalam UKBA website ada mention photo measurement is 45mm x 35mm. Kalau korang berada di kedai-kedai yang dah biasa buat (aku rasa kalau kita berada dibandar besar takde masalah kot nak cari kedai yang biasa buat) dia memang dah tahu measurement tu yang mana saiznya a bit smaller than gambar passport biasa. Pastu dalam UKBA website juga ada mention photo must be taken against a light grey or cream background. 
  4. Passport baru dan lama
  5. TB CERTIFICATE: refer to my blogpost pasal benda ni - http://senaakaba21.blogspot.com/2013/06/road-to-edinburgh-part-9-medical-check.html
  6. ATAS certificate (bagi yang telah dimaklumkan dalam offer letter universiti perlu ada this certificate) - print out..macam aku, tak payah!!!!yahoo!!haha
  7. CAS statement (ini dapat daripada universiti) - print out 
  8. IELTS Test Report Form 
  9. Degree certificate - bawa yang bahasa melayu dan yang translation kalau korang belajar kat Malaysia 
  10. Degree transcript 
  11. Financial affidavit from sponsor (kalau ada) - Kalau takde sponsor kena semak dari UKBA website apa yang diperlukan. Btw, tahun ni, UKBA ada new rules..anyone from Malaysia yang akan further at highly trusted sponsors uni, tak perlu nak provide benda ni, but, it is adviced to include it..
  12. Fotokopi item nombor 6-11 utk serahan 
  13. Bayaran kita buat online masa apply.



6. SHOPPING AND PREPARE NAK FLY

dah siap visa semua, apa lagi?? prepare nak pergi!!! yeay!!! buat checklist semua barang yang korang nak bawak..keperluan harian, al-Quran sejadah, telekung, toileteries, stationaries, buku, baju sejuk, pakaian harian, etc..kalau rajin masak, beli peralatan masak terus..pinggan mangkuk semua..

for full checklist yang aku buat, boleh tengok kat link ni..mungkin ada yang nanti blur nak pack apa..aku pun tak tau list aku cukup tak..but, ni semua menda yang aku nak bawak..check the link out: CHECKLIST

bolehlah shopping, beli tiket semua..plan nak pergi bila..macam aku, i plan to stop kat london kejap..jalan2 sebab my cousin dah agree nak teman ke edinburgh..so, maybe aku akan beli tiket ke london then, baru beli untuk ke edinburgh..we'll see how..



So, I guess, that's it..cara-cara nak sambung belajar ke overseas..meski aku belum pun kesana, i just wanna share with u guys how i did got the offer to go there..n pray for my success there, AMIN~~n i hope lepas ni, sapa yang baca this blogpost akan berkobar2 nak further kat luar..semuanya bermula dengan minat, insyaAllah~~

249 comments:

  1. Assalamualaikum lahnahar...tahniah k sbb da dpt mara..sy still mengharap harap maaf bertukar tahniah :( nak tanya sikit pasal visa, info tu for 2012 kan? bc kat website UKBA, start thn ni kita kn wat test for TB kat klinik panel yg ditetapkan dulu br boleh apply visa.mintak kongsi pengalaman wat test tu ye.harap dptla mara.huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..it's for 2012 kot..memang kena buat TB tu..saya tak buat lagi..sebab tu saya amek orang laen punya blogpost~~haha..nanti saya update after dah buat~~

      Delete
  2. hehe..sy tggu update dr lahnahar ye..sy preggy..risau jgk nak wat TB tu sbb kn x-ray incase klu dpt la kan..tp tkt sgt dikecewakan :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. don't stop hoping n praying..insyaAllah dapat punya~~

      Delete
  3. Salam. Saya dah dapat uncond dr Edinburgh dan KCL. Sy nak pergi Edinburgh tp dalam surat tawaran Mara, mereka bg KCL. Just ur opinion, perlu ke saya ke Mara dan minta tukar atau stay dgn KCL? Sy bimbang study di bandar sesesak london akan menyesakkan jugak condition saya. Plz help. email me at rysherzrayn@gmail.com. I don need ur ideas. Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. if u want something, fight for it~~~kalau saya, memang saya akan ke MARA..even a bit risky but, explain to them pasal ranking..edinburgh is a bit higher than KCL actually for 2012/2013 punya ranking..if possible, print je ranking tu kasi kat diorang (http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2012) ..bring uncond offer too..insyaAllah diorang faham..
      btw, if u going to edin, bolehla kita bertogether2 nnt..haha..

      Delete
  4. Assalamualaikum....thanks for sharing...sy pun nak sambung Master kat UK tapi tak confident nak ambil IELTS...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun dulu x confident juga..tapi, balun je!!haha..practice gila2..study bagai nak gila..semua..insyaAllah boleh..benda2 tu semua dia ada trick nak kasi dapat markah ok..but, certain uni tak nak pun ielts ni..boleh pakai result spm je..try apply that uni kalau tak nak..
      btw, awak plan nak further at what uni??course??

      Delete
  5. Assalamualaikum. Just nak tahu. Uni apa yang tak pakai ielts ye? Huuu stress jugak pikir ielts ni. So far, uni yg tengah disurvey skrg ni semua nak ielts. Skrg baru tahu. Boleh apply first without transcript and references sgala bagai ehhh? Bile dpt conditional letter, itu kire kite confirm dpt dekat uni tu eh? Then baru btungkus lumus cari apa yg dia nak? So, sy graduate insyaAllah bulan 1 next year ni. Mesti xdpt full transcript lg kan? Agak2 awak bile waktu sesuai sy nak apply uni2 semua nii?

    Sorry banyak tanyaaa ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. manchester x perlu ielts..n, ada lagi beberapa uni at aussie..awak grad next year, kirenye sekarang sem berapa??kalau daf final sem, dah boleh apply..pakai je result yang ada sekarang..nanti dia ada tanya expected result dalam applicaton form die..apply je pakai result tu, nanti insyaAllah dapat conditional..saya dulu, ada uni tak hantar referee lagi, dah dapat offer..tapi, ada yang at least nak 1 referee, baru diorang akan issue the conditional offer..then, baru fulfill semua requirement diorang..btw, ielts memang bunyi seram..saya dulu pun cuak gila nak amek..but, alhamdulillah..practice banyak2, doa banyak2, mesti ok punya..

      Delete
    2. Wahhh thanks tolong explainkann :) Tak. Sekarang ni tengah tunggu nak masuk final sem. Skrg cuti. Bulan Sept ni. InsyaAllah akan grad jan 2014. And mase tu laaa kot rancang pulun habis cari U sebab skrg mmg tgh tengah survey uni semua ni. Plan dekat UK laa tapi takut sekat kat MARA lah nantii.

      Awak. Lagi 1 nak tanye. Kan untuk penangguhan bayar ptptn boleh apply utk nak sambung master kat luar negara. Kalau suami ikut juga dan dia pun tak habis bayar lg ptptn. So lepas ke eh? Ke mmg tak lepas. Ke dia boleh apply jgak untuk penangguhan bayar balik pt ni? Macehhhh.

      Delete
    3. baguih la tu dah start survey..saya dulu pun macam tu..masuk final sem, apply terus..referee is my sv masa tu, senang je..sebab dia sangat happy nak bantu..MARA tu ok je, sebab dia kasi loan..takde masalah nak sekat2..better look into top 50 punya uni..MARA memang kata dia nak top 100, tapi the higher the ranking the better..btw, u nk further in what field?

      bout ptptn, am not sure sebab saya tak amek ptptn..tapi, kalau jpa saya tau..memang kena buat sebab jpa student ada kontrak dengan government..itu pasal kena mintak tangguh..tapi, saya ada terbaca, ptptn pun kena buat penangguhan bayaran..and, maybe husband pun kena pasal ptptn, kalau tak bayar hutang, dia black-list dari fly to anywhere kan?

      Delete
    4. really? manchester tak perlu ielts?

      Delete
    5. masa saya apply dulu, xde pun die minta ielts..

      Delete
  6. Awak. Bestnyer belajar kat luar negara haha. Saya berangan jela mampu. Skrg tengaj degree tahun 2

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun dulu berangan je..haha..

      Delete
  7. nice blog..^^ tp sy mau tnya.. kalau ambik master ne kena ada work experience ka? ble ka lepas hbis degree trus smbung master directly..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun xde experience kerja pun, direct habis degree terus further~~hehe..takpe je..die bukan nak tengok pun experience tu..solely pd result je..

      Delete
    2. ow.. mcm tu ya.. terima kasih byk2.. ^^ apapun, tahniah dkt awak..

      Delete
  8. Assalamualaikum..
    Tahniah kat akak nk pegi oversea.gudluk ye.. :) nak tanye la lau nk mntak universiti yg top2 2 sume dy nak result bpe besenye? kne aktif kat uni jgak ke? mksod sya untuk aplication ntok dua2(penaja dan uni).saya plan nak mntak jpa je.ada ke interview sume ntok mhon?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau uni, kena tengok website uni..diff uni diff requirement..
      kalau penaja, for MARA, atas 3.5 for non-technical, atas 3.0 for technical puny bidang,,
      untuk interview pun, setengah uni da, setengah takde~~

      Delete
  9. Assalamualaikum.. information yg sgt2 berguna.. sy pun mmg nak further study utk master kat luar. Tp x tahu cara2nya.. thanx a lot. Byk membantu.. gud luck for ur study!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq..saya pun dulu tak tau..dok godek2 blog2 orang lain jugak..haha

      Delete
  10. salam. utk mara loan, berapa minimum cgpa yg die nak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. technical: 3.0
      non-technical: 3.5
      kalau tak silap

      Delete
  11. Hai kak :) Saye baru 13 tahun but boleh tak saye nak tahu berape A SPM kene dapat untuk belajar ke luar negara :) ? Please kak :'( Saye memang nk timba banyak pengalaman lagi dlm hidup saya. Mt tu kene A ke ? Tpi saye xleh Mt , saye kuat BI je :( Pls answer my question kak :'( I really want to study at Perth :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. errr..for undergrads, i'm not surelah..tapi, kalau tengok my friends yang further lepas diorang spm, means, diorang akan masuk intec or kolej mara banting buat a-level bagai, majoriti of them dapat A's for all the critical subjects macam add maths, physics, chemistry, biology..bi, bm wajiblah A..most of them, apply masa lepas dapat result spm..some tak apply pun..terus kena sambar dengan jpa or mara sebab dapat best students award masa spm..
      mungkin awak boleh try study these pages:
      1. http://intec.uitm.edu.my/programmes/ausmat-programme.html
      2. http://www.kmb.edu.my

      Delete
    2. awak boleh check link ni for qualifications..ni bawah mara punya program http://www.mara.gov.my/c/document_library/get_file?uuid=4a867b01-eb8d-4383-b50f-62ce2dc3e0f2&groupId=30564
      http://www.mara.gov.my/c/document_library/get_file?uuid=288c0e2f-9a00-4421-bb1c-12bf35b14659&groupId=297453

      Delete
  12. slm kak. sy bermint nk smbg master kt oversea, especially kt Edinburgh ni. skrg sy bru nk masuk tahun akhir, Insya-Allah habis bln 6 thn dpn.Akak rse sy perlu apply uni tu time sy final sem ke or lps habis blaja?sbb takut terkejar2 sgt time final sem tu, kalo apply lpas habis blaja mgkin sy akn pergi ke sana next year la kn ..

    boleh x akak bg sy semangt .. sy teringin nk pursue master kt Edinburgh tu..

    Thnk u in advance..

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam saya dulu, habis january..so sangat sempat nak tunggu dapat skrol, official transcript..kalau macam awak, habis in june, takut terkejar2 je..sebab dah sah2 kena tunggu mesy senat baru boleh dapat sume tu..tapi, ok je kot..sebab ada je macam awak, fly in september..yang penting secure place dulu..dapatkan conditional offer..yang lain2, macam skrol, transcript, kena rajin2 tanya orang uni, dan rajin contact uni yang awak nak pergi..try deal dengan diorang pasal nak dapatkan unconditional tu nanti..macam uitm, dia boleh kasi statement of finishing studies bila final result keluar nanti..cuba tanya pihak uni yang awak nak pergi, diorang boleh terima tak yang tu..

      haha..tang bagi semangat, all i can say, kalau itu yang awak nak, just go for it..insyaAllah, Dia tolong..effort never betray us..

      Delete
  13. salam..akak..nk tnye..mcm mane nk tau non-technical n technical course??mcm sy course biotech..dye dlm kategori apetu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. biotech is non-technical~~~

      Delete
    2. means, i have to get 3.5 above for mara loan,yes??!
      im not that confident though.. :(

      Delete
    3. no worries..ramai je yang bukan 3.5 pun, tapi still dapat je mara loan tu~~~

      Delete
  14. kalau nak amik course medical brape pointer die nk???

    ReplyDelete
    Replies
    1. not sure..undergrads ke postgrads???
      undergrads, refer kat intec pnye website~~

      Delete
  15. awak apply uni apa? dan course apa?

    ReplyDelete
  16. Assalam..tahniah akak dpt sambung ke luar negara..saya student degree uitm kos biology..nak masuk tahun kedua..in shaa Allah bln 6 2015 baru habis..saya mmg bercita2 utk sambung master kt luar negara, terutama UK, walaupun lambat lagi nak grad haha..saya nak tanya apa persiapan2 kita perlu buat yg menggunakan duit kita sendiri utk ke luar negara? berapa anggaran duit sendiri yg kita kena keluarkan tu dan kita boleh claim balik tak dekat penaja? Satu lagi, akak dpt sponsor under Program Pascasiswazah Luar Negara MARA ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk duit sendiri tu, laen orang laen kosnya..macam saya, tak berapa nak kesah pasal beli segala macam benda baru..bawak je yang sedia ada..tu yang tak banyak pakai duit sendiri sangat..
      cuma, untuk beli tix n buat visa, prepare for worst case kalau penaja lambat nak kasi duit, terpaksa kita settle pakai duit sendiri dulu..like me, flight tix almost 5000 n visa 1500++..ni nanti claim penaja..untuk permulaan hidup pun, cukup untuk 1 month je..macam saya, bajet 1week belanja 100GBP, so bawak 500++ pun dah cukup..

      Delete
  17. nk tnya la. klu nk apply uni kat luar negara tu kene pegi web rasmi uni then appy teros? mcm tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau postgrads, memang terus apply online ke uni yg kte nak.undergrads, am not sure

      Delete
  18. Salam kak lahnahar. Tahniah dan semoga berjaya saya ucapkan. Bile nak flight?, saya pun insha Allah akan flight hujung bulan ni ke uk sambung degree di sana. Saya dpt skim diploma cemerlang ipma baru2 ni. Doa kan saya juga. Info blog sngt membantu, thankQ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah ada kat london dah ni..ahad ni akan gerak ke edinburgh, insyaAllah..if u don't mind, boleh kasi tau awak ke uni apa nanti??

      Delete
    2. Oh, macam tu. Lupa pula saya yg akak ade kazen kat sana. Saya akn ke university of south wales, campus treforest.

      Delete
  19. Saya berharap saya jugak mampu ikuti jejak saudari.. Itu impian yang saya sematkan dalam hidup.. Dari bangku sekolah rendah lagi.. Saya baru grade dri uitm shah alam july 12.. Course surveying science & geomatic.. Tapi faktor masa menghalang niat smbg master.. Kerja lebih bnyk habis di lautan biru..cuma mungkin saya perlu kumpul modal sndri utk kejar impian itu.. Cuba cabar diri, hasil titk peluh sndiri.. Saya begitu berharap itu pasti.. Semoga saudari selamat di sana, dan pulang ke tanah air untuk berbalkti pd nusa dan bangsa .. Pling penting buktikan produk uitm sebenarnya jauh lebih baik dari yang ada :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. misi memperkenalkan gis kepada rakyat malaysia sebenarnya..bidang kita ni, tak ramai orang tau, even diorang sebenarnya dah hari2 ngadap gis..
      uitm sebenarnya, memang banyak lahirkan produk yang bagus2..kebanyakan yang further postgrads same batch dengan saya, student uitm~~~

      Delete
  20. Salam.
    Hye. Sy nk tanya. Sy br dpt offer letter dr rmit kt melbourne. N skg cr tajaan. Lupe plak. My course is master in architecture (coursework). Br hbes degree n akan baling topi pada nov. Ur opinion. Ssh x utk i dpt rayuan mara sbb i dh terlepas intake on march hr tu. N one more. Uni yg i dpt twrn ade 2. Uni of sydney n rmit. But i prefer rmit coz world ranking on architecture is better than uni of sydney. But yet again uni of sydney have higher world ranking than rmit. an u give me some advise regarding my situation. Thnks a bunch in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st of all, congrats, dapat offer obersee..
      u punye offer for next year, july intake kan???so, sangat sempat apply next year mara tu..n, pasal uni tu, kalau rmit is better in architecture, kasi list ranking sekali kat mara time apply nanti..biar diorang faham..kadang2, diorang x paham overall ranking beza dengan ikut courses punye ranking..

      Delete
    2. Wow. Thnks for the quick reply. My intake is on the feb 2014. Do u of any chance on mara punyer application manual for rayuan sebegini. I heard of borang ad hoc that need to be submitted to mara manually and the application is open all the time. I think mara akn bkk application online on feb or march next year. Kalau begitu sy terleps intake feb.

      Delete
    3. pergi ofis mara, naek tingkat2..dekat kaunter khidmat pelanggan..ambil nombor untuk permohonan baru..nanti bagitau dekat orang jaga kaunter tu, nak apply loan mara untuk further study..nanti diorang kasi borang suruh isi..

      Delete
  21. Assalamualaikum..hi :) newcomer here..hee..search pasal sambung belajar di luar negara terus ur blog appear...thanks for the sharing.at least xla terkapai2 tak tahu apa yg kena buat..hehe..btw, nak tanya, kos awk guna sebelum nak fly ni berap ya? Sebab saya nak kena kumpul duit dlu ni...heee...harap dpt bantu.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq singgah~~~
      yang kena pakai duit sendiri:
      IELTS: RM590 (rate latest xtau~~n, ni depends dkt uni..ada setengah uni, tak perlu amek pun, xpe)
      Pakaian sejuk: RM 300 max
      keperluan lain (brg lektrik, kalau nak bawak dr msia, makanan, etc): RM100 max

      yang boleh claim dengan penaja:
      VISA: USD492
      Flight Tix: RM 2000-RM4000 (ikut nasib dapat murah ke mahal)

      ni je kot..saya simple je..tak banyak bawak barang..in fact, barang lektrik n makanan pun sy beli kat sini je..baju sejuk pun, 1 je..tp, yg utama, IELTS, VISA, Ticket..

      Delete
  22. salam kak,seriusly best baca penerangan akk.. boleh saya add fb akk ?
    wish to talk to u more, ni fb sy Azean Anuar , jika akk tak keberatan hope we can be friends..

    ReplyDelete
  23. Salam. nak tanya agaknya berbaloi tak kalau sambung b.a dlm psychology kat luar negara?

    ReplyDelete
  24. Salam. nak tanya agaknya berbaloi tak kalau sambung b.a dlm psychology kat luar negara?

    ReplyDelete
    Replies
    1. berbaloi atau tak, kena tanya diri sendiri balik..nak study kat luar ke dalam negara..kalau nak amek pengalaman duduk negara orang, belajar ikut sistem orang, tengok macam2 culture ragam manusia, luar negara jawapan dia..semua tu bergantung dekat diri kita sendiri, kita nak yang mana..macam saya, ada je course yang saya further ni kat uitm..in fact, saya dapat offer yang lagi menarik from my lecturer..tp, sy fikir, bila lagi nak rasa duduk negara orang??itu pasal saya pilih luar negara..

      Delete
  25. Assalam . Congrate sis :) really luv your blog . since 2nd year degree suke bace2 blog yg bgtau care nk sambung master kt oversea . hehe . (impian) . if u dont mind . boleh x share . start bulan berapa akak reasearch bnd2 ni . then bulan berapa plak try apply uni . tuk funding bulan berapa try start apply . result dr uni tu bpe lme selalu leh dpt ?
    tqvm for sharing . btw . dh ade kt sne ke ? take care :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq sebab sudi baca blog sy~~hehe..
      sy start survey uni yang nak pergi masa final year degree..then, masa final sem, start apply..in my case, sy convo bln5, habis exam semua february..so, masa september to disember, saya apply uni..in fact, sy dpt offer letter masa december..conditional sebab masa tu tak grad lagi..biasa uni, die respon cepat je kalau application kite dh lengkap dgn referee, transcript (setakat sem tu)..mcm sy, lepas application lengkap, dlm 2weeks macam tu, dapat dh offer..
      funding, macam mara, biasa dia bukak march-april..kalau funding laen, kena rujuk kat web diorang..ada yang deadline sama dengan mara, ada yang lagi awal..tapi, nak senang dapat funding, pastika at least dpt dah conditional offer lettter..
      sy dah 3weeks dh dekat sini..alhamdulillah~~

      Delete
    2. owhh . kirenye . sept - dec 2012 dh wt sume2 nih . abis sem feb 2013 . grad mei 2013 . and fly to UK sept 2013 ?? cmtu ehh .. btol ke ?? btw . name saya ain :) from ampang .

      Delete
    3. yup..sbb tamau kelam kabut..ada je yang dah dapat final exam result baru nak apply bagai..tp risiko mcm tu..kelam kabut sikit..i know beberapa orang yang scholar dh dpt, tp tempat kat uni belum confirm sbb lmbt apply~~

      Delete
    4. owh . ok . tq :) saya skrg tgh intern . march 2014 baru abis . tp kre skrg ingt nk start apply uni dah . then next year march cmtu boleh nk apply mara .. so , klu ade rezeki boleh la fly sept 2014 . hehe . jd junior akak . :) btw , boleh x bg link nk apply uni edinburgh . tqvm . thanz 4 helping . -ain-

      Delete
    5. try tengok dekat link ni..dia ada bagitau proses nak apply semua..
      http://www.ed.ac.uk/studying/postgraduate/applying
      mai2 datang edin~~haha..

      Delete
  26. InsyaAllah .. doakan saya yea . tkot jgk sebenanye . mcm academic reference tu kan . kte mntk kt lecture kte kt uni kn .. huhu .. dulu akak mntk kt sape je ? sv ke ? -ain-

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..referee tu minta sv..kalau dia nak 2, lagi 1 minta kat lecturer yang kamceng dengan kita~~

      Delete
    2. salam . akak . cmne kt sne ? hehe . nk tny lg . klu kte apply mne2 uni . possibility tuk dpt tu cmne ? means ade x , y x bg confidential tp terus reject ? n if klu kte dah dpt confidential tu , mmg kte boleh terus dpt ke after kte complete kn yg die mntk ? or confidential tu xmenetukn kte dpt offer lg .

      Delete
    3. possibility utk direject, ada je kalau x fulfill syarat..contohnya, referee meragukan..result x capai tahap yg uni nak (2nd class)..memang direct kena reject..
      n, kalau dah dapat conditional offer, memang kira dah confirm dapat tempat once kita completekan segala requirements yang dia nak..

      Delete
  27. Salam.. akak, saya habis degree around Jun '14. Then start practical sampai Ogos '14. Boleh ke kalau saya apply master untuk intake Sept '14 walaupun transkrip maybe tak sempat nak keluar? Sbb based on past experience, full transkrip U saya maybe kuar awal oct.. Mcm mne ye? or saya patut apply untuk intake Sept '15?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak gamble, apply je utk sept 14, tp risiko tinggi..unless, discuss baek2 dengan uni yang awak nak apply tu..
      kalau tak nak amek risiko, better apply for sept 15..

      Delete
    2. ok2.. insyaAllah sy try gamble je dlu.. thanks :)

      Delete
  28. salam . kak . nak tny . klu reference letter tu kan . cm akak buat dulu cmne ? akak suh lect akak buat siap2 o kte apply , then uni tu akan email kt lect kte tuk die attach reference letter tu . tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya, uni akan email lecturer or other referees yang kita listkan..and, nanti referees akan samada diberi borang untuk isi, or kena tulis sendiri..

      Delete
    2. owh . terima kasih :) cnth klu kte isi dlm 5-6 uni xpe ke ? then contoh dlm dpt offer dlm 2-3 tu cmne kte nk reject ? klu result dlm 3.2 cmtu dorg terima ke akak ?

      Delete
    3. nanti dapat offer, pihak uni akan suruh accept or reject offer.. jadi, pilih yg ranking paling tinggi..n tengok sekali uni tu punya location..pilihlah tempat yang kita paling nak pergi..
      result, rasanya rata2 uni entry req, second class lepas dah~~

      Delete
  29. salam . akak . saya try apply edin skrg . tp saya separuh isi . then , ble saya nk bukak link yg die bagi tuk isi balik . dh xboleh tuk back ke malu balik eh ? sbb saya punye terus ke link upload document. huhu . hrp akak boleh bantu klu tahu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..can't help u..masalah teknikal ni, luar bidang~~haha..try email registry tanye diorang

      Delete
  30. hi. bestnya dpt sambung study sana. i tgh nak cube. tp i dont know i layak ke tak. haha. and i tk thu sgt step2 nk apply. i tgh final sem. nk ty sikit, mknanya kite apply je dlu kan universiti yg kite nak, then bila dpt offer, barulah kna mula usahakn bnda2 lain tu. mara tu susah tk nk dpt? i nk cube biasiswa. ade ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. apply uni dulu, baru selamat..mara, senang je nak dapat kalau ikut prosedur yang dia kasi..biasiswa lain, banyak je..kena rajin google..biasa company2 besar, ada je kasi biasiswa~~

      Delete
  31. hi . Hepy Eid Adha . wlpn dh lepas . hehehehe . nak tanya la . cmne nak buat yg supporting Document tu ? awak buat pnjg ke pendek ke ? hehe . klu mcm kite refer google xpe ke ? or awak ade suggestion o cmne pengalaman tulis tu . hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. supporting document??? untuk apa eyk??

      Delete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum. hye awk. sy aijratul. sy skarang tengah buat master di upm. and in sya Allah dah nak habis, tapi my supervisor suruh convert phd. sudah apply , tapi hati ni nak sangat2 sambung kat UK. saya nak tau if nak apply phd, saya kene habiskan master sampai dapat transcript dulu baru boleh start apply ye ? and in your own opinion, awak rasa saya patut convert je di upm or apply study overseas? degree, master dah upm. tak kan phd upm lagi .. :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasenye kena ada transcript master..tp, try je contact dgn uni yg awak nak pergi tu..selalu diorang sangat helpful..
      pasal convert ke x tu, tak boleh nak kata..dia bergantung dekat diri kita..nak dalam negara ke luar..cuma kat luar ni, lain sikit macam kat malaysia..sistem laen..kalau dekat malaysia, mungkin boleh excellant, tp kt sini, nak dapat distinction tu kena struggle lebih..tanya diri sendiri nak yang mana~~~kalau confuse, buat solat istikharah..minta petunjuk~~

      Delete
  34. assalamualaikum..

    saya nk tnye...ad x pluang utk pljr diploma futher study kt oversea...sbb saya mnat sngt nk study oversea

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh rasanya..ikut uni dan course yang kita nak ambil..try email pihak uni yang awak aim, kalau nak tau lebih lanjut..biasa diorang sangat helpful..rajin je reply email~~

      Delete
    2. for scholarship, yg mne lbih sng nk apply??biase nye open utk mohon bile??

      Delete
    3. mane senang nak apply tak boleh comment..haha..apply je semua yang ada..dapat tak dapat belakang cerita..
      tarikh open, kena rajin check..biasa march, april, banyak je..

      Delete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. Halo...referee letter tu slalunya kita minta kat sape ye? Lecturer ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..biasa minta kat lecturer..kalau boleh supervisor kita~~

      Delete
  37. Assalamualaikum . if kte submit application without upload referent letter . dorg akan email x kt lect kte untuk mntk reference tuu ..
    cbb contoh mcm edin, sheffield die ade suruh tick tuk email kt lect ..so dorg direct terus email kt lect kte tuk mntk reference . mcm manshester xde pon . cmne ye ? ade cdgn x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..selalu uni memang akan email lecturer yg kite list as the referee..
      manchester, student kena download referee form, then, minta lecturer isi~~manchester paling senang nak dapat dalam banyak2 uni~~don't know why~~

      Delete
  38. Assalamualaikum awak..nk tny..agak2 semua prosedur tu boleh disettlekn dlm masa 6 blan x? sbb saya baru je abis master &bru je konvo.saya bru je lpas intvw untuk lectrr position but so suddenly they put me under pensyarah muda scheme which required me to continue my phd a.s.ap within 6 months kalau saya ditawarkn..saya agak risau kl saya ditawarkan,sempat ke saya prepare sume sbb saya mmg x prepare ape2 pon..thanks
    -iman

    ReplyDelete
  39. sempat je nak prepare semua tu in 6 months..survey -> apply -> dapat offer -> DONE~~

    ReplyDelete
  40. hai.. Nak tanya.. ok.. kalau lepas spm kan, mcm mana nak sambung belajar ke luar negara? boleh email saya dekat Cty_vezella@hotmail.com senang saya nak tanya soalan2.. hahah thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah .. gitu la ngan sy sy gak. Teringin giler nak study luar negara . Tp jalan cerita utk ke arah tu mcm complicated sangat.

      Delete
  41. Salam,bitaufiq yep.smoga dipermudahkn urusan akk di edinburg
    Nk tnye,kos sara hdup di edinburg brpe rm?anggrn bpe ye?
    Akk ambl jurusan ape?sy nk ambk jurusan islmik bank tp sy xthu uni mne yg sesuai.mohon pncrhn :-)-ammar-

    ReplyDelete
    Replies
    1. sara hidup, bulan2 dapat gbp1012..alhamdulillah, setakat ni, lebih dari cukup..saya amek MSc. Geographical Information System (GIS)..
      islamic banking, not sure uni mana yang ranking ok..boleh try google..ada kawan islamic banking at durham..

      Delete
  42. Terima kasih....info sangat2 membantu...semoga anda dipermudahkan urusan diperantauan dan berjaya dgn cemerlang dlm pelajaran.

    ReplyDelete
  43. Nak tny, ada certain uni oversea minta alamat kenalan kt negara tersebut. Kalau kita pergi seorg diri, nak bg reason mcm mne ea?or kita tak cari lagi rumah di negara tersebut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba email registry uni yang awak nak pergi..explain awak punya situation yang memang sorang2 nak pergi..sedara, kawan semua takde lagi..

      Delete
  44. Salam..yg translation degree certificate tu kita kena translate sendiri ke mmg ade yg official dlm bi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. uitm memang provide bm dengan bi~~
      kalau xde, pergi official punye penterjemah~~

      Delete
  45. Hi dear. Berkenaan reference letter tu, kalau sy dah keje, referee tu must be employer kan? Or kena mintk lecturer from my previous college jd my referee jgk? Thanks in advance dear.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasenye boleh both..
      try refer dekat uni puny requirement..biasa ada dia list potential referee..

      Delete
  46. Kos sara hidup kt edin tnggi tk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. living cost ni, ikut orang..ikut sendiri punye cara manage duit..
      kalau kaki shopping, tu yg payah sikit..haha..

      basically, sewa rumah/hostel per month dalam 300-500pounds..

      makan, kalau macam saya, sehari max 5pounds..selalu seminggu 10pounds je belanja makan..barang dapur pun, harga takdelah mahal mane..ayam 2.35-2.50pounds..sayur biasa paling mahal pun 2pounds..tapi, jangan convert ke rm..memang terase mahal~~

      transport, sini, pergi class ade free shuttle..cuma kalau nak
      jalan2 tu, naek bas, kena 1.50pp sekali naek..

      Delete
  47. Salam akak, mcm referee later tu kn, akak mmg da mintak lecturer buat siap2 sblum akak apply ke? Since ada uni yg sruh isi form yg dia sediakan je kn.. Pastu, klau bab CV plk mcm mana? Akak ada contoh Cv x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. apply dulu..then, suruh lecturer siapkan referee letter kalau uni tu nk leter rasmi..ada yang dah siapkan form, kena isi je..ada yang kita kena download sendiri, ada yang dia akan email terus pada lecturer..so, kesompulannya, apply dulu~~

      Delete
    2. oh, thanx akak.. saya ingat nk apply bulan depan, lepas da dpt result sem 7. doakan saya ye.. :)

      Delete
  48. salam, akak guna mara kan? my diploma result oke 3.4 my current degree gpa is 3.3+. the thing is. nk apply mara pasca siswazah tu saya tgk syarat am dia nak spm all credit. alahai thing is my spm result is not so good. main main masa skolah dulu. mmg xlepas ke apply pasca tu if 2subject x credit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. am not sure pasal tu..boleh try tanye mara..if x dapat yg convertible loan, mara ada yang ad-hoc punya..

      Delete
  49. Assalamualaikum akak . Tahniah dapat sambung master . Saya berumur 16 tahun . Tahun depan spm . Jadi saya memang berminat tuk smbung bljar di luar negara. Saya amik 10 subjek . Addmath,kimia,fizik,lukisan kejuteraan ,teknologi kejuteraan dll . Kalo apply asasi kejuteraan habes bljar mcm mne nak sambung blajr ye ? Saya kurang faham lah kak . Saya tahu cuma jpa je yg tanggung . Mara pon ade juga ke ? Yg kt atas2 akak ade ckp tak guna ptptn kalo nak smbung bljar kt luar ngara tk bole ke ? Harap akak jawab persoalan saya :)

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum akak . Tahniah dapat sambung master . Saya berumur 16 tahun . Tahun depan spm . Jadi saya memang berminat tuk smbung bljar di luar negara. Saya amik 10 subjek . Addmath,kimia,fizik,lukisan kejuteraan ,teknologi kejuteraan dll . Kalo apply asasi kejuteraan habes bljar mcm mne nak sambung blajr ye ? Saya kurang faham lah kak . Saya tahu cuma jpa je yg tanggung . Mara pon ade juga ke ? Yg kt atas2 akak ade ckp tak guna ptptn kalo nak smbung bljar kt luar ngara tk bole ke ? Harap akak jawab persoalan saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. For degree, boleh try tengok website ucas..
      Or, try buka web intec/kolej mara banting or seremban..
      Tajaan, byk je..tgk dekat malaysian student blog..
      Ptptn utk dlm negara je..

      Delete
  51. salam...sy bru lepas amik result pmr..dpt 7A1B...yg B tu math..agak2 ade chan x nak dpt A spm?harap sgt dpt further ke luar negara

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau usaha, takde makna tak boleh dapat A~~

      Delete
  52. kalau nak jd doctor,subjek ape yg kena dpt A spm??

    ReplyDelete
    Replies
    1. all sc subjects???
      boleh refer dekat ucas punye website kalau nak tau lebih~~

      Delete
  53. salam...student poli ada chan x nk fly??or apply scholar mara??

    ReplyDelete
    Replies
    1. for masters???or degree???

      Delete
    2. for degree??saya skrg diploma in mechanical engineering..abih insyaallah dlam blan jun 2015...so, akak rse la..saya ad pluang x??

      Delete
  54. salam akak..nak tanya..saya sekarang dah final sem..next year bulan 2 akan start praktikal dan insyaallah grad pada bulan nov 2014. agak2 bila saya boleh apply uni2 kat oversea eh? sekarang dah bole apply or next year masa praktikal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang survey dulu mana2 uni..masa practical nanti, boleh start apply dah..2015 punye sesi~~

      Delete
  55. Boleh rujuk website ucas..biasa undergrads kena under ucas tu..
    rasanya, lepasan diploma, boleh je further degree overseas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok thanks for the info...tp bg sya yg insyaallah abih diploma pda bulan jun 2015..bler mse ssuai utk apply??...dan lg satu..saya ni penrima JPA utk diploma...so sng x nk mohon utk tgguh perkhidmatan sbb sye tgk akak pon ad dpt biasiswa JPA utk degree kan...

      Delete
    2. 2014, akhir tahun, boleh start apply dah..
      boleh je minta tangguh perkhidmatan..refer dekat post saya pasal cara nak tangguh tu~~

      Delete
    3. ok...ielts tu buat lpas apply university ke??

      Delete
    4. better after dapat conditional offer letter dari uni..

      Delete
    5. trima kasih kak ats info yg brgune...tp saya pnye english x power sngt...tkut la jgak nk amik ielts tu...kwan ckp ielts ni sng lg dr muet btul ke??

      Delete
    6. yup~~ielts lagi senang dari muet..

      Delete
  56. salam...nk tnye kalau kite amik course medic kat uni dlm negara cthnye USIM,boleh ke nk further ke oversea lg?ke lepas spm terus apply uni luar negara n xpayah nk apply uni dlm negara?pastu ade beza x doctor luar dari uni luar negara dgn dalam negara?cthnye beza gaji ke...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada ramai je member, medic, then, further masters or phd overseas..not sure pasal medic, boleh google or try tanye your lecturer~~

      Delete
  57. Kak ? Kalau bidang Human Resource Management boleh ke tak futher study . Saya dip sekarang . Kalau course nih agak2 berape cgpa eh ? Ke memang course nih tak kan ade ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk further degree or masters??

      Delete
    2. Degree . Boleh ke tak ye ?

      Delete
    3. Boleh rujuk website ucas..sebab degree at uk memang apply under ucas..

      Delete
    4. Kalau diploma kan nak masuk degree undergrad kan ?

      Delete
    5. yup..degree is undergrads~~

      Delete
  58. Aslmkm sis sy nk tnya psal further study master kt oversea. Pada pendapat sis antara UK dgn US mna lagi bagus untk smbung master in management (degree sy buat office system management) in UiTM. UiTM ada tawarkan untk buat maser di uni spt yale, cambridge dll. Blh sy mtk e-mail sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. am not sure mana lagi bagus between uk and us..boleh try check ranking uni mana lagi tinggi..and, tengok environment mana yang awak prefer..
      lah_sena21@yahoo.com

      Delete
  59. salam...akak ad ckp kn..klau bleh apply bnyk unversity kan???klau apply utk degree melalui ucas, bleh ke aplly bnyk cmtu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. am not sure bout ucas..boleh check dekat website ucas sendiri..and, rasanya, memang bolah letak banyak choice~~

      Delete
  60. wow..banyak komen kat post awak nie.. harap awak dapat feedback komen saya nie. someone yg sy kenal nak g sana gak. dia dapat tajaan penuh buat master. masalahnya takut duit tak cukup kat sana nanti. dia macam tak nak g jer sebab takut tak cukup. kasi nasihat sikit leh? thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dapat tajaan penuh, kenapa risau tak cukup duit pulak??? and, pasal duit cukup tak cukup, depends dekat diri orang tu sendiri punya cara belanja duit..kalau kaki shopping, suka jalan2 sana sini, memang rasa tak cukup duit tu..

      Delete
    2. terima kasih lahnahar bagi komen

      Delete
  61. akak,uni apa yg kalau apply sorang referee pun dh cukup?mksdnyer diorng dh bleh issue conditional letter?thanks in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. edinburgh uni~~~
      yang lain, tak tau..

      Delete
  62. Asslm kak, sy azrul.nak tya ckit pasai penginapan. Dulu kak dh smpai sana bru cri tmpt tgl atau dh confirm penginapan siap2 sblm fly.sy tgk syarat apply visa uk nk kena ada aggrement utk penginapan ni siap2. Btol ke?

    Pencerahan amat dihargai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uni accommodation, memang awal2 dah siap alamat semua..
      yang private pun, tak silap, emmang ramai je cari dari malaysia lagi siap2..
      but, ade je dah sampai sini abru nak cari..
      address dalam visa tu, tulis alamat uni pun takpe..biasa pihak uni ada sediakan guidelines untuk isi visa form tu..boleh google..

      Delete
  63. Salam kak, saya nak tanya lah. Saya apply study kat Uzbekistan, saya dah siap apply semua, sekarang uni sana tgh process utk keluarkan student visa saya, cuma saya confuse, lepas diorang dah keluarkan student visa dari sana, dia akan hantar ke sini ke mana dulu ye? ministry of foreign affairs ke ministry of higher education ke direct ke ambassador kita? lepas tu saya kena buat macam mana ye? saya ada kwn dekat sana, dia yg tolong apply kan kat sana. saya tak berhubung direct dgn uni. mcm mana ye? terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. am not sure..try tanye your friend tu..or, try tanye kedutaan uzbekistan in KL~~

      Delete
  64. Salam sis I want to ask u about Mara accept ke degree cam saya yg grad unikl jea. Mara tk kisah kita asal U mana time degree dlu en? Alhamdulillah cgpa 3.5 abve. Ingt further chemical engineering. U mana bgus. Anu recommendations?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je apply even ipts pun..
      mana uni yang ok, refer dekat link ni:
      http://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2013/engineering-chemical

      Delete
    2. Oh really ? Thanks eh sis.

      Delete
  65. satu lagi kan,boleh ke kalau kita apply n isi je dulu form n submit dekat satu2 uni even requirement dia kena ada 2 referee tp time submit tu baru ada sorang referee?Contoh mcm manchester?Dia consider ke @ tolak terus application kita sbb x meet requirement doc yg dia nk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. seeloknya, dh ada both referee..senang..biasa, lepas apply, dia akan ada list things yang kita kena fulfill before application processed..ikut je dia punya arahan tu semua..

      Delete
  66. Salam kak, kalau kita tengah study kat oversea pakai duit sendiri, then terasa nak sambung lagi study ke peringkat seterusnya, boleh ke mintak pinjaman? macam mana cara dia ye? nak kena balik malaysia dulu ke macam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh contact ur sponsor utk tnye

      Delete
  67. nak tnya...cara pmbayaran tu cmne ek??saya kurang pham la..

    ReplyDelete
  68. mksd akak kad atm ke??sory la bnyak tnye..hihi..sbb krg pham...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..atm card..biasa ada tulis visa dekat card tu, means, boleh gunalah tu..
      it's ok..tak kisah pun tanya banyak2~~

      Delete
  69. assalamualaikum akak ;)
    emm klu saya asasi tp plan na further oversea, bila na start apply online fr uni? sbb asasi salu habis bulan 4 result kluar bulan 5. na apply lpas result kluar k cmne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. for degree, rujuk ucas punya website..

      Delete
  70. Salam kak. Sy akan hbs study June 2014 and klu boleh nak sambung master intake sept 2014. Boleh ke if saya apply uni sekarang if sy belum ada full result? And akak tau tak bila jpa and mara open application for master? And ada interview tak? Thank you so much in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je apply sekarang..nanti, dah dapat result, laju2 kasi pihak uni..cuma, kelam kabut banyaklah..
      mara open march-april..kena rajin check..jpa, lambat sikit..dalam july camtu..

      Delete
  71. Assalamualaikum. syok dapat baca cerita awak dekat sane. and yes, memang berkobar kobar sikit semangat nak study dekat negara orang nie lepas baca cerita awak. tapi sye konpius sikit tang fulus nye tu. awak melalui MARA kan which is kene bayar balik nanti ? die memang tak kan bertukar jadi biasiswa ke ? macam kalau cemerlang ke ape ke. and kalau melalui biasiswa, awak tau macam mane ? kalau tau pape pasal biasiswa boleh share sikit ? hehehe. bukan ape, teringin sangat nak further study dekat luar negara tapi takut terbeban dengan hutang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam kontrak memang dah tulis, kalau habis on time, bayar balik 40% dari loan yang diberi..kalau extend, bayar full..and kalau cemerlang, maybe boleh convert..
      biasiswa lain, macam jpa, dia nak student under dia masa undergrads je..yang lain2, boleh check at Malaysian Student Blog..

      Delete
    2. ohh. thanks sharing info :)

      Delete
  72. Salam sis..kalo blum abes blaja lg n nk apply intake september, blh kn if kte provide kn kt dye transcript and referee je dulu?bila dye bg conditional offer letter bru kte pnuhkan syarat2 dye?that means mcm cv ke recommendation letter takyah dulu ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kasi je semua dulu but with transcript setakat yang ada..nanti dah dapat result, laju2 kasi dekat uni sana~~

      Delete
  73. And lagi satu referee tu merujuk pd siapa?mcm family member cth mcm ibu ke atau lecturer uni?tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. lecturer at uni or bos kat tempat keje pun boleh kalau dah keje lame

      Delete
  74. salam akak. saya skrg kos bahasa inggeris di usm. selalunya saya dengar utk apply loan mara, yg science atau kos engineering kena 3 pointer above and yg lain2 tu 3.5 above. betul ke?

    bulan depan saya akan masuk sem 6 (sem terakhir) jadi boleh start apply utk masters tapi bila dengar2 requirements mara tetapkan mcm susah je sbb pointer saya above 3 tapi x melepasi 3.5

    ReplyDelete
  75. salam akak. saya skrg tgh belajar kos bahasa inggeris di usm. selalunya saya dengar utk apply loan mara, yg science atau kos engineering kena 3 pointer above and yg lain2 tu 3.5 above. betul ke?

    bulan depan saya akan masuk sem 6 (sem terakhir) jadi boleh start apply utk masters tapi bila dengar2 requirements mara tetapkan mcm susah je sbb pointer saya above 3 tapi x melepasi 3.5

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak je funding lain other than mara~~~
      rajin-rajin google..biasa memang banyak je company besar2 nak kasi scholar..

      Delete
  76. salam kak,

    saya nak tnya, kptusan pnjaman mara tu akak tau mse dah fly ke sblum fly??sbb tkut la jgak..klau dah smpai sne tbe2 xdpt..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum fly dapat dah~~tapi duit, saya dapat lepas fly..

      Delete
    2. ooo..kire nye, kputusan tu tau sblum fly...ok2..tq kak

      Delete
    3. ikutlah kite pnye application lambat ke cepat die proses..

      Delete
    4. kat tmpt akak bljr...ade x undergrad yang lpasan diploma??espcially dr poli or ipta??

      Delete
    5. not sure..tak kenal sangat undergrads kt sini

      Delete
  77. Sis, application fee tu mmg wajib ke?mse bila nk kena byr n mcm mne?mahal lak tu..huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wajib bayarlah..kalau tak, memang taklah diorang nak proses application kita~~

      Delete
  78. Salam alaik akak,
    If lepasan spm thenn nak further study diploma dekat overseas mcm mana eh?
    Really need ur help sis.
    Jazakillah kheir

    ReplyDelete
    Replies
    1. malaysia je ade diploma at university..negara lain, diploma dapat lepas habis high school..

      Delete
  79. lepasan stpm, boleh ke sambung dekat luar negara?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rujuk web ucas..and uni requirement..rasanya boleh..

      Delete
  80. HI saya nak tanya, kalau saya nak fly sept 2014 ni, MARA punya loan boleh dapat before fly or tak?

    kalau tak dapat, agak agak berapa banyak kita nak sediakan duit dulu eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mara loan, depends cepat mana kita dapat agreement..after 2weeks macam tu, dapatlah duit..macam saya, dapat agreement lambat..dah ada kat sini baru duit masuk akaun..
      kalau lambat masuk, sediakan duit for 1month pun dah ok..bawak gbp500 pun dah sangat cukup untuk sebulan pertama tu..siap boleh jalan2 lagi..but, kalau duduk private accom, kena bayar deposit rumah sewa, tu lain cerita..banyak sikit kena bawak..biasa deposit, 3month macam tu..one of my friends, bawak rm20000 sebab kena bayar deposit rumah sewa tu..

      Delete
    2. Apa sebab sebab agreement lambat eh?

      Delete
    3. sebab mara akan proses ikut tarikh register dalam cas letter..and, kalau nasib malang, nama kita tercicir..maklumlah beribu yang apply kan~~~

      Delete
  81. sis, contoh kalo mcm sekarang sy tengah praktikal, dat means cgpa sy belum yg tetap punye..cgpa cuma smpai sem 5..ade lagi satu sem kena tunggu tp sy akan abes bulan 6 ni..agak2 boleh tak apply mara jugak even blum dapat result sampai sem 6?and sy graduate pun bulan 9 ni..pendapat akak boleh ke tak sy nk apply utk september ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dah start apply..but, untuk intake september ni, memang tak sempat untuk awak..apa kata try apply for next intake..

      Delete
  82. Assalamualaikum saudari.. Nak tanya sikit.. saya plan nak sambung master abroad but I am worry about my PTPTN as yet I did not start to pay what have I owe. So are they gonna blacklisted my name to go oversea???

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...