Total Pageviews

Thursday, 29 August 2013

ROAD TO EDINBURGH PART 13 : AGREEMENT MARA

this is the toughest and sangat menguji kesabaran dalam persiapan nak ke obersee ni..aku insyaAllah akan fly on 4/9..orientation bermula pada 9/9..so, supposedly, aku dapat agreement before raya just like some other student from certain uni yang tarikh register kami sama..but, guess what???tak tenang raya aku sebab tak dapat agreement..

difahamkan, mara akan kasi agreement berperingkat2 ikut tarikh register..i was like, alhamdulillah..a week after raya, dapatlah kot kitorang the agreement..guess what??tak dapat pun..until all my uni-mates rata-rata dah dapat the agreement, aku masih tak dapat..aku called akak2 kat mara, tak angkat..aku email, x reply..then, what i did, aku terpaksa memanjat mara untuk dua hari berturut2..the 1st day, isnin, jawapan yang aku terima sangatlah menghampakan.." kalau kami called orang atas pun, diorang akan kata in-process, dik." aku dengan hampanya balik..the next day, aku pergi lagi..dengan kl jalan jammed nak mati!!!!aku redah!!!!pukul 11 sampai, lengang lagi mara tu..mungkin sebab jalan tersangatlah jammed, maka ramai tak sampai lagi..then, aku terus amek nombor, tunggu giliran as usual..sampai giliran, aku pergi kat kaunter, bagi salam baik2..then cakap.. 

aku: akak, saya ada masalah ni..
akak: hmm..
aku: saya nak pergi minggu depan, tapi, saya tak dapat lagi surat tawaran rasmi dengan financial statement..tapi, agreement saya dah dapat..
akak: awak hantar uncond bila??
aku: lama dah kak..14/6..
akak: awak nak pergi bila?
aku: patut 1/9 kena ada kat sana..tapi, saya beli tiket 4/9..
akak: dah email tanya kenapa tak dapat lagi??
aku:  *muka sedih* dah kak..takde respon..called pun tak angkat..(sebelum akak tu cakap dah called belum, aku jawab dulu..muahaha)
akak: jap eyk.. *amek tepon, dail nombor* sal ada?? panggil jap..sal student ni tak dapat fs lagi..dia nak pergi next week..*akak tu diam..maybe cik salasiah tu suruh aku tunggu email je kot..jwpn standard*..tak boleh ke kita check kita dah email ke belum kat dia?? dik, tulis no ic * hulur pen kat aku..
then, jadilah sesi menuggu selama 5 minit aku kat counter..akak tu dah dok menguap..aku tongkat dagu tanda bosan..haha..
akak: dik, awak tunggu sana kejap..nanti saya panggil..
aku: ok, kak~~

dalam 3 minit lepas tu (sempatlah aku habis main game golf satu level), ahkak tu panggil aku..

akak: ok, sekarang pn. shiela tengah otw nak email ke awak..esok tak pun lusa awak checklah email..
aku: ok, kak..tq~~~

aku balik je rumah, bukak pc, online, terus nampak email from nazatul shiela..aku pun apa lagi??lompat2 happy2~~haha..akhirnya..sesungguhnya, jasa ahkak tu takkan aku lupakan..kalau orang lain, mungkin aku tak dapat hasil apa2 hari tu..mujur aku dapat counter die tadi~~hehe

mujurlah aku dah awal-awal suruh abang2 aku isi borang penjamin..awal2 dah readykan agreement minta tok ompek kampung aku sign..dah pergi matikan setem on monday..so, takdelah kelam kabut sangat..haha..

so, email yang aku terima tadi mengandungi surat tawaran rasmi, financial statement, bajet yang dia kasi ke kita, dan dokumen perjanjian..apa perlu kita buat dengan benda2 ni??isilah..then hantar..wakaka..

  1. Surat Tawaran Rasmi: dia akan state yang mara dah setuju nak pinjamkan duit kat kita..yang ni, kena sign, parents pun sorang sign..hantar ke mara 2 salinan..
  2. Financial Statement, simpan nanti nak kasi ke pihak uni sana..tak payah keluar duit bayar yuran nanti.
  3. Anggaran Pinjaman: dalam ni, dia kasi table, bagitahu pinjaman kita ni merangkumi apa..living cost, yuran pengajian, tesis, flight tix, elaun penempatan, baju sejuk..yang ni pun, simpan..kasi parents satu pun boleh..haha
  4. Dokumen Perjanjian: dalam ni ada banyak lagi document lain
  • Buku Perjanjian: yang ni kena ada lima salinan nak hantar ke mara..rasanya, satu dia akan pulangkan balik ke kita, dua lagi kekedua2 penjamin (sorang satu)..apa kita perlu buat..kena isi nama kita, penjamin2 kat muka depan..then, matikan setem hasil kat penjuru kanan atas kat pejabat hasil (bayar rm10 satu)..dalam semua kita kena isi ikut arahan dia..dan, kena ada saksi..macam aku, saksi tok ompek je, senang..saksi boleh pegawai kerajaan gred a/b, wakil rakyat, pegawai daerah, adun, ketua kampung, tok penghulu..saksi kena cop jawatan, dan sign kat ruangan yang dia konon menyaksikan tu..haha..dan buku perjanjian ni, moleklah kalau kita binding dia..pakai binding tape pun takpe~~kemas sikit..takdelah berstaple je~~
  • Borang BPPM/B/01: ni surat akuan kita..kena sertakan salinan ic dan bank statement..saksi kena cop dan sign sini
  • Borang BPPM/B/02: ni untuk penjamin..sama macam kita, dia kena isi, sertakan salinan ic dan slip gaji..majikan kena sahkan..
  • Borang BPPM/B/01: ni surat akuan sumpah untuk penjamin2..ni diorang kena pergi pesuruhjaya sumpah..
  • Borang LPP/06: Ni payment instruction..kena lengkapkan..nanti dah ada akaun bank luar negara, hantar ke pejabat mara luar negara..
  • Pemeriksaan kesihatan: aku dah hantar masa dapat surat tawaran bersyarat dulu
  • Letter of Consent: ni macam nak suruh pihak uni kasi tau result kita kepada pihak mara nanti..satu mara amek..satu kasi kat uni nanti..satu lagi, kita simpan~~
  • Borang Kemasukan Fail Induk Pelajar
  • Borang BTN Lampiran A2
So, dah siap semua document ni..dah susun cantik2, aku pun, pergi hantar tadi ke pejabat mara..jalan jammed gila..hari2 KL jammed sekarang sebab ada raptai merdeka..sabar je aku..lepas hantar anak buah ke nursery diorang, terus pecut pegi mara..sampai2, tak ramai orang jugak..sebab jammed kot~~tu orang ramai tak sampai lagi~~haha..

sampai giliran aku, dapat akak hari tu..haha..dia siap kata, "macam kenal.." aku pun sengih sambil jawab "selasa dulu saya datang, akak juga yang tolong..nasib baik akak tolong called orang atas..tq, kak~~" haha..baek punya aku ayat~~wakaka..akak tu senyum je..cakap pun baik2 dengan aku..siap borak2 tanya abang keje mana semua..sebab abang aku penjamin..so, dia nak tau lebih..dia check2 docs aku, kata, " kenapa tak sahkan salinan ic ni??" aku dah cuak..tapi still condifent~~haha.. " dia takde pulak kata kena sahkan.." akak tu tanya kawan dia..kawan dia kata takpe..dia check2, aku punya surat iringan aku buat satu je..patut ada lima..dia relax je cakap baik2, pergi fotostat..orang sebelum aku, siap kena marah dengan dia..apsal tak siap isi borang lagi..haha..inilah pentingnya budi bahasa~~haha..dah fotostat, aku pergi kat dia balik..dia tunggu kot aku..selasa aku pergi, takde macam tu!!!takde masa orang counter tu nak tunggu pergi fotostat,..haha..aku memang sangat berbudi bahasa..sebab tu akak tu layan aku baik~~haha..

dah settle dia check2, dia kasi balik letter of consent, sebab aku kasi 3..patut 1 je..dia kata, "ok dah~~ settle"..then aku cakap tq kat dia, dan keluar tengok raptai merdeka!!!hahaha

so, sekarang ni, tengah menunggu mara masukkan duit je ni~~muahahaha~~~

36 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua kena guna binding tape ke atau dekat perjanjian tu je

      Delete
    2. yup..saya dulu, binding tape semua..

      Delete
  2. Fuh, sungguh informatif.
    nak tanya, JPA takde tajaan untuk sambung master ke oversea ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. jpa ada je scholar untuk further masters..PPC dan biasiswa agung..tapi, susah nak dapat..cgpa kena gempak..persaingan tinggi sebab tempat terhad~~~siap interview bagai..

      Delete
    2. oh.. saya ada juga tengok2 pasal biasiswa JPA ni. memamng agak mencabar untuk dapat.

      Delete
  3. if u don't mind may i know the total overall cost u living over there soon including university cost?

    ReplyDelete
    Replies
    1. they give me GBP1012 per month for living cost..tuition fees as stated by uni..and other allowance like thesis, flight ticket and winter wear..

      Delete
  4. nabilah.. BTN tu wajib ke untuk ke Oversea? ke utk penuhi syarat yang MARA bg je? saya x wat pinjaman MARA, sy minta Bsiswa Negeri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x sure..cuba tanya diorg yg kasi awak biasiswa tu..

      Delete
  5. Hi Nabilah! Tertunggu2 utk awak post pasal agreement ni. Rasanya macam nampak awak la haritu kat mara office. mcm familiar je tgk haritu. rs dah betul dah.. hehe. oh nak tny, agreement keluar macam mana eh? agreement tu dia email dulu, lepas tu kena tunggu surat tawaran rasmi pulak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa..nape x tegur..boleh sembang2~~~
      agreement,surat tawaran, financial statement semua dia email..tapi, x silap dekat sistem pasca pun boleh download agreement..cube try check..

      Delete
  6. nak tanya saya dah dapat surat tawaran online.Bunyi dia Anda Ditawarkan Pinjaman Pelajaran MARA.and suruh cetak borang,tapi dalam surat tawaran ada butiran elaun 2 kosong..macammana??dia tulis bantuan penuh..berapa butiran elaun tak pula tulis??same ke dengan case nabilah??

    ReplyDelete
    Replies
    1. in my case, lengkap je semua..erm, kena contact mara kot tanya nape..program dalam negara ke??sebab ada kawan saya apply dalam negara juga..tapi, takde pulak dapat kosong macam tu~~

      Delete
  7. salam . .wah bestnyeeeeeeeeee dpt g obersea :) . .tahniah kak ! saya pun ada cita2 gak nak g obersea jgk tapi tulah . .now saya dlm dip pengajian islam . .saya nak sambung study kt obersea jgk . tmbh2 europe ! tapi kenapa pengajian islam takde kat obersea yerrr ?huhuhu. .kecuali timur tengah je . .sobs sobs . . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di uk pun ada je uni yang ada course islamic studies mcm oxford, birmingham, cardiff, etc..cuba try google..

      Delete
    2. thanks kak . . kalau bOleh saya nak sambung pOsgraduate saya kat uk . .insyaallah . .nak search awal2 lagi sebagai persdiaan n saya akan always fOllow blOg akak . :) . .update lah entry baru lagi . best . !

      Delete
  8. Assalamualaikum... maaf ganggu...nak tanya surat iringan luar negara which one ek?..ada satu die sruh hantar kat mohe (sokongan luar negara).. but xjumpa plak surat iringan luar negara..another one, e-vetting u register cmne?sbb i buat kluar error... help me..thanks! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah dia, surat iringan tu..
      e-vetting, isi je mcm yg die suruh..nanti, system akan update..
      error???try isi lagi sekali, if still error, contact webmaster die..

      Delete
  9. prosuder dia sma tak dengan pinjaman mara tuk y belajar dalam negara .. ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. not sure..boleh try rujuk web mara~~

      Delete
  10. Salam..kak nak tanya yg ppc ni ialah scholar atau pinjaman ..sy da confuse dgn mara ni..tp kalau pinjaman means kena pay back la kan?

    ReplyDelete
  11. salam, esk nk hantar agrremnt mara, tapi nk tahu berapa lama tnggu dpt elaun yg 6bln tu? mara kata sampai 2 mnggu..mmg kene sampai 2 mnggu ke? atau lg awal blh dapat??

    ReplyDelete
  12. nak tanya utk hantar tawaran bersyarat MARA, kene kasi salinan penyata gaji mak ayah je kan? maksudnya yg terkini la?

    ReplyDelete
  13. Nak taya ttg medical cekup...boleh buat dimana2 hoapital kerajaan kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. for mara? yes.. dekat mana2 pun boles.. tak kisah gomen ke tak

      Delete
  14. Assalamualaikum. Nak tanya, pesuruhjaya sumpah tu nak tgk offer letter atau pape x masa nak cop tu? Thank youuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. just bawak yang nak dia cop tu je.. plus, penjamin juga perlu hadir sama..

      Delete
  15. assalamualaikum..
    nak tanya, borang2 dalam buku panduan(BPPM/B/01,BPPM/B/02 etc) tu MARA nak berapa salinan?
    ingat rabu ni nak gi KL hantar suma tu, tapi risau x cukup salinan..
    akak hantar berapa salinan ye?
    plez reply.. tenkiu!!!

    ReplyDelete
  16. So after dah hantar agrement tu, berapa lama mara akan masukkan duit ke account? Sampai uk dulu baru duit masuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. after two weeks..xkira r dh ade kt uk or still di msia

      Delete
  17. Assalam kakak,, program luar negara je kan yang perlu dihantar borang2 ke pejabat mara?? Kalau program dalam negara, hantar dekat tempat kita nak sambung belajar??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...